​Kudy, legenda! Sedm trofejí, Messi i Vardy s nulou | SK Slavia Praha
Více

​Kudy, legenda! Sedm trofejí, Messi i Vardy s nulou

Trojnásobný ligový šampion. Trojnásobný vítěz domácího poháru a držitel Československého Superpoháru. Spanilá tažení v Evropě. Ondřej Kúdela zanechal v Edenu nesmazatelnou stopu. Připomeňte si výběr nejlepších momentů ikonického stopera.

Během své kariéry v červenobílém dresu odehrál Kúdela 140 soutěžních utkání, z nichž některá vešla do dějin. Vstřelil čtrnáct branek. Stal se legendou, velkým oblíbencem edenských tribun.

Jejich přízeň výmluvně ilustrovala dojemná děkovačka z 2. května 2021. Slávisté přehráli Plzeň 5:1, ve velkém stylu stvrdili zisk třetího mistrovského titulu v řadě. A když se slávisté roztáhli před Tribunou Sever a fanoušci skandovali Kúdelovo jméno, vzal náhradní brankář Přemysl Kovář svého parťáka kolem ramen a přivedl ho až těsně k ochozům.

Kúdela později vystoupal na vyvýšený můstek, dav si ho vyžádal, aby odřídil děkovačku. Slávu si ale nechtěl přisvojit, ukazoval na ostatní spoluhráče, bez kterých by kompletace mistrovského hattricku nebyla možná.

„Byl jsem nadšený, strašně překvapený. Nečekal jsem to, jsem moc rád, že jsem si tohle mohl vychutnat. Jsem velmi vděčný a moc si toho vážím,“ vyznal se Kúdela pro Slavia TV. Do kotle pak hodil svůj dres, v očích se mu zrcadlilo dojetí. Silný moment, zdaleka ne jediný.

První trofej i gólový zářez pro syna

Do Edenu přestoupil v lednu 2018, v květnu získal svou první trofej, slávisté přehráli ve finále MOL Cupu i díky dvěma gólům Stanislava Tecla Jablonec 3:1. Kúdela si oslavy užil přímo na hřišti, v nastavení střídal Michala Frydrycha. První Kúdelova branka v sešívaném pak přišla proti Teplicím 26. srpna 2018, kdy v 34. minutě si naskočil na povedený roh Josefa Hušbauera a prudkou hlavičkou zvýšil na 2:0!

„Nejsem na hřišti od toho, abych góly dával, spíše abych jim zabraňoval. O to větší mám radost,“ usmíval se po zápase. Měl proč, na branku čekal dva roky. „Už jsem slyšel, že to bylo dlouhé. Přál jsem si to, i kdyby to byl přátelák, hlavně pro malého Ondru, který má dnes dva měsíce,“ prozradil po výhře 3:0.

Ohromený Stamford Bridge

Pamatujete na začátek roku 2019? Slávisté vyřadili v Evropské lize Genk, senzačně skalpovali Sevillu díky brance Ibrahima Traorého v prodloužení odvetného duelu. Ondřej Kúdela oba dvojzápasy odehrál v základní sestavě. Proti Chelsea úvodní domácí čtvrtfinále (0:1) sledoval z lavičky, na Stamford Bridge ale díky skvělému druhému poločasu favorita se svými spoluhráči pořádně potrápil. Chelsea vyhrála 4:3, na trefy Petra Ševčíka a pozápasovou děkovačku se vzpomíná dodnes.

„Neměli jsme vůbec co ztratit, žádný tlak jsem necítil. Chelsea musela, my mohli jen překvapit. Krásný zápas, škoda jen, že neskončil alespoň remízou,“ mrzelo Kúdelu. Snový rok zakončili sešívaní ziskem unikátního doublu. Titul a domácí pohár ovládli během jedné sezony po dlouhých 77 letech.

Mezi titány a vymazaný Messi

28. srpen 2019. Ten den si slávisté po dvanácti letech a teprve podruhé v historii zajistili účast v základní skupině Ligy mistrů. Ani v odvetě posledního předkola neinkasovali a díky trefě Jana Bořila porazili rumunskou Kluž i podruhé 1:0. Euforie, kterou na zaplněném stadionu Bořilova trefa rozpoutala, byla enormní. Kúdela odehrál plnou porci minut a nedočkavě vyhlížel los, který rozhodl, že sešívaní změří síly s Interem Milán, Barcelonou a Borussií Dortmund. V supersilné skupině uhráli svěřenci Jindřicha Trpišovského dvě remízy, jednu na San Siru (1:1), druhou na Camp Nou (0:0). Kúdela a jeho parťáci podporovaní fantastickým Ondřejem Kolářem odolali čtrnácti střeleckým pokusům Barcelony a do Česka přivezli cennou remízu.

„Byl to křest ohněm. Obrovský klobouk dolů před klukama, jak to uběhali. Pochválit musím nejen Koliho, ale i Frýďu s Kudym, kteří celý zápas bránili výborně. Pokud máte správné nastavení hráčů v týmu a samozřejmě i potřebnou kvalitu, dá se i proti tak silným soupeřům hrát,“ liboval si Jindřich Trpišovský.

Lockdown na Leicesteru

Vardy, Barnes, Tielemans, Albrighton, Castagne. Žádná z hvězd Leicesteru, senzačního vítěze Premier League z roku 2016, si proti Slavii v play off Evropské ligy neužila gólovou radost. Stoperská dvojice Kúdela - Zima řekla NE. První duel skončil bezbrankovou remízou, na Leicester City Stadium vystřelili postup mezi nejlepších šestnáct klubů Lukáš Provod a Abdallah Sima.

„Se Zimičem jsme nadšení. Ale je to vizitka celého týmu, nejen hráčů v defenzivě. My a Koli jsme poslední, kteří můžou zabránit gólům. Myslím si, že jsme ten dvojzápas zvládli týmově skvěle. Dá se říct, že jsme předvedli takový lockdown,“ zářil po venkovním duelu nadšený Kúdela.

Pozor, pálí Kudy!

K zisku druhého double a kompletaci zlatého hattricku přispěl Kúdela nejen poctivou prací v defenzivě, ale také nečekanou produktivitou. V lize pálil do černého hned šestkrát, stal se spolehlivým penaltovým exekutorem. Dvakrát se trefil proti Slovácku, jednou s Opavou, další branky přidal proti Olomouci, Příbrami a Liberci.

Slavia disponovala v ligovém ročníku 2020/21, kterým prošla bez jediné porážky, neprostupnou obranou, inkasovala jen dvacet branek a Kúdela byl v anketě LFA vyhlášen nejlepším obráncem FORTUNA:LIGY.

„Podařil se nám obrovský úspěch. Všichni si už budou navždy pamatovat, co se nám povedlo. Sezona byla náročná, co se týče všech možných restrikcí a překážek, ale my jsme se s tím vypořádali, jak nejlépe jsme mohli, a na konci jsme byli odměněni. Pro nás to byl opravdu skvělý rok,“ zbilancoval veleúspěšný ročník Kúdela.

Návrat a poslední sbohem

Poslední Kúdelův ročník ovlivnilo vážné zranění, přesto zasáhl do sedmnácti zápasů, vstřelil tři branky a na jaře nastoupil i do tří utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy, ve které sešívaní došli až do čtvrtfinále. Do základní sestavy se vrátil po osmi měsících při nejtěžší možné zkoušce, ve čtvrtfinále Konferenční ligy proti Feyenoordu na De Kuip 7. dubna 2022.

Díky patičce Ibrahima Traorého v posledních sekundách si mohl užít euforii po vyrovnání na 3:3. „Neuvěřitelně těžký soupeř,“ ulevil si Kúdela bezprostředně po konci střetnutí.

V domácí odvetě ale slávisté holandskému velkoklubu podlehli a chuť si nespravili ani v domácí soutěži. Pokažená nadstavba, kterou Kúdela orámoval dvěma trefami, a jen jedna výhra z pěti duelů odstavila tým od zisku trofeje. Čtvrtý titul v řadě nepřišel.

Po prohraném derby v posledním kole Kúdela v neděli 15. května naposledy v náručí se synem Ondrou zamával edenským ochozům. Byl dojatý, tribuny rovněž. Bylo to naposledy. Hodně štěstí a díky za všechno, legendo!

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články