Před sto lety se narodil Ferdinand Daučík | SK Slavia Praha
Více

Před sto lety se narodil Ferdinand Daučík

Legendární slávistický hráč Ferdinand Daučík by se v neděli dožil sta let. Levý obránce Slavie se narodil 30. května 1910. Do Slavie Praha přišel na jaře 1935 z podtratranské slovenské krajiny.
PRAHA – Legendární slávistický hráč Ferdinand Daučík by se v neděli dožil sta let. Levý obránce Slavie se narodil 30. května 1910. Do Slavie Praha přišel na jaře 1935 z podtratranské slovenské krajiny. Červenobílé barvy hájil do roku 1940. Kapitánskou pásku převzal po Františkovi Pláničkovi. A jako kapitán oslavil se Slavií v roce 1938 vítězství ve slavném Středoevropském poháru.

Ukázka z knihy Vítězslava Houšky 50 slavných slávistů: „Byl svému týmu kapitánem příkladným. Vždy dokázal najít příhodná slova, jak spoluhráče povzbudit; a uměl ta slova poslat tichou poštou z postu obránce třeba až na pravé křídlo. Též Bican (který se teprve po Daučíkově odchodu stane kapitánem mužstva) uznával Ferdovu autoritu.

V odvetném finálovém utkání s Ferencvárosem vstřelila Slavia dvě branky a nedostala ani jednu. Daučík rušil kruhy a kličky budapešťských vetřelců a přivedl své mužstvo k triumfu, snad největšímu v dosavadní historii Slavie.

Šest tisíc turistů z Československa jásá a tleská. A potom konečně nastává ten krásný okamžik: Ferdinand Daučík přijímá z rukou Itala Coppoly, předsedy soutěže, Středoevropský pohár. Laufer a Valoušek si razí cestu ke svým hochům a staví se s nimi před objektivy. A vzniká fotka, nezapomenutelná fotka, na níž vidíme šťastně se usmívajícího kapitána Slavie s blyštivě vycíděným pohárem v ruce a obklopeného těmito hráči: Bican, Vytlačil, Černý, Šimůnek, Bokšay, Bradáč, Nožíř, Kopecký, Průcha a Vacek. Je září 1938.“


Cestoval už na mistrovství světa v Itálii v roce 1934, kde výběr Československa získal stříbrné medaile. Na tomto mistrovství ale neodehrál jediný zápas. Vše si vynahradil o čtyři roky později na mistrovství světa ve Francii, kde nastoupil ve všech zápasech. Se Slavií se stal mistrem ligy v letech 1935, 1937 a 1940.

Ferdinand Daučík se po angažmá ve Slavii vrátil na Slovensko. V roce 1945 přivítal Slavii v památných zápasech s I. ŠK Bratislava (nynější Slovan) jako klubový šéf. Krátce po válce odešel do zahraničí. Trenérské profesi se úspěšně věnoval v předních španělských klubech: Betis Sevilla, FC Sevilla a FC Barcelona. Slavnou Barcelonu trénoval v letech 1950 až 1954 a získal s ní dva tituly. Ferdinand Daučík zemřel v Madridu 14. listopadu 1986.

Aktuálně

Čtyři branky Spartě a postup do finále poháru

15. 4. 2024
Slavistky si připsaly další velké vítězství, když v semifinále poháru porazily Spartu 4:0. Branky zařídily Khýrová a po změně stran McLaughlin, Nekesa a Veselá. Ve finále se utkají 8. května se Slováckem, které vybojovalo postup na penalty proti Slovanu Liberec.

O tíze okamžiku, psychické odolnosti i výkonu Ogbua

14. 4. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil s novináři po prohře 0:1 s Viktorií Plzeň o chybějící agresivitě, špatném pohybu, zraněních, síle soupeře či (ne)kvalitě v ofenzivní části. Nezapomněl však vyzdvihnout výkon Oscara Dorleyho s Igohem Ogbuem, který se vrátil do základní sestavy.

Chyběla vášeň, touha. Zbraně ale neskládáme

14. 4. 2024
Tomáš Vlček nejdříve soupeři zamezil ve skórování obětavým zákrokem na brankové čáře, ani on však nedokázal odvrátit porážku 0:1 na půdě Viktorie Plzeň. Příčiny neúspěchu i klíčové momenty popsal bezprostředně po konci duelu v Doosan Areně.

Další články