Podzim v číslech: Nejvíc gólů za 61 let | SK Slavia Praha
Více

Podzim v číslech: Nejvíc gólů za 61 let

Sešívaní zakončili podzim s dvoubodovou ztrátou na čelo tabulky. Ve spolupráci s analytickým oddělením jsme pro vás připravili ohlédnutí za rekordním podzimem, ve kterém slávisté nasázeli v lize 51 gólů.

FORTUNA:LIGA

Slávisté za 16 kol nastříleli neuvěřitelných 51 gólů, což je historický počin, lepší byla naposledy Dukla v sezoně 1961/62. Góly si mezi sebe rozdělilo hned 17 hráčů. Zápasy Slavie bavily, sešívaní nastříleli za zápas průměrně 3,2 gólu a zaznamenali také nejvíc střel a střel na branku. Nejlepší ve FORTUNA:LIZE byli slávisté i v průměrném držení míče (60,6 %), počtu útoků i rohových kopů nebo celkovém počtu přihrávek. Se čtrnácti inkasovanými góly měli sešívaní druhou nejlepší defenzivu soutěže, přestože soupeřům dovolili nejméně střel (101). Dostali nejméně žlutých karet (22), ale zároveň viděli i tři červené karty.

Fortuna Arena byla na podzim v lize nedobytná pevnost, sešívaní jako jediný tým soutěže všechny domácí duely vyhráli se skóre 35:4. Slávisté porazili v Edenu Pardubice 7:0, což byla nejvyšší výhra za posledních dvacet sezon, stejný výsledek se povedl Slavii naposledy na jaře 2003 proti Baníku Ostrava. Historické bylo i 304. derby, ve kterém slávisté deklasovali svého největšího rivala 4:0, což je nejvyšší vítězství v pražském derby v samostatné historii české ligy. Sešívaní se jako vždy mohli spolehnout na fantastickou podporu od domácích fanoušků, celkem do FORTUNA:ARENY napříč soutěžemi přišlo podpořit Slavii 211 830 diváků, to dělá dohromady průměrnou návštěvu přes 15 tisíc. Děkujeme za podporu!

Nejlepším ligovým střelcem podzimu byl Stanislav Tecl s devíti góly, 8 z nich vstřelil na domácí půdě, kde zaznamenal i hattrick do sítě Pardubic. Útočník sešívaných měl také nejvíc doteků ve vápně na 90 minut ze všech ligových fotbalistů a navíc byl nejpilnějším střelcem Slavie, na branku soupeře vyslal 16 pokusů. Ondřej Lingr vytěžil z deseti střel na branku 7 gólů, Peter Olayinka byl třetí nejlepší střelec Slavie s 5 trefami, následovaný Mosesem Usorem (4 góly) a Davidem Douděrou s Václavem Jurečkou (3 góly).

Slávistická tabulka ligových střelců

Stanislav Tecl 9
Ondřej Lingr 7
Peter Olayinka 5
Moses Usor 4
David Douděra 3
Václav Jurečka 3
Lukáš Masopust 2
Ivan Schranz 2
Lukáš Provod 2
Matěj Jurásek 2
David Jurásek 2
Jakub Hromada 1
Ibrahim Traoré 1
Taras Kačaraba 1
Ewerton 1
Christ Tiéhi 1
Aiham Ousou 1

Sešívaní zkompletovali největší množství přihrávek (7 350) i nejvíce klíčových přihrávek. Mezi nahrávači vládli Petr Ševčík a David Jurásek s pěti gólovými přihrávkami (3.-6. nejlepší nahrávači F:L), následovaní Ondřejem Lingrem, který asistoval čtyřikrát. Tři góly pro své spoluhráče připravili Stanislav Tecl, Lukáš Masopust, Oscar a Václav Jurečka. Nejvíc přihrávek do gólové šance (22) vyslal David Jurásek následovaný Stanislavem Teclem (20) a Petrem Ševčíkem (15). Suverénně nejvyšší počet centrů v lize vyslal David Jurásek, počet jeho centrů se zastavil na rovné stovce.

Nejvíc ligových minut odehrál Taras Kačaraba, který má za sebou 1 240 minut ve FORTUNA:LIZE. Jediný další hráč, který přesáhl metu 1 000 minut, je David Jurásek s 1 231. Třetí nejvytíženější hráč v lize byl David Douděra, ten odehrál 995 minut.

Brankář Aleš Mandous odchytal 9 ligových zápasů a udržel tři čistá konta stejně jako Ondřej Kolář, který během jeho zranění nastoupil do sedmi utkání. Větší úspěšnost zákroků měl Ondřej Kolář se 77,8 % oproti Mandousovým 60,9 %. Delší sérii bez inkasovaného gólu na podzim udržel Aleš Mandous, trvala 287 minut.

Evropská konferenční liga

Slávisté se do skupiny Konferenční ligy probojovali přes dva suverény svých soutěží. Panathinaikos vede řeckou ligu s náskokem osmi bodů, v sezoně ztratil body jen jednou v remízovém derby s Olympiakosem. Ještě větší náskok má ve své soutěži Raków, který Ekstraklasu vede o devět bodů před Legií Varšava.

Slávisté během cesty Evropou dominovali ofenzivním ukazatelům, nasbírali 26,64 očekávaných gólů (druhé Molde: 22,95) a 245krát vystřelil, což je suverénně ze všech týmů, 140 střel vyslali sešívaní ve skupinové fázi, což je o 29 víc než druhá Fiorentina. Nejaktivnější střelec celé soutěže byl Moses Usor, který vypálil celkem 37krát, nigerijský objev byl také nejaktivnější střelec z dálky s 27 pokusy. Ve skupinové fázi měli slávisté průměrné držení míče 59,84 %, což je čtvrté nejvyšší ze všech týmů ve skupině.

Sešívaní zkompletovali nejvíce klíčových přihrávek a centrů v celé soutěži. Oběma disciplínám v celé soutěži vládl David Jurásek. Nejaktivnější driblér soutěže byl Ewerton, který byl první v počtu pokusů o driblink jeden na jednoho na 90 minut. Peter Olayinka, který se se třinácti góly stal nejlepším evropským střelcem Slavie v historii, měl druhý největší počet doteků ve vápně. Dvakrát se trefili Lingr, Usor, Schranz, Jurečka, Ewerton a Sor.

Evropská tabulka slávistických střelců

Peter Olayinka 4
Ondřej Lingr 2
Moses Usor 2
Ivan Schranz 2
Václav Jurečka 2
Ewerton 2
Yira Sor 2
vlastní góly 2
Christ Tiéhi 1
Ibrahim Traoré 1
Tomáš Holeš 1
Daniel Fila 1

MOL Cup

Slávisté na podzim odehráli dva duely proti druholigovým soupeřů a dvěma výhrami s čistým kontem si zajistili postup mezi nejlepších osm týmů soutěže. Výhru 4:0 proti Dukle vystřelili ve druhém poločase Ewerton, Lukáš Masopust, Peter Olayinka a Stanislav Tecl. Výhru v Karviné řídil tamní odchovanec Ondřej Lingr, který gólem a asistencí Peteru Olayinkovi zařídil výhru 2:0.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články