Vánoční seriál. Legendy Slavie ke 130 letům klubu | SK Slavia Praha
Více

Vánoční seriál. Legendy Slavie ke 130 letům klubu

V rámci výročí 130 let od založení našeho klubu jsme pro vás připravili vzpomínky 21 osobností, kterým Slavia změnila život. A některé výrazně formovaly život její. Tak šťastné a veselé, slávisti!

Během příprav listopadového výročního magazínu HALFTIME o 130 stranách jsme dostali před mikrofon na dvacítku klubových legend. Zadání bylo prosté, dle vlastního uvážení vybrat silnou, možná tu nejsilnější, vzpomínku z dob svého působení ve Slavii.

Vzpomínky radostné, i ty náročné, těžké. Takový ostatně fotbalový život je. Však sami během vánočních svátků uvidíte. Hráče jsme pro pořádek seřadili v abecedním pořadí. Na co se v následujících týdnech na našem webu můžete těšit?

Radek Bejbl zavzpomíná na rok 1996, kdy stihl pro Slavii získat mistrovský titul po 49 letech, kopnout si 180 minut v semifinále Poháru UEFA proti Bordeaux a 30. června mu byla na krk pověšena ve Wembley stříbrná medaile jako odměna za nezapomenutelné představení českého národního týmu na Euro.

Kamarádi pro Ligu mistrů Tijani Belaid a Mickaël Tavares se vrátí do roku 2007 a poodkryjí nejen okolnosti svého příchodu do Slavie, ale i jak se během letní přípravy horko těžko skládal kádr, který o pár měsíců později získal mistrovský titul.

Jan Bořil připomene, jak u sebe doma v Hořátvi sledoval s tatínkem zápasy Ligy mistrů, aby si nezapomenutelnou atmosféru na slavných stadionech Camp Nou, San Siro a Signal Iduna Park sám prožil. A řeč samozřejmě byla i o jeho aktuálním zdravotním stavu.

František Cipro vypíchne nejsilnější okamžiky své hráčské i trenérské kariéry. Speciální prostor má v jeho srdci zlaté tažení sezonou 1995/96.

Radek Černý, majitel takřka dvou set startů za Slavii a současný trenér brankářů v klubu i reprezentaci, okomentuje vybrané momenty svého fotbalového života. Třeba jak vstřelil Jablonci branku z pokutového kopu, jak mířil před Tribunu Sever po historickém výprasku od Teplic nebo proč ve svých letech stále miluje fotbal a kočuje se Slavií po celé Evropě.

Simon Deli. Legenda. Voják. Bráška. Majitel tří mistrovských titulů, trojnásobný vítěz domácího poháru. Stoper z Pobřeží slonoviny si za pět let v sešívaném získal srdce všech příznivců červenobílých barev. A platí to i naopak. Jak se má a co dělá?

Kotel Slavie nikdy neudělal děkovačku pouze pro hráče soupeře. S jedinou výjimkou – v říjnu 2011 na stadionu Viktorie Žižkov. A jednou z klíčových postav raritní události byl David Kalivoda. Těšte se na jeho vzpomínky.

Jan Lála poodhalí, jak nakonec přeci jen dostal do ruky stříbrnou medaili, kterou s Československem získal 17. června 1962 na mistrovství světa v Chile.

Jedním z inventářů historie fotbalové Slavie je i Jan Mareš. Někdejší šéf slávistické obrany vyhrál pro klub Český pohár v roce 1974, trénoval žáky, hrál za Starou gardu Slavie, které nyní už řadu let šéfuje.

Tomáš Necid a 8. srpna 2007, 2. předkolo Ligy mistrů, penaltový rozstřel. Pamatujete? Mladičký útočník proměnil proti Žilině možná nejdůležitější penaltu sešívané historie. Jaké to pro tehdy sedmnáctiletého kluka bylo?

Pavel Řehák a derby. Nic většího pro něj nikdy nebylo. Ať už za dob hráčské kariéry nebo stejně tak v pozici současného asistenta trenéra. Na jaké derby vzpomíná nejraději a proč po vítězstvích mává bílým kapesníkem?

Tomáš Souček prozradí, jak mu bylo, když poprvé přetáhl přes hlavu dres prvního týmu Slavie. I jak se cítil, když seděl v autobuse, o jehož okna se tříštily pivní půlitry.

Jak se zrodil jeho přestup do Slavie? A jakou roli v něm sehrála jeho manželka? Těšte se na vzpomínky Nicolae Stancia.

Skromnost, píle a hlavně láska k fotbalu, která se zrodila pod legendární dřevěnkou ve starém Edenu, společně utvářela červenobílý příběh Marka Suchého.

Milan Škoda promluví o psychicky náročném přestupu do Turecka i životním mottu, kdy do všeho jde po hlavě. Dává all-in, zadní vrátka pro něj nikdy neexistovala. Ani když z něj ve dvaceti letech na hostování v Manětíně udělali stopera.

Jak moc se Slavia zapsala svými výkony v evropských pohárech v posledních 25 letech do povědomí zahraničních fotbalových fanoušků? Co jí nejvíc pomohlo, aby si fanoušci v Anglii při vyslovení jména Slavia řekli: „Aha, to je ten docela dobrý tým z Čech?“ Vhled do toho poskytl Vladimír Šmicer.

Majitel takřka dvou stovek startů za Slavii. Ten, který sešívaný dres přetahoval přes hlavu i při futsalových utkáních. A po konci aktivní kariéry také sponzor klubu. Ivo Ulich spojil se Slavií celý život.

Šestý pokus probít se do základní skupiny Ligy mistrů v roce 2007 konečně klapl. Díky kouzlům a čárám Martina Vaniaka, díky dvěma brankám Stanislava Vlčka. Druhý jmenovaný zvedne oponu nad tím, co jeho galapředstavení předcházelo. I jakou roli v tom sehrála cibule.

V rámci příprav na rozlučku slávistek s letošním ročníkem Ligy mistryň, kdy v posledním zápase základní skupiny UWCL přivítají ve čtvrtek 22. prosince v Edenu AS Řím, se můžete těšit také na příběhy současné kapitánky Diany Bartovičové, hvězdné útočnice Chelsea Kateřiny Svitkové a legend ženského fotbalu v Česku Jaroslavy Rinnerové Poláčkové a Blanky Pěničkové.

Některé texty se objevily ve výročním vydání magazínu HALFTIME, jiné budete číst v exkluzivní premiéře.

Snad se seriál bude líbit. Klidné prožití vánočních svátků, slávisti!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články