Slavia na Valné hromadě ECA v Ženevě | SK Slavia Praha
Více

Slavia na Valné hromadě ECA v Ženevě

ŽENEVA/PRAHA - V první polovině září se v Ženevě konala dvoudenní Valná hromada Evropské klubové asociace (European Club Association).

ŽENEVA/PRAHA - V první polovině září se v Ženevě konala dvoudenní Valná hromada Evropské klubové asociace (European Club Association). Zúčastnili se jí představitelé stovky členských klubů. Členem této asociace je také SK Slavia Praha, v Ženevě tedy nechyběl generální ředitel Petr Doležal.

Hlavními body zářijové Valné hromady byly finanční fair play opatření, Olympijské hry v roce 2012, pravidlo 6 plus 5 a transferová politika.

Finanční fair play opatření

Koncept podpořilo všech sto členských klubů, které byly v Ženevě zastoupeny. Hlavním účelem je zlepšit finanční „férovost“ v evropských klubových soutěžích a stabilitu klubového fotbalu v Evropě. V praxi to znamená, že kluby budou moci utratit za posily a platy hráčů jen tolik peněz, kolik si vydělají.

Nová finanční pravidla mají zabránit nekontrolovatelnému zadlužování klubů. Kluby také budou muset poskytnout veškeré informace týkající se platů a výdajů za přestupy. Na vše bude dohlížet nezávislá nedávno zformovaná komise - Club Financial Control Panel.

Olympijské hry v roce 2012

Kluby v Ženevě se shodly na tom, že by tam měli být pouze hráči do jedenadvaceti let. „V naší pracovní skupině jsme ale navrhovali, aby se olympiády mohli zúčastnit i hráči starší jedenadvaceti let, pokud budou mít výslovný souhlas klubu. Jednotlivé kluby by si samy rozhodly, zda hráče uvolní, nebo ne. Ale hlas těch ostatních byl silnější,“ uvedl Petr Doležal.

Oprávnění hráčů pokračovat v evropských klubových soutěžích i po přestupu do jiného klubu

Kluby vyslaly jasný signál výkonnému výboru ECA. Hráč, který by hrál v prvních třech předkolech v evropských soutěžích a poté by přestoupil do jiného klubu, tak by mohl pokračovat v soutěži ve svém novém působišti. To znamená, že by nastoupil za svůj nový klub v základní skupině. Kluby by tak mohly více přizpůsobit soupisku i finanční možnosti podle vývoje začátku sezony.

„Kluby, které neuspějí v předkolech, by tak mohly své hráče prodat a tito hráči by mohli nadále nastupovat v soutěži, ze které se svým bývalým klubem vypadli. Tím, že kluby nedostanou peníze za postup do Ligy mistrů, mohly by alespoň profitovat z prodeje hráčů,“ vysvětlil Petr Doležal.

Na Valnou hromadu ECA zavítal i prezident UEFA Michel Platini. „Pan Platini potvrdil, že UEFA velmi dobře spolupracuje s ECA. Samozřejmě že někdy se oba subjekty v názorech shodují, jindy mají naopak názory protichůdné. Ale UEFA názory klubů sdružených v ECA velmi vnímá a snaží se podle toho pracovat,“ tlumočil slova Platiniho generální ředitel Slavie.

Pravidlo 6 plus 5

Pravidlo by omezilo počet cizicnů v základní jedenáctce fotbalového klubu. Na toto téma hovořil v Ženevě komisař Evropské Unie Ján Figeľ ze Slovenska. Podle Evropské Unie tato regule porušuje zákon o volném pracovním trhu. V Ženevě byla představena studie nizozemské společnosti, která naopak tvrdí, že by toto pravidlo evropskému fotbalu prospělo.

V Ženevě se také hovořilo o návrhu nové soutěže – Ligy mistrů, kterou by hráli mladí hráči, konkrétně fotbalisté do devatenácti let. Na toto téma se ale objevilo dost protichůdných názorů.

„Tato soutěž pro mladé hráče by se týkala pouze klubů, které by se na jaře dostaly do osmifinále Ligy mistrů. S tím ale nesouhlasila řada klubů, protože by to znamenalo zase jen podporu stávajících silných klubů. Další kluby zase argumentovaly, že kdyby se soutěže měly účastnit všechny kluby, tak by pro mnohé nebylo jednoduché dát dohomady kvalitní mužstvo, kde jsou pouze hráči do devatenácti let. Někteří navíc hrávají pravidelně v A-týmu,“ popsal diskusi Petr Doležal.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články