Tři body z derby získala Sparta | SK Slavia Praha
Více

Tři body z derby získala Sparta

EDEN/SYNOT TIP ARENA – Slavia poprvé v lize v Edenu padla. Přes místy až drtivý tlak sešívaných, hlavně ve druhé půli, si všechny tři body odvezl ze Synot Tip Areny náš největší rival...
EDEN/SYNOT TIP ARENA – Slavia poprvé v lize v Edenu padla. Přes místy až drtivý tlak sešívaných, hlavně ve druhé půli, si všechny tři body odvezl ze Synot Tip Areny náš největší rival, Sparta. Přesto byli domácí za svůj výkon odměněni od svých fanoušků tradiční děkovačkou, tentokráte o mnoho bouřlivější a o mnoho jistější, než po zápase s Lille.

V úvodním poločase se hrála vyrovnaná hra a šance skórovat měly oba týmy. V desáté minutě měl Blažek hodně práce, aby vyrazil střelu Milana Černého, v minutě 23. se útočilo na druhé straně, Wilfriedovi na poslední chvíli ukopával míč od nohy Krajčík.

Vedení si do přestávky ale zařídila Sparta. Ve 28. minutě Vaniak nejprve bravurně vyrazil tečovaný centr Kaloudy, proti Wilfriedově dorážce z malého vápna ale už neměl šanci.

Chvíli nato mohl srovnat Šenkeřík, kdyby po nedorozumění Řepky s Blažkem netrefil pouze boční síť. Těsně před pauzou potom sparťan Kovba hlavičkoval kousek vedle levé tyče.

Druhá půle byla ve znamení obrovské snahy Slavie srovnat skóre. Nejblíže brance byl Tijani Belaid, který v 65. minutě trefil z přímého kopu krásnou střelou břevno. Tlak sešívaných gradoval v posledních patnácti minutách, hlavně po příchodu navrátilce do sestavy Vladimíra Šmicera Slavia chvílemi doslova uvěznila Spartu v jejím vápně, míč ale v Blažkově brance neskončil.

Většina z 19 370 diváků tak odcházela z Edenu zklamána. Zápas, hraný ve výborné atmosféře, skončil vítězstvím hostů, v lize je tomu tak vůbec poprvé.

„Chtěli jsme odčinit čtvrteční zápas, to se nám nepodařilo. Nedokázali jsme se prosadit v koncovce, měli jsme problémy se sparťanskými standardkami, z jedné jsme pak inkasovali,“ začal svůj komentář k utkání trenér Slavie Karel Jarolím.

„Hned vzápětí mohl Šenkeřík srovnat, utkání by se vyvíjelo jinak. Ve druhé půli jsme si vytvořili tlak, Tijani navíc nastřelil břevno, bylo tam několik závarů před brankou. Gól jsme ale nedali, to pak nemůžeme pomýšlet na vítězství ani na remizu. Škoda, že jsme nesrovnali, to by nám v závěrečné fázi pomohlo.“

„Věřím, že nás výsledek nesrazí na kolena. Měli bychom teď mít ještě větší motivaci, do konce podzimu zbývá více zápasů, můžeme si ještě vytvořit dobrou výchozí pozici,“ pokračoval Jarolím.

S Vláďou jsem probíral situaci, jestli by třeba mohl nastoupit do začátku. Domluvili jsme se na nějakých dvaceti minutách, v té fázi zápasu to pomohlo. Kopat umí, to je jasné. Kdyby nebyl připraven, určitě by nehrál,“ řekl ještě Jarolím ke startu Vladimíra Šmicera.

„V Edenu se nevyhrává, dvacet zápasů to v lize nikdo nedokázal, Slavia tu válcovala všechny soupeře. Jsem rád, že tím prvním byla právě Sparta. Užíváme si teď stejné pocity, jako když u nás předtím vyhrála Slavia,“ vyjádřil po utkání svou radost trenér týmu z Letné Josef Chovanec.

„Víme, v jakém rozpoložení byly oba týmy před zápasem, pod jakou palbou médií byly. Od zápasu se hodně očekávalo, navíc se oba soupeři dobře znají. Přijeli jsme sem s dobře organizovanou hrou, odkryli jsme problémy Slavie při standardních situacích, Slavia neměla tolik času a prostoru jako v jiných zápasech.“

„Hráči byli před zápasem nervózní, Martin Hašek musel dokonce přerušit rozcvičku a důrazně jim domluvit, necítili se dobře, neměli „jiskru“. Čtyři hráči navíc nastoupili se zdravotními problémy. Kdybychom v Kodani podali takový výkon jako tady, nemuseli jsme odjet s prázdnou,“ zakončoval Chovanec.

SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branky: 28. Wilfried
Slavia: Vaniak - Krajčík, Vomáčka, Suchý, Hubáček – Milan Černý (79. Vlček), Vasiljevič (76. Šmicer), Ragued, Belaid (76. Grajciar) - Šenkeřík, Hloušek
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Vacek, Hušek, Kovba (46. Hoheneder), Kalouda – Wilfried (90. Prudnikov), Kadlec (82. Holenda)
ŽK: Šmicer - Kadlec, Hoheneder, Holenda, Kušnír
Diváci: 19 370


Utkání jsme sledovali online.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články