Chodník slávy: Přibyla jména dalších tří legend | SK Slavia Praha
Více

Chodník slávy: Přibyla jména dalších tří legend

Před nedělním zápasem proti Baníku (3:1) věnovanému oslavám 130 let Slavie byly na Chodník slávy před Edenem instalovány dlaždice připomínající Jaroslava Hausmana, Jana Koška a Antonína Puče.

Slavnostního křtu nových přírůstků Chodníků slávy se před vstupem do Slavia Museum zúčastnili i potomci Jaroslava Hausmana a Jana Koška

„Jsem za to moc ráda. Jsem vděčná, že to můžu ukázat svým dcerám. Jsou to moje kořeny, jsem ráda, že to někdo ctí a vzpomene si na něj, takže moc děkuju,“ vyznala se Tereza Trčková, pravnučka Jana Koška.

„Mám na něj vzpomínky pouze z povídání se svou babičkou, jeho manželkou. Z povídání od své maminky, což byla jeho dcera a strýce, který byl jeho syn. Oba na něj vzpomínali s velkou láskou, protože s ním zažili krásné dětství. On jako velký vyznavač myslivosti měl svůj revír v Jevanech u Prahy. Kromě vyprávění ho znám z fotografií. Chovám k němu velkou úctu, protože si myslím, že to byl muž velkého srdce, velice vstřícný a velmi schopný jako lékař. Mám takové krásné historky. Přijela za ním mlynářka z nějaké vesnice u Prahy, on byl chirurg a porodník. Ona si myslela, že má asi nádor, jestli by jí ho nevyoperoval. Když ji pohlédl, tak řekl krásnou větu, která se mi ve vyprávění babičky vždycky moc líbila. Řekl „Vážená paní, přijďte mi ten nádor ukázat.“ A paní mlynářka po šesti měsících opravdu přijela s miminkem mu ho ukázat. Ne všechny diagnózy, který lékař pronese se musí naplnit. Tady se naplnila dědečkova, a ne diagnóza od předchozího doktora, který by operoval nádor,“ říká vnučka Jaroslava Hausmana Olga Petrová.

O velikosti Antonína Puče promluvil historik Vladimír Zápotocký. „Antonín Puč byl čarostřelec. V našem dresu odehrál přes 400 zápasů, dal přes 400 gólů. Byl to souputník Františka Pláničky, mají spolu sedm titulů. Všechny své slavné góly dal Puč, když byl v brance Plánička. Vždycky hrál za starou gardu, ke Slavii se vždycky hlásil, jeho jméno na Chodníku slávy je zvěčněno zcela zaslouženě."

MUC. JAROSLAV HAUSMAN

14. 12. 1872 - 7. 9. 1923

Jeden ze zakladatelů Slavie. Houževnatý sportovec a uznávaný lékař. V roce 1892 byl jedním z hlavních aktérů vzniku Akademického cyklistického odboru při Literárním a řečnickém spolku Slavia (ACOS). Když pokrokový spolek rakouské úřady za dva roky rozpustily, prosadil v roce 1895 vznik Sportovního klubu Slavia. V té době stále ještě primárně cyklistického. Názorové rozepře mezi jeho členy přivedly ale brzy Slavii na pokraj krachu, Jaroslav Hausman šel ale za svou myšlenkou slávistického sportování neochvějně dál a prosadil ustavení silného odboru fotbalového.

JAN KOŠEK

28. 7. 1884 - 30. 12. 1927
Nejvýraznější postava nejen slávistické, ale i české kopané na počátku minulého století. Za Slavii nastoupil v 302 utkáních a nastřílel v nich 819 branek, tedy v průměru téměř tři branky na jeden zápas. Slávistům pomohl ke třem prvenstvím v Poháru dobročinnosti (1910, 1911, 1912). Ve Slavii působil v letech 1903 až 1913. Byl oporou týmu Čech, který zvítězil na mistrovství Evropy ve francouzském Roubaix v roce 1911. Po skončení hráčské kariéry vykonával ve Slavii funkci sportovního náčelníka.

ANTONÍN PUČ

16. 5. 1907 - 18. 4. 1988

Famózní útočník s důrazným startem na míč a vynikající střelou. Do Slavie přišel z SK Smíchov v roce 1925, od té doby sehrál do roku 1938 v červenobílém dresu 491 zápasů (146 ligových), ve kterých vstřelil 437 branek (123 ligových). Se Slavií byl Antonín Puč sedmkrát mistrem ligy, v letech 1927 a 1929 byl i nejlepším ligovým střelcem. Byl hrdinou římského finále na fotbalovém MS v roce 1934, kdy devatenáct minut před koncem vstřelil Itálii branku, kterou se Československo ujalo vedení (branka nakonec bohužel vítězná nebyla).

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články