Přání legendy: Slavia byla a je celý můj život | SK Slavia Praha
Více

Přání legendy: Slavia byla a je celý můj život

Jen těžko byste mezi žijícími lidmi našli člověka, který toho pro Slavii udělal tolik jako dvaadevadesátiletý Jiří Vrba.

Legendární funkcionář byl přítomen na nedělním utkání proti Baníku (3:1) věnovanému výročí 130 let klubu. Pohodlně usazený v Prezidentské lóži edenského stadionu krátce zavzpomínal na svou službu červenobílým barvám a v rámci blahopřání zmínil, co by Slavii popřál do dalších let.

„Na zápasy se už tak často nedostanu. Tento rok jsem podruhé, předtím jsem ale dlouhá léta nebyl. Zdraví mi to nedovolí, nechci obtěžovat okolí, je těžké mě sem dostat. V televizi ale všechno bedlivě sleduju,“ vyznal se.

Před sebou měl polodopitý hrníček kávy, po jeho boku seděl u kulatého stolu historik Vladimír Zápotocký. „Moc se nevykecávej, druhá půlka za chvíli začíná,“ popíchl ho jeho přítel. Na obrazovkách blikal průběžný stav 0:0. Branky ve výročním duelu měly padat až po přestávce, tři do sítě ostravského celku.

Se Zápotockým se znají desítky let. Vrba v roce 1964 coby předseda klubu nakráčel i do kabiny dorosteneckého týmu aby hráče ujistil, ze budoucnost je světlá, že oddíl nezanikne. A v kabině byl přítomný a hlavou pokyvoval i Zápotocký.

Jiří Vrba během dvacetiletého působení jakožto klubový funkcionář vykonal v těžkých dobách tolik záslužných činů ve prospěch klubu, že i dnes může být právem označován jako hrdina slávistických dějin.

„Slavia pro mě znamená veliký kus života. Já jsem Slavii čtyřikrát zachraňoval od velikého pádu. Poprvé to bylo v roce 1949, dvakrát jsem ji tahal z druhé ligy do první. Fotbalové vedení to párkrát pěkně povoralo (smích). Dokonce to došlo tak daleko, že jsem chodil shánět nové hráče, musel jsem je přemlouvat, shánět finance jako předseda celého klubu. Bylo tam tehdy opravdu hodně práce,“ vrací se do minulosti Vrba.

A jak sám přiznává, sám by tolik věcí obstarat nezvládl. „Ohromně mi pomohl Odbor přátel, který jsem společně s Pavlem Hanušem založil. Odbor byl pro Slavii veliká posila. A musím také říct, že jméno Slavia mi pomohlo i v osobním životě. Otevíralo dveře, umožnilo mi navázat zajímavé a důležité vztahy. Mohl jsem osobně intervenovat, zařizovat. Slavia byla můj život.“

A při příležitosti výročí 130 let klubu Jiří Vrba také prozradil, co by svému klubu k jubileu popřál. „K narozeninám bych Slavii popřál, aby byla stejně úspěšná, jako se jí to daří v poslední době. Fotbalu se daří krásně, obrovským překvapením jsou pro mě basketbalisté a jejich postup do nejvyšší soutěže. Doufám, že i ostatní oddíly se dostanou do nejvyšších sfér svých soutěží, kam ostatně právem patří. A kam vždycky patřily.“

Na rozsáhlý rozhovor s legendárním funkcionářem Jiřím Vrbou se můžete těšit v listopadovém speciálním vydání magazínu HALFTIME. V prodeji od 18. listopadu.


Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články