Představujeme Aston Villu | SK Slavia Praha
Více

Představujeme Aston Villu

EDEN – Do Prahy ve středu po jedné hodině dorazí slavný anglický tým Aston Villa a stane se druhým anglickým klubem, který se představí v novém Edenu. Aston Villa si na cestu přibalila nepříjemnou prohru v Newcastlu.
EDEN – Do Prahy ve středu po jedné hodině dorazí slavný anglický tým Aston Villa a stane se druhým anglickým klubem, který se představí v novém Edenu.

Aston Villa si na cestu přibalila nepříjemnou prohru v Newcastlu. Trenér Martin O´Neill ale na hře svých svěřenců neviděl jenom negativa.

„Neměli jsme prohrát, o poločase jsme měli vést tři nula, v prvním poločase jsme hráli výborně, naší hře nechyběla plynulost, měli jsme dobré šance, trefili jsme tyč, nedali jasnou šanci a brankář Newcastlu báječně vychytal Ashley Younga,“ vypočítal O´Neill.

„Kdybychom šance dali, tak Newcastle musel hrát víc dopředu a byl by prostor pro naše nebezpečné protiútoky, bohužel ani naše snaha a odhodlání v druhém poločase k výhře nevedly,“ povzdechl si na závěr hodnocení.

Aston Villa první zápas proti Ajaxu doma vyhrála 2:1 a na rozdíl například od Arsenalu bude v Praze večer trénovat. Do Prahy dorazí také tisíc pět set jejích příznivců.

Připravili jsme pro vás představení našeho čtvrtečního soupeře

Během historicky prvního zápasu se hrálo rugby
Rok 1874 byl rokem bohatým na události. V Paříži se konala první výstava impresionistů, Levi Strauss a Jacob Davis si v USA nechali patentovat výrobu džínsů, v Anglii se narodil Winston Churchill a v neposlední řadě byl v birminghamské čtvrti Aston založen jeden z nejslavnějších fotbalových klubů anglické historie: Aston Villa FC. Vůbec první utkání mužstva několika nadšenců mělo z dnešního pohledu kuriózní nádech: jeho soupeřem byl astonský rugbyový klub St. Mary, a tak se první poločas hrál podle pravidel rugby, druhá půle pak na základě regulí Fotbalové asociace. Právě ve druhém poločase padl jediný gól utkání z kopačky jednoho ze zakladatelů fotbalového klubu Jacka Hughese. Aston Villa tak svůj první zápas vyhrála a v následujících letech vítězila téměř pořád. V roce 1888 se stala zakládajícím členem celonárodní anglické fotbalové ligy (Football League). Zisk prvního FA Cupu již o rok dříve sliboval klubu světlé zítřky. Ovšem ty byly přímo zářivé.

„The Villa Years“
Aston Villa v devadesátých letech předminulého století ovládla anglický fotbal. Mezi lety 1894 a 1900 vyhrála pětkrát ligový titul a ještě k němu přidala dvě vítězství v FA Cupu, v soutěži, ve které na domácí půdě nenašla přemožitele 13 let! Do ochozů nového stadiónu, kam se „Villans“ nastěhovali v roce 1897, chodila nejvyšší návštěva v lize: až 25 000 diváků. To vše v době, kdy Slavii byl sotva jeden rok a fotbal v českých zemích byl teprve v plenkách. V roce 1910 lvi ještě jednou získali ligový titul, ale s vypuknutím první světové války nejslavnější éra klubu definitivně skončila. V roce 1920 Aston Villa sice ještě vyhrála FA Cup, ovšem na další trofej čekala bezmála 40 let, když ve finále o Pohár Fotbalové asociace v roce 1957 senzačně porazila Manchester United. Jenže to byla spíše výjimka potvrzující pravidlo. I když Aston Villa v roce 1960 vyhrála první ročník Ligového poháru, potácela se na hranici mezi první a druhou ligou a na sklonku šedesátých let dokonce spadla až do třetí nejvyšší soutěže.

Rotterdamská senzace v roce 1982
Z bláta sedmdesátých let „Villans“ vyvedl až trenér Ron Saunders, jehož dlouholetá práce slavila úspěch v sezóně 1980-81, kdy klub z Birminghamu pošesté a dosud naposledy vyhrál ligový titul. K překvapení fanoušků, novinářů a v neposlední řadě i samotných hráčů však Saunders v polovině následující sezóny Villu po roztržce s majitelem klubu po osmi letech opustil. Přitom tým nehrál špatně a čekalo jej čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí. Mužstvo, které spoléhalo především na propracovanou defenzívu, se ale nedalo rozhodit a pod novým trenérem Tonym Bartonem na cestě do finále PMEZ vyřadilo Dynamo Kyjev a belgický Anderlecht, aniž ve čtyřech zápasech inkasovalo jediný gól. V rozhodujícím utkání v Rotterdamu proti Bayernu Mnichov musel už po čtvrt hodiny hry na hřiště mladý gólman Nigel Spink, který pochytal všechny střely Rummenigeho a spol. O senzačním vítězství rozhodl v 67. minutě po rychlém brejku Peter Withe. Aston Villa tak tehdy prodloužila nadvládu anglického fotbalu v Evropě už na šest let (předtím vyhrál PMEZ třikrát FC Liverpool a dvakrát Nottingham Forrest). Svět pak obletěly obrázky, jak hráči Villy po návratu domů tančí s trofejí před sto tisíci fandy na střeše svého stadiónu. A důvod k tanci měli lvi ještě jeden. Do sbírky trofejí totiž v tomtéž roce přidali i Superpohár, když ve finále porazili španělskou Barcelonu s celkovým skóre 3:1.

Další titul nepřinesl ani Vengloš
Po skvělých dvou sezónách ale znovu přišel útlum. Lvi se neúspěšně prali se zbytkem Anglie, a tak se ve snaze vybřednout z krize neváhali experimentovat. Na podzim roku 1990 klub do pozice trenéra angažoval fotbalového světoběžníka Jozefa Vengloše, který v létě dovedl československou reprezentaci na mistrovství světa v Itálii do čtvrtfinále. První kouč v anglické lize z kontinentální Evropy měl ale spíše záchranářské starosti a po sezóně musel odejít. Nový trenér Ron Atkinson sice v následujícím roce dovedl svůj tým v úvodním ročníku Premier League až na druhé místo za Manchester United, na osmý titul ale fanoušci ve Villa Parku stále čekají. A možná se už brzy dočkají.

Nový majitel, nová vize
V roce 2006 se novým majitelem klubu stal americký byznysmen Randy Lerner, přišel bývalý úspěšný kouč Celtiku Glasgow Martin O´Neill a o snaze začít novou éru svědčí i změna klubového znaku, kterou představitelé Aston Villy konzultovali s fanoušky. Do znaku tak přibyla hvězda, která symbolizuje vítězství v PMEZ v roce 1982. Naopak zůstalo motto klubu:“Prepared“. Aston Villa je vskutku dobře připravena navázat na dávné úspěchy. Má dobrého trenéra i kvalitní kádr. Ten je složený převážně z hráčů z britských ostrovů, ovšem nechybí ani zahraniční hvězdy z celého světa: americký brankářský veterán Brad Friedel, defenzívní štíty Martin Laursen a Wilfred Bouma, bulharský tvůrce hry Stiljan Petrov či stále produktivní kanonýr John Carew z Norska. Mezi největší letní posily patří španělský obránce Carlos Cuéllar, který se v uplynulé sezóně stal v dresu Glasgow Rangers nejlepším hráčem skotské ligy, nebo nadějný Angličan James Milner z Newcastlu. S posíleným kádrem má Aston Villa smělý, ale uskutečnitelný plán: hrát na špici tabulky v Premier League a už příští rok postoupit do Ligy mistrů.

Autorem textu je Michal Dimitrov, celý článek najdete ve  čtvrtečním  Poločase.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články