Derby v závěru rozhodl Petr Janda | SK Slavia Praha
Více

Derby v závěru rozhodl Petr Janda

PRAHA/EDEN – Jeden z nejtěžších zápasů, alespoň co se nervů fanoušků týče, zažil v neděli večer pražský Eden. Slavia téměř po celý zápas dobývala branku Viktorie Žižkov, vítězný gól ale dokázala vstřelit až v 83. minutě.
PRAHA/EDEN – Jeden z nejtěžších zápasů, alespoň co se nervů fanoušků týče, zažil v neděli večer pražský Eden. Slavia téměř po celý zápas dobývala branku Viktorie Žižkov, vítězný gól ale dokázala vstřelit až v 83. minutě. I díky těsnému vítězství 2:1 si tak upevnila svou pozici na čele tabulky.

Slávisté začali, jak už to v Edenu bývá zvykem, náporem. Už ve čtvrté minutě měl velkou šanci Marek Jarolím, svoji hlavičku po centru Krajčíka ale poslal těsně vedle. O dvě minuty později Latkovu prudkou střelu skvěle vytěsnil gólman Bartalský, za další minutu ho před brankou musel při Jarolímově dorážce zastoupit obránce Pilař.

Hřiště i nadále ovládali sešívaní, neustále podporováni výborným publikem, největší šanci si ale vytvořil Žižkov. Ve třinácté minutě přiťukl Stracený na velkém vápně Švancarovi a proti jeho střele z voleje se tentokrát musel vytáhnout Martin Vaniak.

V osmnácté minutě se už ale prosadila Slavia. Tijani Belaid posadil krásný centr na hlavu Goce Toleskiho a náš útočník se nemýlil. O dvě minuty později se tvrdá střela makedonského šutera odrazila od Bartalského levé tyče, nikdo z našich se ale k dorážce nedostal.

Viktoria Žižkov ale dokázala rychle odpovědět. Ve 27. minutě přišel přízemní centr z pravé strany od Švancary a nikým nehlídaný Procházka jej z voleje umístil ke vzdálenější tyči. Od tohoto momentu se hra mírně vyrovnala a až do konce poločasu si žádný z týmů nevytvořil větší šanci.

Zato po přestávce se hrálo doslova na jednu branku a to na tu, kterou hájil gólman Bartalský. I přes obrovský tlak si ale naši borci nedokázali vytvořit vyloženou gólovou šanci. Nejnebezpečnějšími tak asi byly střely Krajčíka a Jarolíma - první trefila brankáře Bartalského a druhá pro změnu mířila vedle levé tyče.

Posledních dvacet minut Žižkov zrušil útok a Švancara na hrotu se nevytahoval ani na půlící čáru. Jedenáct bránících viktoriánů bylo zatlačeno do svého vápna a dlouho urputně odolávalo útočným nájezdům pod červenobílou vlajkou. Gólová šance se ale stále neobjevovala. Slávisté kupili chyby v rozehrávce a nedařily se ani finální přihrávky.

Vysvobození přišlo až v 83. minutě. Nejdříve se až na malé vápno prokličkoval Jarolím, jeho střelu ale Bartalský vyrazil. Po následném rohovém kopu došlo k obrovskému závaru před brankou Žižkova a svou dorážku nakonec protlačil do sítě vystřídavší Petr Janda. Více než jedenáct tisíc fanoušků mohlo vybuchnout nadšením.

Minutu před koncem musel být ještě znovu v permanenci gólman Bartalský, Jarolímovu nádhernou střelu z přímého kopu ale dokázal vyrazit na roh. Slavia tak zvítězila 2:1 a v čele tabulky má šestibodový náskok na Baník Ostrava.

„Mohli jsme utkání rozhodnout během první půle, byly tam situace, které jsme měli proměnit. Pak ale udeřilo z čistého nebe. Mrzí mě situace, která brance předcházela, řešili jsme to přesně naopak, než jsme měli,” zhodnotil první půli trenér Slavie Karel Jarolím.

„Ve druhé půli se to na nás trochu podepsalo, byli jsme nervóznější a zbytečně jsme kazili, lacino jsme přicházeli o míče. Podařila se nám střídání a rozhodující branku vstřelil právě Petr Janda,” pokračoval ve svém hodnocení kouč mistrovského celku.

„Poprvé v Edenu jsme v ligovém zápase museli bojovat o vítězství až do konce, děkujeme za pomoc našim fanouškům, kteří byli opět skvělí a pomohli nám vstřelit vítěznou branku. I vzhledem k ostatním výsledkům je pro nás dnešní výhra velmi důležitá,” zakončil své pocity z utkání slávistický trenér.

„Škoda, že jsme dostali branku pár minut před koncem, odvedli jsme zápas na body. Slavia byla lepší mužstvo, ale byly tam i pasáže, kdy jsme dokázali být Slavii rovnocenným soupeřem. V závěru nás donutila k chybám a po jedné z nich rozhodla. Gratuluji Slavii za předvedenou hru, kterou praktikuje již dlouhodobě,” hodnotil utkání trenér Viktorie Zdeněk Ščasný.

SK Slavia Praha – FK Viktoria Žižkov 2:1 (1:1)

Branky: 18. Toleski, 83. Janda – 27. Procházka

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (82. Šenkeřík)- Jarolím, Belaid (76. Janda), Latka, Švento – Toleski (71. Ivana), Necid

Žižkov: Bartalský – Kučera, Pilař, Gabriel, Zengue – Stracený (60. Novotný), Procházka, Besta (85. Hruška), Koukal – Kalod (76. Naumov), Švancara

ŽK: Jarolím – Koukal, Kučera, Procházka

Diváci: 11 384



Utkání jsme sledovali on-line

Videosestřih si z utkání můžete stáhnout zde.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články