Vršovické derby v Edenu od 15:30 hodin | SK Slavia Praha
Více

Vršovické derby v Edenu od 15:30 hodin

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Slávisty čeká na Velikonoční pondělí 5. dubna první vršovické derby v Synot Tip Areně v Edenu. Výkop byl posunut kvůli možné kolizi s domácím semifinálovým duelem hokejistů Slavie na 15:30 hodin. „Myslím si, že to bude jiný zápas než se Spartou, Bohemka bude určitě houževnatě bránit...

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Slávisty čeká na Velikonoční pondělí 5. dubna první vršovické derby v Synot Tip Areně v Edenu. Výkop byl posunut kvůli možné kolizi s domácím semifinálovým duelem hokejistů Slavie na 15:30 hodin.

„Myslím si, že to bude jiný zápas než se Spartou, Bohemka bude určitě houževnatě bránit, takže budeme chodit do plných. Věřím, že na stadionu bude pokračovat výborná atmosféra a že naše fanoušky pozvala výhra nad Spartou zpátky do hlediště,“ uvedl trenér Slavie František Cipro.

„Já pamatuji derby s Bohemkou, kdy bylo v Edenu asi čtyřicet tisíc lidí, kteří tehdy probořili plot a dostali se až za branku. Chvíli se dokonce nehrálo, protože se to muselo uklízet,“ zavzpomínal slávistický kouč.

Na první vršovické derby v novém Edenu se těší i brankář Martin Vaniak. „Doufám, že přijde hodně lidí, nejen našich fanoušků, ale i fanoušků Bohemky, a že stadion bude alespoň ze tří čtvrtin plný. Je to vršovické derby, takové druhé výjimečné derby hned po Spartě. Budu moc rád, když i zápas s Bohemkou zvládneme tak, jako jsme ho zvládli se Spartou,“ přeje si Martin Vaniak.

Patříte mezi nejzkušenější hráče ve Slavii. Myslíte si, že výhra se Spartou mužstvo nakopne i do dalších zápasů?

„Není to jenom o jednom zápasu, samozřejmě tento zápas nám může pomoci. Já doufám, že klukům hodně pomohl hlavně po psychické stránce. Ale je to jen první krok k něčemu. Pokud ale odvedeme takový výkon, jako jsme odvedli v zápase se Spartou hlavně v prvním poločase, tak se můžeme odrazit dál.“

I když Slavia neinkasovala, tak přece jen tam létaly za obranu Slavie nebezpečné míče...

„Okénka v obraně tam byla, na tom musíme ještě zapracovat a poučit se z chyb. To by měl každý hráč, který udělal nějakou chybu, nejen v tom zápase se Spartou, ale i v minulých zápasech. Musí se z toho poučit a musí vědět, že v příštím zápase se tato chyba nesmí už opakovat. Fotbal je o chybách a góly padají po chybách. Sparta ji udělala a my jsme toho využili. I my jsme udělali nějaké chyby, ze kterých následovaly nebezpečné situace, ale měli jsme štěstí, že toho Sparta nevyužila.“

Vy jste tam hodně dirigoval spoluhráče před sebou, křičel jste na ně nejrůznější pokyny. Byl jste nespokojen s tím, co se dělo před vámi?
„Nebyl jsem nespokojen, to v žádném případě. Spíš šlo o to, že někteří hráči mlčí a já mohu být alespoň ten, kdo trochu diriguje ty kluky vzadu, protože ti jediní mě slyší. Ale jenom ve druhém poločase, protože v tom prvním, kdy jsou za mojí bránou naši fanoušci, tak to můžu řvát jak chci, ale stejně mě nikdo neslyší, protože ten rachot za mnou je opravdu velký (směje se). Křičel jsem proto, že jsem chtěl předejít problémům, které by mohly nastat třeba jenom kvůli tomu, že jsme se na něčem nedomluvili nebo že jsem nezakřičel na kluka, který má soupeře za sebou nebo že je špatně postavený a podobně.“

Po těch prohraných zápasech vaši spoluhráči říkali, že když to nejde tou fotbalovostí, tak se to musí urvat bojovností. Platilo to o zápase se Spartou?

„Jednoznačně. V jednom rozhovoru Jiří Kladrubský řekl, že jsme na hřišti běhali jako blázni. To si myslím, že je odpověď na všechno. My jsme to urvali nejenom tou bojovností, ale i herní vyspělostí nebo praxí. Zejména v tom prvním poločase, kdy jsme to hráli po zemi a předváděli ten fotbal, který Slavia produkovala dříve.“

O bojovnosti bude určitě i pondělní utkání s Bohemians 1905. Očekáváte, že budete mít v bráně hodně práce?

„V domácích zápasech gólman ve Slavii musí chytit třeba i jen jednu nebo dvě střely za zápas. Bohemka bude spoléhat nejen na rychlé brejky, ale hlavně na standardní situace a přímé kopy, na které má velice dobrého exekutora Kaufmana, který dal už tímto způsobem několik branek.“

Dá se očekávat, že Bohemka bude spoléhat na zkušeného Sňozíka v bráně. Jak byste ho charakterizoval?

„Má hodně dobrou kopací techniku, umí dobře vybíhat, je to komplexní gólman.“

V pondělním zápase je nejistý start Petra Jandy, který musel z derby se Spartou odstoupit kvůli bolavému kolenu. Benjamin Vomáčka už začal s rehabilitací a na zápasovou zátěž by mohl být připravený začátkem května. Na marodce jsou dále Riste Naumov, Josef Kaufman a Adam Hloušek. Tijani Belaid je s týmem, ale netrénuje. Za jeho problémy s velkou zátěží může být hyperfunkce štítné žlázy, ale ještě ho čekají další vyšetření.

Vršovické derby mezi Slavií a Bohemians 1905 se bude hrát od 15:30 hodin. Důvodem změny je možná kolize se semifinálovým utkáním play-off hokejové extraligy mezi HC Slavia Praha a HC Vítkovice Steel.

„Je určitě v zájmu fotbalu i hokeje, že nedojde ke zbytečné kolizi. Fanouškům, kterým vyhovoval pozdější termín výkopu se omlouváme, ale věříme, že pochopíte rozhodnutí vyjít vstříc všem, kdo chtějí navštivit obě utkání,“ uvedl ředitel komunikace Slavie Ondřej Zlámal.

Martin Vaniak před zápasem s Bohemians 1905 (mp3 zvuk)

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články