Vzpomínkový večer věnovaný Františku Veselému | SK Slavia Praha
Více

Vzpomínkový večer věnovaný Františku Veselému

Tribuna Františka Veselého – krásný odkaz legendárního slávisty, který v sešívaném dresu přepisoval historické tabulky. Není to ale jediná vzpomínka na našeho útočníka. Ve slávistickém muzeu mohou fanoušci spatřit vzácné artefakty spojené s jeho kariérou, o které jim ve středeční podvečer vyprávěli Václav Petrák a František Veselý mladší.

Jaké to je, když vás zákoutími největšího stadionu v Česku provedou legendy červenobílých barev? Prohlídky Edenu se konají každou středu a střídá se na nich řada sešívaných osobností. Ta pomikulášská však měla ještě o něco emotivnější charakter. Spolu s fanoušky totiž František Veselý mladší vzpomínal na svého tátu – vítěze Českého poháru se Slavií a mistra Evropy z Bělehradu, který by právě 7. prosince oslavil 79. narozeniny.

„404 ligových zápasů, 15 sezon a dohromady neuvěřitelných 252 gólů... To vše jen v sešívaném," vyjmenovává milníky slávistického kapitána průvodce Václav Petrák. Z jeho úst několikrát zazní označení legenda a to naprostým právem. Žádný jiný hráč totiž nemá na svém kontě více startů v dresu s hvězdou na srdci. Skvělý tah Odboru přátel, který si tehdy jednadvacetiletého Františka vyhlédl v pražské Dukle.

Ofenzivní univerzál, který dlouhé roky motal obrany soupeřů svou mrštností, hrozil zprava i zleva a obě nohy jakoby si s míčem rozuměly s lehkostí jemu vlastní. Krátce po svém přestupu pomohl Slavii k návratu do první ligy, z které už nikdy nesestoupila. Válel na domácí i evropské scéně a důležitou roli sehrál také v novodobých dějinách Slavie. Byl to právě on, kdo premiérovým výkopem pokřtil v roce 2008 nový Eden při zápase s Oxfordem.

František Veselý mladší přinesl fanouškům ukázat řadu artefaktů, které provázely jeho otce fotbalovým i soukromým životem. „Už od malička jsem si ukládal tátovy fotografie a další upomínky. Snad jsem to všechno pobral," řekl dojatý syn slávistické ikony. Setkání bylo zakončené vzpomínkou v podobě dokumentu, který fotbalový život Františka Veselého přiblížil i několika malým fanouškům, kteří si o této sešívané legendě přišli poslechnout. A nutno dodat, že lepší vypravěče si snad ani nemohli přát.



Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články