​REPREZENTACE: Gól Provoda, debuty Simy a Hromady | SK Slavia Praha
Více

​REPREZENTACE: Gól Provoda, debuty Simy a Hromady

Patnáct slávistů se na dva týdny rozjelo reprezentovat země ze všech koutů světa. Přečtěte si, jak si vedli!

V České reprezentaci se objevilo hned sedm kmenových hráčů Slavie. V prvním zápase kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku (6:2) do utkání zasáhlo hned šest z nich. Jan Bořil, Ondřej Kúdela a Lukáš Provod nechyběli v základní sestavě, v průběhu zápasu se z lavičky na hřiště postupně podívali Lukáš Masopust, Tomáš Holeš a David Zima.

Druhý zápas odehráli Češi doma proti Belgii a v základní sestavě se k trojici Bořil, Kúdela, Provod přidal ještě Tomáš Holeš. Lukáš Provod ukázal, že je v Edenu doma a proti prvnímu týmu žebříčku FIFA dal v 50. minutě premiérovou reprezentační branku. Za jeho dělovkou zpoza vápna do pravého dolního rohu se Courtois marně natahoval. Po Lukakově vyrovnání přišel na hřiště i Lukáš Masopust, ale na remízovém stavu se mu nepodařilo nic změnit. Výborný výkon vyzdvihl Lukáše Provoda mezi tři nejlepší hráče druhého hracího dne kvalifikace.

Třetí kvalifikační duel čekal českou reprezentaci na půdě Walesu. V základní sestavě zůstala čtveřice slávistů, která začínala i v Edenu proti Belgii. Po Schickově vyloučení v 53. minutě střídal Tomáš Holeš. Těsně před rozhodující inkasovanou brankou došlo na slávistickou výměnu – Lukáše Provoda nahradil Lukáš Masopust. Kromě Tomáše Malínského, který hostuje v Mladé Boleslavi, tak alespoň na pár minut naskočili do zápasů kvalifikace všichni nominovaní slávisté.


Foto: FAČR

První reprezentační sraz má za sebou Abdallah Sima a Jakub Hromada. Devatenáctiletý Senegalec naskočil do obou zápasů kvalifikace na Pohár afrických národů. V bezgólové remíze proti Kongu si odbyl debut, když šel na hřiště z lavičky v 79. minutě. V zápase proti Svazijsku už Sima nastoupil v základní sestavě, za 65 minut na hřišti se z pozice pravého záložníka neprosadil a vystřídal ho hvězdný Sadio Mané. Reprezentační debut má za sebou i Jakub Hromada, v prvních dvou utkáních Slovenska sice zůstal jen na lavičce, ale v posledním utkání proti Rusku se dočkal premiéry v základní sestavě. Proti čtvrtfinalistům posledního mistrovství světa odehrál 60 minut a dobrým výkonem se podílel na výhře 2:1.

Dvojice slávistů odjela na EURO do jednadvaceti let. Ondřej Lingr v dresu lvíčat odehrál všechny tři zápasy, obzvlášť v duelu s Itálií se dostal do několika šancí, dokonce vstřelil branku, která ale kvůli těsnému ofsajdu neplatila. Celý turnaj odehrál na pozici hrotového útočníka, aktivně napadal, dostával se do šancí, ale bohužel to na postup ze skupiny nestačilo. Petar Musa, hostující v Unionu Berlín, s Chorvatskou reprezentací postoupil ze skupiny. Z lavičky naskočil do zápasů s Portugalskem a Anglií. Chorvaté postoupili díky lepšímu skóre, o postupu rozhodli snížením v závěru utkání s Anglií, kdy byl na hřišti i loňský nejlepší střelec FORTUNA:LIGY.

Simon Deli v kvalifikaci na Pohár afrických národů dvakrát nastoupil za Pobřeží slonoviny. V zápase proti Nigeru šel na hřiště z lavičky a odehrál 25 minut při výhře 3:0. Proti Etiopii už hrál Simon Deli v základní sestavě a odehrál celé utkání, které Sloni vyhráli 3:1.

Nicolae Stanciu ani jednou nechyběl v základní sestavě Rumunska. Do kvalifikace mistrovství světa vstoupili Rumuni výhrou nad Severní Makedonií, následně prohráli proti Německu 0:1 a v posledním zápase přišli o vedení 2:1 a Arménii nakonec kvůli gólům v závěru podlehli 2:3.

Oscara a Júsufa čekaly pouze přátelské duely. Liberijský středopolař odehrál oba přáteláky proti olympijskému výběru Saúdské Arábie – v prvním Libérie prohrála 2:3, druhý zápas skončil bez branek. Júsuf odehrál první poločas za Bahrajn proti Jordánsku. 


Foto: FAČR

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

Dorostenci zvládli utkání v Budějovicích, přípravky na turnajích v zahraničí

23. 4. 2024
U19 i U17 zvládly víkendová utkání v Českých Budějovicích. Přípravky vyrazily na turnaje do Německa a Polska. Skvělý B-tým porazil rezervu Dukly Praha vysoko 6:0. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Další články