Slavia podala podnět DK a protest ke KR | SK Slavia Praha
Více

Slavia podala podnět DK a protest ke KR

PRAHA – Slavia podala k DK podnět k disciplinárnímu řízení proti hráči FK Teplice Milanu Matulovi, který ve 27. minutě utkání se Slavií fauloval záložníka Petra Jandu. Ke komisi rozhodčích zároveň podala protest proti výkonu rozhodčího Miroslava Zelinky ve stejném utkání.

PRAHA – Slavia podala k DK podnět k disciplinárnímu řízení proti hráči FK Teplice Milanu Matulovi, který ve 27. minutě utkání se Slavií fauloval záložníka Petra Jandu. Ke komisi rozhodčích zároveň podala protest proti výkonu rozhodčího Miroslava Zelinky ve stejném utkání.

Podle názoru Slavie se hráč Matula dopustil hrubého faulu, střet vyplynul z absolutní bezohlednosti k možným následkům vůči soupeři. Matula šel do souboje bez možnosti hrát míč a s jednoznačným úmyslem srazit Petra Jandu a následně ho vážně zranil.

Slavia ve svém podnětu žádá disciplinární komisi o potrestání hráče Milana Matuly. V podnětu také poukazuje na fakt, že se u tohoto hráče nejedná o první provinění, ve druhém kole této sezony se dopustil hrubého faulu a obdržel rekordní trest ve výši osmi zápasů.

Slavia rovněž podala protest proti výkonu rozhodčího Miroslava Zelinky v tomto utkání, který výše popsaný bezohledný faul Milana Matuly na Petra Jandu nepotrestal červenou kartou a tím zasádně ovlivnil další průběh zápasu.

Slavia má po třech odehraných kolech další dva dlouhodobě zraněné hráče, v domácím léčení je navíc Petr Janda, jehož návrat k tréninku také není možné zatím odhadnout.

Ve třech jarních utkáních Gambrinus ligy Slavia dostala tři žluté karty, zatímco soupeři jich dostali patnáct, ani v jednom případě nebyla udělena červená karta.

Slavia se do konce tohoto týdne obrátí na předsedu Komise rozhodčích ČMFS s žádostí o vysvětlení o způsobu rozhodování o osobních trestech v případech nebezpečných faulů, které doloží příslušnými videozáznamy.

V zájmu českého fotbalu jistě není sčítat po každém kole počty zraněných hráčů. Jsme jednoznačně pro to, aby byli chráněni technicky vybavení fotbalisté a nikoliv ti, kteří se dopouštějí hrubých faulů s cílem zranit svého soupeře.

 

Text odeslaného podnětu k Disciplinární komisi:

 

 

Věc: Podnět k disciplinárnímu řízení – hráč FK Teplice Milan Matula


V souladu s ustanovením čl. 14 DŘ ČMFS podáváme podnět k disciplinárnímu řízení s hráčem FK Teplice Milanem Matulou – podnět se týká střetu s hráčem SK Slavia Praha Petrem Jandou ve 27. minutě utkání 19/A1A1903 mezi SK Slavia Praha – fotbal a. s. a FK Teplice a. s.


Podle našeho názoru se hráč FK Teplice č. 20 Milan Matula dopustil hrubého faulu na hráče SK Slavia Praha č. 8 Petra Jandu. Střet vyplynul z absolutní bezohlednosti na možné následky vůči soupeři! Hráč Milan Matula šel do souboje bez možnosti hrát míč a s jednoznačným úmyslem srazit a zranit hráče Petra Jandu.


Milan Matula je profesionální hráč, který musí vědět, jaké následky může přivodit jeho zákrok. Proto si musel být vědom, že když naskakuje s maximální prudkostí ramenem do hráče Jandy bez zájmu hrát míč (sám odvrací hlavu doprava) a vede úder do oblasti hlavy, že může způsobit svému protihráči velmi závažné zranění doprovázené i trvalými následky, nebo i následkem nejhorším. Jedná se o mimořádně hrubý zákrok motivovaný zcela nesportovními úmysly s cílem zranit jednoho protihráče a zastrašit ostatní. A protože žádná takováto činnost není v pravidlech fotbalu popsána, jsme přesvědčeni, že hráči jako Matula by se již neměli fotbalových utkání účastnit.

Z tohoto důvodu žádáme Disciplinární komisi o potrestání hráče Milana Matuly. Chceme také podotknout, že v případě tohoto hráče se nejedná o první provinění. Ve 2. kole této sezóny se Milan Matula dopustil hrubého faulu a obdržel do té doby rekordní trest ve výši osmi zápasů nepodmíněně.


Doufáme, že Disciplinární komise zváží všechny okolnosti a přístoupí k ráznému řešení, aby se již takovéto momenty neopakovaly.

Děkujeme.

Ing. Tomáš Rosen                                                   Mgr. Petr Doležal
předseda představenstva                                         generální ředitel

 


 

Text protestu:

V souladu s ustanovením čl. 75 SŘ ČMFS podáváme protest – stížnost proti výkonu hlavního rozhodčího Miroslava Zelinky v utkání 19. kola číslo utkání A1A1903 mezi
SK Slavia Praha – fotbal a. s. a FK Teplice a. s.

 

Stížnost (nebo-li protest dle Rozpisu celostátních soutěží a článku č. 25 v sekci technicko-soutěžní ustanovení) předáváme společně s DVD a chceme poukázat na moment z 27. minuty – střet hráče SK Slavia Praha č. 8 Petra Jandy s hráčem FK Teplice č. 20 Milanem Matulou.

Podle našeho názoru se hráč FK Teplice č. 20 Milan Matula dopustil hrubého faulu na hráče SK Slavia Praha č. 8 Petra Jandu.

Střet vyplynul z absolutní bezohlednosti na možné následky vůči soupeři! Hráč Milan Matula šel do souboje bez možnosti hrát míč a s jednoznačným úmyslem srazit a zranit hráče Petra Jandu.

Milan Matula je profesionální hráč, který musí vědět, jaké následky může přivodit jeho zákrok. Proto si musel být vědom, že když naskakuje s maximální prudkostí ramenem do hráče Jandy bez zájmu hrát míč (sám odvrací hlavu doprava) a vede úder do oblasti hlavy, že může způsobit svému protihráči velmi závažné zranění doprovázené i trvalými následky, nebo i následkem nejhorším. Jedná se o mimořádně hrubý zákrok motivovaný zcela nesportovními úmysly s cílem zranit jednoho protihráče a zastrašit ostatní. Proto musel být jeho brutální zákrok potrestán červenou kartou.


Neudělení červené karty ovlivnilo zásadním způsobem další vývoj utkání, a to ve dvou rovinách. Ta méně významná je, že Slavia měla hrát více než 60 minut v početní převaze. Ta daleko významnější rovina je, že rozhodčí ukázal, že není schopen a ochoten trestat i bezprecedentní brutalitu, zastrašování a nesportovní zákroky, což vedlo i k neadekvátně tvrdému zákroku hráče FK Teplice č. 4 Martina Kleina na hráče SK Slavia Praha č. 18 Riste Naumova a následnému závažnému zranění hráče Slavie (po necelých pěti minutách od zahájení hry po ošetřování hráče Jandy). Po tomto zákroku byla schopnost hráčů Slavie dále se soustředit na utkání významně ochromena a sportovní stránka utkání i výsledek, velmi důležitý pro konečné umístění obou mužstev, zcela znehodnoceny.

Jsme přesvědčeni, že hlavní povinností a úkolem rozhodčího v utkání je chránit zdraví hráčů, protože to je daleko významnější než jakýkoliv výsledek. A také na tomto poli rozhodčí Zelinka naprosto propadl.

 

Z tohoto důvodu žádáme Komisi rozhodčích o potrestání Miroslava Zelinky (hlavní rozhodčí zápasu) z důvodu, že v inkriminovaný moment měl udělit hráči Matulovi jednoznačně červenou kartu. Tento moment ovlivnil zásadním způsobem zbývající průběh utkání.



Ing. Tomáš Rosen                                                   Mgr. Petr Doležal
předseda představenstva                                         generální ředitel

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články