​Abdallah Sima odchází do Anglie | SK Slavia Praha
Více

​Abdallah Sima odchází do Anglie

Abdallah Sima opouští Slavii a zahraje si v Anglii. Senegalský křídelník podepsal smlouvu s Brightonem.

Brighton na startu nové sezony vyhrál dvě ze tří ligových utkání a v tabulce mu aktuálně patří osmá příčka. V uplynulém ročníku Rackové, jak se fotbalovému klubu přezdívá, skončili pod vedením Grahama Pottera na 16. místě.

Abdallah Sima byl kometou loňského podzimu. Zjevením a objevem ligy, což stvrdilo i udílení cen Ligové fotbalové asociace za sezonu 2020/21. Svůj soutěžní debut v prvním týmu Slavie, kam se posunul ze sešívané rezervy, kde za šest zápasů nastřílel čtyři góly, si rodák z Dakaru odbyl 26. září doma proti Slovácku.

Při vítězství 3:0 nastoupil na závěrečných sedm minut. Když ho trenér Trpišovský zapsal na soupisku pro Evropskou ligu, řadu fanoušků to překvapilo. Pak ale události nabraly raketový spád. Góly v Evropské lize proti Nice, premiérová trefa ve FORTUNA:LIZE do sítě Opavy, dvoubrankové představení v derby na Letné, gólová pojistka proti na hřišti Leicesteru při postupu do osmifinále Evropské ligy. A jako bonus vítězná branka ve finále domácího poháru s Plzní.

Celková bilance rodáka z Dakaru v červenobílém dresu? 39 soutěžních utkání, šestnáct gólů, sedm asistencí. Jeden mistrovský titul, jeden vyhraný MOL Cup. Teď bude svá kouzla ukazovat v nejlepší lize světa.

Pojďme si společně připomenout významné okamžiky Abdallaha Simy ve Slavii.

Poprvé v základu? Není problém!

Debut v základní sestavě sešívaných si Abdallah Sima odbyl ve skupině Evropské ligy proti Nice. Před utkáním posbíral jen 28 minut ve třech zápasech jako střídající hráč, tým ale sužoval covid, chybělo hned šest hráčů ze základní sestavy. Sima se hlavnímu trenérovi odvděčil za důvěru první brankou. Před poločasem si typickým výskokem naskočil na rohový kop Petr Ševčíka a brankou na 2:1 vrátil slávistům vedení. Na pravém křídle výborně spolupracoval s Lukášem Masopustem a ukázal velký příslib do budoucna.

Úžasná gólová série na přelomu roku

V zápase s Nice Abdallah Sima ukázal, co může mužstvu přinést. Své schopnosti potvrdil hned v ligovém zápase proti Opavě, kde se prosadil po úžasném sólu, kdy si obhodil dva obránce a suverénně obstřelil brankáře Opavy. To byl stále jen začátek neuvěřitelné série… Od začátku listopadu do začátku února se v šestnácti zápasech prosadil hned čtrnáctkrát. Trefil se ve venkovní odvetě proti Nice, doma s Beerševou přidal ke gólu i asistenci a dvěma góly v prvním poločase rozhodl derby na Letné. Dvě branky od Simy inkasoval i Liberec.

Bombou pojistil postup přes Leicester

Po postupu z druhého místa skupiny Evropské ligy čekal na slávisty těžký soupeř z Premier League, Leicester. Remíza 0:0 v Edenu znamenala mírnou výhodu do odvety pro sešívané, rozhodovalo se v Anglii. Bojovný výkon slávistů přinesl ovoce těsně po poločase, kdy se trefil Lukáš Provod. A pojistka? Stála za to! Abdallah Sima si zhruba 25 metrů od branky převzal míč a napálil ho přímo do pravého dolního rohu brány, Schmeichel se natahoval marně.

Návrat v pravou chvíli

V březnu přišla první pozvánka reprezentovat Senegal. Na jaře ale Abdallaha Simu po fantastických výkonech tížila únava a zranění, gólostroj se zastavil. Po návratu z reprezentace ještě se sebezapřením odehrál zápas na Arsenalu, ale pak chyběl v sestavě celý měsíc. Vrátil se ale v pravou chvíli, uzdravený se stihl rozehrát ve dvou ligových zápasech, po kterých slávisty čekalo finále MOL Cupu. A Sima proti Plzni jedinou brankou finále rozhodl. Naběhl si na centr Ibrahima Traorého a propálil výborně chytajícího Staňka.

Ať se daří v Anglii!

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články