​CFR Kluž: Návrat rumunského mistra do Edenu | SK Slavia Praha
Více

​CFR Kluž: Návrat rumunského mistra do Edenu

Pět titulů za pět sezon. Taková je bilance CFR Kluž na rumunské scéně. Po ústupu FCSB ze předních příček je čtvrteční soupeř Slavie doma hegemonem, v pohárech se mu však zatím nedaří podle představ.

Tradiční klub a osminásobný vítěz rumunské ligy byl založen, jak už jeho název napovídá, v roce 1907, ještě v době, kdy region patřil pod maďarskou část Rakouska-Uherska. Pod názvem Kolozsvár Vasutas Sport Club (Sportovní železniční klub Kolozsvár) – lokomotivu má Kluž ve znaku dodnes – pak až do první světové války hrál v lokálních soutěžích v Sedmihradsku. Po připojení regionu k Rumunsku s koncem první světové války a rozpadem monarchie se klub přejmenoval na CFR 1907 Kluž. Zkratka CFR je akronymem pro Căile Ferate Române (Rumunské železnice). Do nejvyšší domácí soutěže se klub poprvé na dva roky podíval v sezoně 1947-48 poté, co se sloučil s dalším z místních klubů Ferar Kluž. V následujících letech se ale neudržel mezi elitou a pohyboval se opět pouze v nižších soutěžích.

Zpět do první ligy se Kluž probojovala v 1967, kdy ji vedl trenér, hráčská legenda a lékař Dr. Constantin Rădulescu. Ten sice na začátku kariéry nastupoval i za druhý a ve městě populárnější klub Universitateu, dnes je po něm ale pojmenován právě stadion CFR. Nejvyšší patra rumunského fotbalu železničáři opět opustili v roce 1976 a návrat mezi elitu jim trval dalších téměř třicet let, do první ligy se vrátili v sezoně 2003-2004. Od té doby se sedmihradský klub zařadil mezi nejúspěšnější týmy v zemi a od roku 2008 oslavil zisk celkem osmi titulů, pět z nich získal v posledních pěti sezonách, kdy po úpadku FCSB neměl v Rumunsku konkurenci. Kromě ligových triumfů uspěl železničářský celek třikrát i v ligovém poháru a pětkrát vyhrál rumunský superpohár. Přestože souboj o Ligu mistrů se Slavií v roce 2019 CFR Kluž nezvládla, nejprestižnější evropskou soutěž si zahrála už v ročníku 2008-2009, kdy v základní skupině vyzvala Chelsea, Řím a Bordeaux.


V základní skupině Ligy mistrů si Kluž zahrála i s AS Řím. Foto: CFR Kluž

V posledních dvou letech se Kluž představila v Evropské konferenční lize, v minulé sezoně v jejím rámci zavítala i na trávník Jablonce. Základní skupina však Rumunům nevyšla podle představ a s bilancí pouhého jednoho vítězství skončili na posledním místě čtyřčlenné tabulky. Železničářům se na evropské scéně příliš nedaří ani letos, v kvalifikaci o Ligu mistrů vypadli s arménským Pyunikem a do Evropské konferenční ligy se museli probojovat přes celky z Andorry, Běloruska a slovinský Maribor. V základní skupině zatím CFR Kluž odehrála zápasy s Ballkani a Sivassporem, ve kterých vybojovala jen jeden bod za remízu v Kosovu a v tabulce ji průběžně patří poslední příčka. Podle představ se hráčům nosícím rudě zabarvené dresy nedaří ani v lize, železničářům zatím patří čtvrtá příčka, i když na vedoucí Farul Constanta mají dva zápasy k dobru. Radost fanouškům udělala CFR alespoň v domácím derby s Universitateou, ve kterém zvítězila 2:0.

Proti Jindřichovi Trpišovskému opět Dan Petrescu

Trenérem týmu je jedna z ikon rumunského fotbalu, bývalý obránce či záložník Dan Petrescu. Odchovanec Steauy Bukurešť, který během své kariéry oblékal dresy týmů jako Chelsea, Janov nebo Southampton, odehrál téměř stovku zápasů i za rumunskou reprezentaci. Stále teprve čtyřiapadesátiletý trenér už stihl trénovat několik slavných klubů jako Wisla Krakov, Krasnodar, Dynamo Moskva nebo Jiangsu Suning. Trenérem CFR je nyní podruhé ve své kariéře. Poté, co se sedmihradským klubem získal v sezoně 2017-18 titul, Rumunsko na několik měsíců opustil, aby se po krátké anabázi v čínském Guizhou Hengfeng do CFR vrátil a dovedl ho k dalším ligovým titulům.

V bráně Kluže je jedničkou šestadvacetiletý odchovanec italského Udinese Simone Scuffet. Post levého obránce má na starost zkušený kapitán Mario Camora, který je, spolu s produktivním Ciprianem Deacem, nejdéle působícím hráčem v týmu. Jinak se ale tým Kluže od zápasů se Slavií hodně proměnil, obranu tvoří brazilsko-chorvatská dvojice Yuri Matas a Denis Kolinger, v záloze operují taktéž zahraniční opory Nana Boateng a Karlo Muhar. V ofenzivě Dan Petrescu sází zejména na mládí, v útočné trojce nastupuje jak devatenáctiletý Emmanuel Yeboah, tak dvaadvacetiletý Daniel Birligea a o rok mladší Claudiu Petrila. Příležitost na hrot dostává i zkušený Švýcar Cephas Malele.


Trenérem Kluže je stále Dan Petrescu. Foto: CFR Kluž

Po třech letech znovu proti Slavii

Proti sešívaným Kluž odehrála památný dvojzápas na začátku sezony 2019-20, ve kterém se oba celky utkaly o základní skupinu Ligy mistrů. V Rumunsku sešívaní, kteří nastoupili v netradičních zelenožlutých dresech, zvítězili 1:0 po parádním gólu Lukáše Masopusta, který skóroval z voleje po centru Nica Stancia od rohového praporku. Sešívané v zápase podržel Ondřej Kolář, který v druhé půli lapil domácím penaltu. Více nově složená stoperská dvojice Ondřej Kúdela – David Hovorka domácím nedovolila a do Prahy tak slávisté odlétali se slibným náskokem. V zaplněném Edenu pak sešívaní zopakovali koncentrovaný výkon, jedinou, nezapomenutelnou branku v utkání vsítil kapitán Jan Bořil, který poslal fanoušky na stadionu do extáze a zpečetil historicky druhý postup Slavie do základní skupiny nejprestižnější evropské soutěže.


Lukáš Masopust slaví gól v Kluži.

Stadionul Dr. Constantin Radulescu

Domácí stánek Kluže leží ve rezidenční klužské čtvrti Gruia a byl postaven v roce 1973 s kapacitou pro deset tisíc diváků. V roce 2008, pouze čtyři roky po postupu CFR zpět do elitní rumunské soutěže, byl stadion kvůli postupu klubu do základní skupiny Ligy mistrů přestavěn a rozšířen, aby splňoval podmínky pro evropské poháry. Po renovaci pojme svatostánek železničářů celkem 23 500 diváků.


Stadionu Kluže. Foto: CFR Kluž

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články