Návrat k červenobílým dresům | SK Slavia Praha
Více

Návrat k červenobílým dresům

Před 55 lety se Slavia vrátila k červenobílým dresům. Přinášíme vám unikátní fotografie z archivu a text Vladimíra Zápotockého.

55 let od návratu k červenobílým dresům - 2.duben 1956 je významným datem v dějinách fotbalové Slavie

Autor: Vladimír Zápotocký

 

            Nikdy to nikdo neviděl „černé na bílém“, a přeci měla mít Slavia od roku 1951 zapovězené své tradiční červenobílé dresy. Od nového režimu s vedoucí silou KSČ dostala nálepku buržoazního klubu. Její významní členové této strany už odešli jinam (Vykoupil, Jandera, Knotek). Klub byl decimován i majetkově. Prožil neuvěřitelné proměny ve všech sférách. Někteří bývalí funkcionáři (většinou nečekali na vyhazov a samotní odstoupili se slovy „tohle už není moje Slavie“) dokonce tvrdili, že „ti noví“ nejsou ani klubisti. Jsou to „poserové“, co se chtějí zavděčit a na pouhé „doporučení“ komunistů dresy prostě správci nedovolili používat. Argument? Vždyť ještě v červnu 1952 v nich první mužstvo hrálo finále Poháru přátelství (proti Spartě)! Leč, drtivá většina fanoušků červenobílých věřila, že kyvadlo dějin se zase otočí a Slavia, v dnešní nařízené podobě „podle sovětského vzoru“ Dynamo, bude zase Slavií…i s těmi svými slavnými dresy.

 

Snímek 1:

Jaro 1954. Celkem 138.derby. Sparta-Slavia se hraje pod názvy Spartak Praha Sokolovo – Dynamo Praha, domácí tradičně v rudém, Slavia alias Dynamo v „hasičské“ modré. Nikdo nereptá, nikdo nemá námitky. Hráči se bojí projevovat  a jen hrají. Jsou rádi, že Bican se do klubu mohl vrátit, třebaže mu je už 41 let. Zcela vpravo stojí kapitán Trubač, vedle něho brankář Kabíček a dál Ipser, Marek, Fišer, M.Urban, Andrejkovič, Hubálek, Štádler, Bican a Kocourek. Zápas prohrávají po špatném druhém poločasu 1:5 (poločas 1:2) a Josef Pondělík je na stránkách Československého sportu peprný: „ Dynamovci hráli do poločasu dobře, potom ale po hřišti pobíhalo deset hasičů a jedenáctý byl jejich trubač.“

 

Snímek 2 :

Podzim 1955. Tentokrát 142.derby a Slavia zase v netradiční kombinaci. Bílé dresy, modré trenýrky a modrobíle pruhované stulpny. Odleva stojící jsou kapitán mužstva Štádler, Hildebrandt, Hubálek, Fiktus, Pešek, Trubač a Kocourek, v dolní řadě odleva pak Muzikář, Jonák, Ipser a Pičman. Příští derby na Spartě už zase budou červenobílí, ale to nikdo ještě netuší.

 

Snímek 3 :

Velikonoce 1956, konečně zase červenobílí! Je neděle. Druhý duben odpoledne. Začíná mezinárodní Velikonoční turnaj. Na sparťanský trávník vybíhá jedenáctka v nových, nažehlených červenobílých dresech. Jako za Pláničky a Bicana. Stadion bouří, tleská, mnozí fanouškové slzí radostí, fotografové se sbíhají, nelze přeci propást ten slavnostní okamžik! Před jejich objektivy předstupuje tato „památná jedenáctka“ : v horní řadě odleva Kocourek, Andrejkovič, Jareš, Hildebrandt, Hubálek, Pešek a kapitán mužstva Štádler, v dolní řadě odleva jsou Fiktus, Jonák, St.Hlaváček a Svoboda. Traduje se hrubá věta „todle někdo vodsere!“ Měl ji říct prezident Antonín Zápotocký (byl v lóži na hlavní tribuně), měl ji říct redaktor Josef Laufer (popřel to, byl přitom se správcem Polťákem v kabině mužstva) a dokonce i nejvyšší zástupce sjednocené tělovýchovy František Vodsloň (seděl na hlavni tribuně v první řadě), leč skutečného autora vypátrat nelze. Možná šlo jen o báji a mýtus. Slavii už z dresů tak slavných nadále nikdo nesvlékal.

 

Snímek 4 :

Velikonoce 1956 znovu …a vítězně! Červenobílá jedenáctka poráží v euforii a po nadšeném výkonu na úvod tohoto turnaje Hajduk Split 3:1 a druhý den opakuje týž výsledek s IFK Göteborg a turnaj na Spartě vyhrává! Momentka z úvodního duelu s Hajdukem zachytila v záklonu po odhlavičkování vysokého centru nejlepšího muže zadních řad slávistů Hildebrandta, kterému asistují Štádler a Andrejkovič, útočník hostí Veselinovič  klečí na zemi už bez šance zasáhnout do hry.

 

Snímek 5 :

Jaro 1956. Jen pět týdnů po Velikonocích zase nejtradičnější derby na Letné. Už 143. v pořadí. Po sérii devíti vzájemných zápasů v neslávistickém oblečení přichází opět „potěšení“ příznivců. Obě strany mají ještě socialistické názvy, ale tradiční dresy. Slávista  Jareš (střelec vůbec prvního znovu „červenobílého“ gólu proti Hajduku a pozdější trenér Slavie) tentokrát neuspěl, v hlavičkovém souboji byl úspěšnější sparťan Procházka, stejně tak i celé jeho mužstvo. Výsledek? 1:0 pro Spartu.

 

Snímek 6 :

Léto 1956. Dnes by to bylo Slavia-Dukla, tehdy liga pod názvem Dynamo – ÚDA v Edenu. Hrálo se naposledy sovětským systémem jaro-podzim. Červenobílí i soupeř v tradičním oblečení. A aktéři toho duelu? Dva, co oblékli i reprezentační dres. Domácí ing. Andrejkovič brání a hostující kanonýr M. Dvořák se snaží soupeře obejít.

 

Snímek 7 :

Podzim 1956. Slavné jihoafrické turné červenobílých s hrajícím trenérem Pepi Bicanem. Fota slávistů se objevují ve všech tamních denících i magazínech. Probíhá slavný Johannesburský festival (La Scala, London filharmonics, od nás Vlachovo kvarteto), naši vyhrávají pět zápasů (při skóre 23:3) a najdou (už notně utrmácení) přemožitele až v posledním duelu svého turné (0:2). Tam už je odkryta rouška tajemství, proč se mohla slávistická obec vrátit k tradičním dresům. Šlo o obchod (náš Podnik zahraničního obchodu) s takovými komoditami jako zlato (třetina světové těžby je právě v tomto koutu Afriky) a diamanty. Obchodovat je potřeba. Leč, republika tato jihoafrická je v klatbě pro apartheid. Musí tedy cestovat také někdo, kdo je u nás „v klatbě“ (rozhodně ne Dukla, Sparta či Slovan), ale musí hrát v tradičním dresu a s tradičním označením (tedy, doma Dynamo, v Jihoafrické republice Slavia). Takové rozhodnutí „na nejvyšších místech“ mělo padnout v Praze už na jaře. Shodou okolností právě o Velikonocích…

 

Snímek 8:

Konec roku 1956. Slavná hokejová legenda žijící v zahraničí, Josef Maleček (na snímku se slavným útočníkem Montreal Canadiens Maurice Richardem) a jeho rozhovor s Bicanem na vlnách rozhlasové stanice „Svobodná Evropa“, to byl další „amen“ nad Pepim.  Byl z klubu znovu vyhozen a až do roku 1964 (to se Dynamo stalo opět Slavií) se nesměl objevit v žádné ročence, klubové brožuře, ani v zápasech starých internacionálů. Co hrozného řekl? Přibližně asi toto: „ žádné utlačování, ani lynčování černých jsem neviděl, dokonce tam mají fotbalově hodně slibné černé chlapce a ti mají možnost  za své kluby hrát…naši funkcionáři si museli tam získané šperky a cennosti nechat poslat lodí, mělo jich být tolik, že by letadlo mělo nadváhu a prý ani nevzlétlo…“

 

Text : podle dochovaných archiválií z pozůstalostí bývalých funkcionářů SK Slavie Praha  připravil Vladimír Zápotocký

Reprodukce starých fotografií: Vladimír Brada

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články