Vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR | SK Slavia Praha
Více

Vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR

SK Slavia Praha a Jiří Bílek jsou velice zklamáni oznámeným rozhodnutím Etické komise FAČR.

V průběhu řízení jsme nebyli konfrontováni s relevantními důkazy, které by bez důvodných pochybností prokazovaly, že Jiří Bílek se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání, které by mělo nepatřičný vliv na výsledek utkání zápasu Benešov – Slavia B dne 7. 9. 2019 ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži. Jednoduše nedošlo k žádnému závažnému způsobu poškození regulérnosti daného utkání ve smyslu disciplinárního řádu.

Etická komise bohužel rozhodla v rozporu s předpisy FAČR i základními principy spravedlivého procesu. Řízení vedle nesprávného rozhodnutí provází i celá řada zásadních procesních pochybení, včetně otázky nedostatku příslušnosti Etické komise, která rozhodovala místo Disciplinární komise ŘKČ. K řadě našich námitek bylo při jednání pouze lakonicky sděleno, že se s nimi Etická komise nějakým způsobem vypořádá anebo taky ne. Takový svévolný přístup k disciplinárnímu postihu kohokoliv není z našeho pohledu přijatelný.

Jsme stále přesvědčeni, že veškerá podezření se nakonec ukážou jako neopodstatněná. Předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík k tomu uvedl: „Proti rozhodnutí se obratem odvoláme. Budeme požadovat vypracování odůvodnění a jsme připraveni pokračovat v očištění Jirkovy i klubové pověsti před příslušnými orgány FAČR, případně pak i v mezinárodní sportovní arbitráži CAS nebo před soudy.“

Jiří Bílek již v minulosti vyjádřil lítost a možná dílčí pochybení na začátku své funkcionářské kariéry, ale pro údajné ovlivnění předmětného zápasu z jeho strany chybí relevantní důkazy i jakýkoliv motiv. V reakci na rozhodnutí dále uvedl: „Odmítám spojování mého jména s údajným pokusem ovlivnění jednoho utkání ČFL. V začátcích mé manažerské kariéry jsem jako bývalý hráč neměl dostatečné zkušenosti s českým fotbalovým prostředím, ale cílem mého jednaní vždy bylo jen chránit naše mladé hráče, jejich zdraví a starat se o jejich rozvoj. Jsem připravený se proti rozhodnutí Etické komise odvolat a prokázat, že jsem se nedopustil žádného protiprávního jednání. Ani já ani Slavie jsme k takovému jednání nikdy neměli jakýkoliv motiv.“

AKTUALIZOVÁNO: Doplnění vyjádření k rozhodnutí Etické komise FAČR

15. 12. 2022

Jsme nemile překvapeni přístupem Etické komise FAČR, která dnes (15. 12. 2022) ve 14:48 hod. rozeslala účastníkům a zveřejnila rozhodnutí ohledně údajného ovlivnění regulérnosti utkání ČFL Benešov – Slavia dne 7. 9. 2019, aby v 15:51 hod. rozeslala účastníkům a zveřejnila zcela odlišné „opravné“ rozhodnutí ohledně údajného ovlivnění regulérnosti utkání ČFL Slavia – Příbram dne 28. 9. 2019. Taková „opravná rozhodnutí“ považujeme za paakty, vydáním a rozesláním rozhodnutí ve 14:48 hod. Etická komise vyčerpala předmět disciplinárních řízení, jakkoliv pro jejich vedení vůbec neměla příslušnost. Z disciplinárního řádu nevyplývá žádné oprávnění Etické komise vydat nějaké „opravné rozhodnutí“, v tomto případě navíc nejde o opravu písařských chyb, ale o zcela odlišné vymezení údajného skutku. Jenom se tím potvrzuje, že disciplinární řízení vedle nesprávného rozhodnutí provází celá řada zásadních procesních pochybení.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články