O nedůrazu v soubojích, nízkém sebevědomí i Kluži | SK Slavia Praha
Více

O nedůrazu v soubojích, nízkém sebevědomí i Kluži

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po porážce v Olomouci o neproměňování šancí, chybách v defenzivě, výkonu soupeře, sebevědomí týmu i zápasu v Kluži.

„Zajímavý zápas, hodně šancí na obou stranách, hodně protiútoků a centrů do vápna. Hrál se zajímavý fotbal, myslím si, že úroveň fotbalu byla skvělá. Samozřejmě to skončilo špatným výsledkem pro nás, neproměnili jsme šance, které jsme si vytvořili. Soubojově jsme si nevěděli rady s některými hráči Sigmy, prohráli jsme spoustu osobních soubojů, což se postupem zápasu stupňovalo. Soupeř si vytvářel další šance, aby mohla navýšit náskok, my už v závěru hráli vabank, abychom dali kontaktní gól. Nedařilo se nám vyhrávat první souboje po ztrátě a řešili jsme tak spoustu věcí dozadu do defenzivy. Dostali jsme hloupé, jednoduché góly, které si ale Sigma nasazením, výkonem a bojovností zasloužila. Za stavu 0:1 nám chybělo, abychom nějakou šanci proměnili, pak už náš výkon šel hodně dolů,“ hodnotí porážku v Olomouci trenér Jindřich Trpišovský.

Co říkáte na výkon Mojmíra Chytila, který nahoře udržel spoustu míčů a vstřelil i druhý gól?
„Hrál skvěle. Víme, že tyhle typy zápasů mu vyhovují. Překvapil mě tím gólem levou nohou, ani nevím, kdy jsem ho naposledy viděl takhle levačkou vystřelit. Bývá spíš nebezpečný hlavou, pravou nohou a soubojově. Od něj to byla skvělá trefa, která korespondovala se sebevědomím, které během zápasu měl, hrál skvěle. Na druhou stranu, my jsme mu to také umožnili tím, jak jsme na něj hráli. Jen to ale potvrzuje výkony, které v této sezoně opakuje. I v minulých letech měl skvělé zápasy, někdy to ale bylo jak na houpačce, teď je na tom ale kondičně i silově lépe, než byl. Nebo mi to alespoň tak připadá, viděl jsem letos hodně zápasů Sigmy, on si drží výkonnost, hraje každý zápas. Nepamatuju si jediný souboj, který bychom s ním dokázali konstruktivně vyhrát tak, abychom nepropadli nebo ho nefaulovali.“

Je současná neproduktivita odrazem nižšího sebevědomí?
„Velký rozdíl vidím v tom, jak se šancemi nakládáme v momentě, kdy vedeme a kdy dotahujeme. Podle průběhu zápasu mohl být výsledek klidně opačný, ale takový je fotbal. První gól Sigmy následoval po nedostoupení Jiřího Slámy, nechali jsme mu spoustu času a prostoru na zakončení. Příležitostí na zvrat utkání jsme měli hodně, alarmující byla ale hlavně naše laxnost a nedůraz v osobních soubojích. Ve venkovních zápasech je bez této odolnosti složité uspět, což se projevilo zejména u standardních situací. Z deseti jsme byli nebezpeční pouze jednou, za to Sigma byla nekompromisní a každý její centr znamenal nebezpečí. Primární téma jsou pro nás souboje. Víme, kde děláme chyby, apelujeme na to a pracujeme na zlepšení. Nedokázali jsme zareagovat na způsob hry, který nastal po prvním gólu. Dostali jsme se tím do situací, které pro nás byly nevýhodné.“

Aiham Ousou s Davidem Douděrou se z pozice obránců dostali sami před bránu, nacvičujete podobné situace na tréninku?
„Záleží, co to je za cvičení. U proudových nácviků se rotují všichni, často to děláme na předzápasovém tréninku. Je to pozitivní v tom, že se k zakončení dostane každý hráč. Druhá věc je ale efektivita, která nám chybí. Bylo tam hodně náběhů, centrů a my z nich netrefíme bránu. Ve venkovních zápasech je složité vytvářet si šance a když už se do nich dostanete, musíte je proměnit. Je v tom vidět ten kontrast prvního vstřeleného gólu, když ho dáme my, suverénně proměňujeme i další šance. V opačném případě nás sráží hektická řešení, hráči si nedokáží udržet klid z tréninku. Dnes to ale byly situace, které musí proměnit i brankář. Typologie hráčů tady nehrála roli.“

Jak hodnotíte poslední výkony Tarase Kačaraby, který byl podepsán i pod inkasovanou brankou s Kluží, dnes gólu Chytila předcházela jeho zpětná hlavička? Mluvíte s ním o tom, má vaši důvěru?
„Máte pravdu. Kdo fotbal hrál, ví, že čím více se upozorňujete na určité situace, tak se to paradoxně někdy spíš zhoršuje. Nevím, co víc udělat, věděli jsme, co nás čeká. Hráče Olomouce jsme si pouštěli na videu, jejich typologii jsme si ukazovali. Měli jsme do toho chodit jinak... Je úplně jedno, koho se to týká. Když po dlouhém odkopu brankáře prohrajete souboj a soupeř jde úplně sám na branku, tak je to trestuhodné. To se přesně stalo. Koresponduje to s tím, co říkám. Jedna věc je ten souboj prohrát nebo vyhrát, druhá pak jak do něj jdete. My od léta dlouhodobě chybujeme v těchto situacích, necháme se hráčem předskočit a on nám míče protečovává za záda. Abych to zjednodušil, máme špatné výchozí postavení. Na druhou stranu ale musím říct, že těch situací bylo více, že zrovna z této padl gól je prostě tak, jak to je. Prohráli jsme i jiné hlavičkové souboje a gól z toho nebyl. My se prostě nemůže dostat do situace, kdy v 70. minutě máme oba stopery na žluté kartě a prohráváme jeden souboj za druhým. Jedna věc je souboj prohrát, druhá je zajistit propadnutý balon, pořád jsme v početním přečíslení. A třetí je pokud se nám povede hlavu vyhrát, tak prohrajeme souboj o odražený balon, to se nám stupňuje. Paradoxně jsme schopní velice dobře odbránit běžecké situace, herní, ale s tímto máme velký problém. Narovinu říkám, že proto Taras v sestavě je, má obrovský výskok, přes 55 centimetrů, je silný v hlavičkových soubojích, hře hlavou obecně. My zas tak tolik takových hráčů nemáme. Chceme, aby to byla jeho přednost, jeho doména. Proto je terčem kritiky, bavím se o tom, situace si pouštíme na videu. Ale prostě on se musí na hřišti rozhodnout sám a uhrát tu situaci."

V úterý cestujete do Kluže, jaký bude tréninkový plán, dáte hráčům volno?
„Program bude stejný, který máme vždycky. V pondělí ráno bude trénink na skupiny, podle zátěže, kterou hráči absolvovali. Série zápasů je rychlá, my si nemůžeme volno dovolit. Ve čtvrtek hrajeme, v úterý cestujeme, pak potřebujeme minimálně dva dny na zápas, zpracovat materiály z prvního utkání, připravit se na odvetu. Čeká nás podobný zápas jako proti Olomouci, hodně soubojů s urostlými hráči. Bude to o standardních situacích, o osobních soubojích. Takže třetí podobný zápas v řadě, průběh bude stejný. Říkáme si pořád, že se z toho musíme poučit, ale někdy je to o typologii těch hráčů."

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články