Yira Sor přestupuje do KRC Genk | SK Slavia Praha
Více

Yira Sor přestupuje do KRC Genk

Nigerijský útočník Yira Sor přestupuje po roce v sešívaném dresu do KRC Genk, aktuálně nejlepšího celku belgické Jupiler Pro League. Všechny potřebné dokumenty byly podepsány v pátek.

Dvaadvacetiletý nigerijský křídelník se stal jedním z objevů FORTUNA:LIGY v sezoně 2021/22. V dresu Baníku, kam přišel z nigerijského 36 Lion FC, udělal za rok velký pokrok a po jarní adaptaci v sezoně 2020/21 se na podzim začal výrazněji zapisovat do statistik.

Pod vedením trenéra Ondřeje Smetany v lize stihl za Baník Ostrava během 596 minut vstřelit tři góly a na pět branek nahrát. Jednou se trefil v MOL Cupu. Do Slavie přestoupil během zimní přestávky v roce 2022.

„Když jsem se dozvěděl, že o mě má Slavia zájem, tak jsem o tom nemusel dvakrát přemýšlet. Vždycky se mi líbilo, jakým stylem Slavia hraje. Je to klub s velkými úspěchy a historií. Vždycky, když jsem hrál proti Slavii, tak jsem chtěl běhat padesát kilometrů za hodinu, hrát v Edenu byl vždycky můj sen. Teď se mi splnil,“ vyprávěl po podpisu smlouvy.

Po příchodu do Edenu zářil nigerijský rychlík hlavně v Evropě, kde nastupoval na hrotu útoku a v šesti zápasech vyřazovací části Evropské konferenční ligy se šestkrát trefil a třikrát asistoval. Byl jednou z klíčových postav při tažení do čtvrtfinále UECL, v domácí odvetě proti Fenerbahce skóroval dvakrát, v dvojutkání proti LASKu Linec cílil přesně dokonce třikrát, poslední zásah přidal na De Kuip proti Feyenoordu při dechberoucí remíze 3:3.

„Reprezentovat Slavii v Evropě je privilegium. Kluci mi hodně pomohli. Musím poděkovat trenérskému týmu za to, že mi dal takovou příležitost, díky které jsem mohl udělat takovou gólovou šňůru. Mám ze sebe i z postupu velkou radost,“ jásal pro vyřazení rakouského týmu. A druhým dechem vzdal hold skvělým příznivcům, kteří tým na cestě do čtvrtfinále podporovali.

„Vždycky, když skandovali mé jméno, tak jsem byl velmi poctěný a šťastný. To, že mě fanoušci v Edenu vyvolávali, udělalo z utkání proti Fenerbahce jeden z nejlepších dnů mého života.“

Na první ligovou branku čekal Sor do nadstavby, kdy skóroval proti svému bývalému týmu Baníku Ostrava. Branku neslavil, jak z respektu vůči bývalým spoluhráčům, tak proto, že konečná remíza znamenala definitivní ztrátu naděje na obhajobu mistrovského titulu.

„Cítím se velice špatně, čekal jsem, že budeme bojovat do konce. Moc jsem chtěl se Slavií získat titul, ale někdy vám ve fotbale všechna přání nevyjdou. Musím to prostě přijmout a pogratulovat Plzni,“ jen těžko ze sebe soukal slova po závěrečném hvizdu.

V probíhající sezoně ho trápila zranění. V prvním zápas ročníku 2022/23 se trefil dvakrát na hřišti St. Joseph’s, potom se ale zranil a chyběl až do začátku října. Následně nastupoval hlavně z lavičky a ve zbytku podzimní části naskočil už jen do osmi utkání, ve kterých se střelecky neprosadil.

„U Yiry si netroufám odhadnout, kde může být konec jeho potenciálu. Myslím si, že evropský fotbal mu momentálně více vyhovuje, jak vedením zápasu, tak typologií soupeřů. Akceleraci, dynamiku i samotné zakončení má na skvělé úrovni, potřebuje ale velkou volnost na hřišti. Může atakovat nejlepší týmy nejlepších soutěží, na druhou stranu ale musí být zdravý. Těch faktorů je ale strašně moc, je to dlouhá cesta,“ pronesl na Sorovu adresu v průběhu loňské sezony Jindřich Trpišovský.

Yirovi přejeme v jeho dalším působení hodně štěstí a děkujeme za všechny hezké momenty v sešívaném dresu!

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články