​Odsuzujeme jakékoliv formy rasismu | SK Slavia Praha
Více

​Odsuzujeme jakékoliv formy rasismu

Slavia považuje za jeden z pilířů své fotbalové politiky pevný závazek bojovat proti rasismu, xenofobii a všem dalším formám nesnášenlivosti. Jakákoliv rasová diskriminace je v rozporu s našimi hodnotami a zásadami a nikdy ji nebudeme tolerovat.

Naším přesvědčením je, že všichni lidé musí být svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Slavia se důsledně řídí programem boje proti projevům rasismu sestaveným organizací FARE (Football against Racism in Europe).

Jsme klub, ve kterém mají svoji šanci všichni bez ohledu na rasu, barvu, náboženství nebo vyznání. Vycházíme z ideálu fair play zakladatelů klubu, který mu vtiskli již při jeho založení. Současná Slavia je zcela multikulturním týmem a dresy všech hráčů bez rozdílu nosí i příznivci tvrdého jádra našich fotbalových fanoušků.

Zápas osmifinále Evropské ligy mezi Slavií a Rangers FC měl být velkým fotbalovým svátkem. Místo oslavy fotbalu však naši hráči čelili brutální a zákeřné hře. Rangers FC zranili slávistického brankáře Ondřeje Koláře takřka kriminálním zákrokem a další naši hráči zranění unikli jen s velkým štěstím. Každý, kdo sledoval zápas, si může udělat svoji představu o chování hráčů soupeře.

Ondřej Kúdela je jedním z kapitánů týmu, které si volí v tajné volbě sami hráči z řad těch, ke kterým cítí největší důvěru. Je to slušný a skromný člověk se silnou morální integritou, oblíbený mezi hráči i fanoušky, fotbalový gentleman. Obvinění z rasismu kategoricky a rozhořčeně popírá.

Jsme dnes šokováni tím, že bez jediného důkazu dochází k ničení jeho lidské pověsti i k poškození dobrého jména našeho fotbalového klubu. Jediným „údajným“ důkazem hráčova provinění má být zakrytí úst, které však u Ondry často vidíme jako běžný zvyk v našich zápasech při rozhovorech s vlastními spoluhráči.

Po zápase bylo pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA zorganizováno setkání trenérů obou klubů a hráčů Ondřeje Kúdely a Glena Kamary. Po příchodu slávistických představitelů byl Ondřej Kúdela hráčem Rangers FC fyzicky napaden a udeřen pěstí do obličeje. Hráč Rangers FC poté utekl do kabin a beze slova omluvy ho následoval i trenér soupeře Steven Gerrard. Celá událost je podrobně popsána v protokolu o zápase a Slavia po návratu klubu do České republiky zváží i podání trestního oznámení.

Po zápase byl bezprecedentním způsobem omezen pohyb hráčů a funkcionářů klubu. Asistenci klubu při ochraně a zdraví hráčů a členů týmu muselo poskytovat Velvyslanectví ČR v Londýně a místní policie, které chceme za její profesionalitu poděkovat. 

Ke klubu Rangers FC jsme cítili velký respekt a úctu jak pro jejich současnou fotbalovou výkonnost, tak pro jejich úžasnou historii. Přejeme si však přísné vyšetření všech událostí spojených s průběhem tohoto zápasu ze strany UEFA a poskytneme jejím orgánům plnou součinnost. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články