​Slavia vs. Skotsko: Domácí výhry, pak smolná vyřazení | SK Slavia Praha
Více

​Slavia vs. Skotsko: Domácí výhry, pak smolná vyřazení

Do výkopu úvodního osmifinále Evropské ligy proti Rangers FC zbývá už jen několik hodin. Podívejme se, jak si Slavia vedla v předchozích pohárových konfrontacích se skotskými kluby.

Jindřich Trpišovský se na středeční předzápasové tiskové konfrontaci svou vášní ke skotskému fotbalu netajil.

„Obdivuji ho. Skotský tým jsem si moc přál, protože jsem se s ním za šest let, co hrajeme v Evropě, neutkal. Strašně se těším na Ibrox Stadium, je to pro mě magické místo evropského fotbalu, svatostánek. Ve Skotsku je fotbal náboženství, lidi ho tam milují. Já mám rád fotbalové země. Na skotskou ligu se občas dívám, mám rád fotbal nahoru dolů, fyzický a důrazný. Rangers jsou právě takovým prototypem. Naše reprezentace se se Skoty potkala dvakrát ve vzájemných zápasech, mělo to vysokou úroveň,“ nechal se slyšet hlavní kouč sešívaných.

K historicky prvnímu duelu Slavie se skotským klubem došlo v roce 1904. 25. května přijel do Prahy Celtic Glasgow, kterému sešívaní podlehli 1:4. O několik dnů později na začátku června pak také Rangers, kteří zvítězili 5:0.

V následujících letech se odehrála řada přátelských utkání, kromě Celticu a Rangers vyzvali sešívaní také Aberdeen FC a Hibernian FC.

25. května 1904 Slavia - Celtic FC Glasgow 1:4
2. června 1904 Slavia - Rangers FC 0:5
29. května 1906 Slavia - Celtic FC Glasgow 3:3
květen 1911 Slavia - Aberdeen FC 3:2
květen 1911 Slavia - Aberdeen FC 1:2
25. května 1922 Slavia - Celtic FC Glasgow 3:2
10. června 1922 Slavia - Aberdeen FC 2:1
28. června 1946 Slavia - Hibernian FC 3:2

V soutěžích pořádaných UEFA došlo zatím jen ke dvěma soubojům, které měly podobně smolný průběh. Slávisté ovládli domácí utkání, na hřišti soupeře jim ale postup těsně unikl.

St. Mirren

1. kolo Poháru UEFA
1985/86

Slávisté se v pohárové Evropě představili po osmileté přestávce. Kapitánem tehdejšího výběru byl pozdější úspěšný trenér Karel Jarolím, z pozice střídajícího hráče se na hřiště pravidelně dostával i Pavel Řehák, současný asistent Jindřicha Trpišovského. V úvodním zápase hraném 17. září 1985 sešívaní porazili v Edenu skotského soupeře 1:0, jedinou branku vstřelil v 76. minutě Miroslav Kouřil. Šancí na skórování ale bylo více, Doležal trefil břevno, Sokol tyč, své příležitosti spálil Takáč. Gólman St. Mirren Money ale předvedl úchvatný výkon. Trenér Jaroslav Jareš si po utkání posteskl, že jeho svěřenci zaplatili nováčkovskou daň za mezinárodní nezkušenost. „Nesporná technická i kombinační převaha a fotbalovější projev nebyly plnohodnotně zúročeny,“ psalo se v tehdejším Československém sportu.

Slavia - St. Mirren 1:0 (0:0)
Branka: 76. Kouřil
Sestava Slavie: Hruška – Sokol, Kubík, Jeslínek, Janů - Doležal, Takáč, Frýda – Němec (69. Řehák), Jarolím, Kouřil

Slibný náskok slávisté v odvetě hrané 2. října 1985 drželi do 40. minuty, kdy vyprodaný Saint Mirren Park rozjásal Gallagher. Další gól už do závěrečného hvizdu nepadl a o postupujícím muselo rozhodnout prodloužení. Hrdinou domácích se stal útočník McGarvey, který brankáře Hrušku překonal dvakrát. Do 2. kola postoupilo St. Mirren, kde následně vypadlo se švédským Hammarby IF. Vítězem se stal Real Madrid, který obhájil titul z předchozího ročníku.

St. Mirren - Slavia 3:0 po prodloužení (1:0)
Branky: 42. Gallagher, 100. a 108. McGarvey
Sestava Slavie: Hruška – Sokol, Kubík, Jeslínek, Janů - Doležal, Takáč (76. Kouřil), Frýda - Němec, Jarolím, Viger (50. Řehák)

Heart of Midlothian

1992/93
1. kolo Poháru UEFA

Dobrou výchozí pozici pro odvetu si slávisté vytvořili i v roce 1992. Před takřka pěti tisíci fanoušky porazili 16. září na Strahově Heart of Midlothian 1:0, vítěznou trefu obstaral v 85. minutě Vladimír Tatarčuk, brankář Zdeněk Jánoš se o čisté konto zasloužil výbornými zákroky. Na soupisce tehdy figurovali Patrik Berger, Pavel Kuka, Jan Suchopárek nebo Jaroslav Šilhavý. Trenérem byl Vlastimil Petržela.

Slavia - Heart of Midlothian 1:0 (0:0)
Branka: 85. Tatarčuk
Sestava Slavie: Jánoš - Petrouš, Suchopárek, Šilhavý, Pěnička - Tatarčuk, Nečas, Berger, Lerch, Novák (66. Rusnák) - Kuka

Druhý duel 30. září v Tynecastle Park v Edinburghu se proměnil v přestřelku. Skóre otevřel v 11. minutě MacKay, Jaroslav Šilhavý o 120 vteřin později srovnal. Divokou dvacetiminutovku uzavřel Baird. A když ve 41. minutě Levein zvýšil na 3:1, vypadalo to s akciemi sešívaných bledě. Po přestávce navíc obránce Martin Pěnička inkasoval červenou kartu. Pavel Kuka i v deseti dokázal snížit, ale poslední slovo a postupovou branku obstaral Snodin. Slávistům se i přes několik šancí další gól vstřelit nepodařilo a s klubem, se kterým později Rudolf Skácel dvakrát získal Skotský fotbalový pohár, prohráli 2:4.

Heart of Midlothian - Slavia 4:2 (3:1)
Branky: 11. MacKay, 19. Bird, 41. Levein, 76. Snodin - 13. Šilhavý, 63. Kuka
Sestava Slavie: Jánoš - Petrouš, Suchopárek, Šilhavý, Pěnička - Tatarčuk, Nečas (79. Novák), Juraško, Lerch, Binič (74. Berger) - Kuka

Zatím k poslednímu zápasu se skotským klubem došlo 4. července 2017. Sešívaní v Edenu remizovali v přípravném utkání se Celticem 0:0. Oba týmy si dokázaly vytvořit několik slibných šancí, ale ani jednou neskórovaly a nakonec se rozešly smírně. Premiéru v sešívaném dresu si tehdy odbyl Halil Altintop, jenž odehrál druhý poločas. Slavia před utkáním pojmenovala západní tribunu po legendě obou klubů - Johnu Williamu Maddenovi.

Jak to dopadne dnes? Úvodní osmifinále Evropské ligy proti Rangers FC začíná v Edenu v 18:55.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články