#HVEZDNAHISTORIE: Slávisté v klubu ligových kanonýrů | SK Slavia Praha
Více

#HVEZDNAHISTORIE: Slávisté v klubu ligových kanonýrů

V našem pravidelném středečním ohlédnutí do sešívané historie se tentokrát podíváme na hráče Slavie, kteří jsou členy klubu ligových kanonýrů.

Josef Bican 

Ligové góly: 447 | Ligové góly ve Slavii: 417

Legendární Josef „Pepi“ Bican se narodil 25. září 1913 ve Vídni a stal se jedním z nejlepších fotbalistů 20. století. Za Slavii nastupoval od roku 1937 do roku 1948, kdy na několik sezon milovaný sešívaný dres opustil. Vrátil se v roce 1953 a vydržel ještě 4 roky. Hned desetkrát se stal v sešívaném králem střelců, dohromady má na kontě 447 ligových branek, 417 z nich dal v dresu Slavie. Byl a stále je držitelem ceny pro nejlepšího střelce Středoevropského poháru.

Vlastimil Kopecký

Ligové góly ve Slavii: 252

Společně s Josefem Bicanem je Vlastimil Kopecký jediným mužem v historii české nejvyšší soutěže, který vstřelil více než 200 branek. Tento legendární hráč, který v lize sloužil pouze Slavii, jich dal 252 a dodnes ho mnozí považují za jednoho z nejtechničtějších hráčů v sešívaném. V době jeho největší slávy okolo roku 1939, ho odborníci považovali za nejlepšího krajního záložníka na světě. Žil i zemřel se sešívaným srdcem. V roce 1967 ho stihnul infarkt při utkání staré gardy Slavie.

František Kloz 

Ligové góly: 175 | Ligové góly ve Slavii: 3

Hráč, o kterém napsal povídku i sám Ota Pavel, mnohonásobný český reprezentant a fotbalista, kterého si na dlouho dobu zamilovali čeští fotbaloví fanoušci, a to především ti z Kladna, kde se po něm dodnes jmenuje stadion. František Kloz dal za svoji kariéru 175 branek a z toho 3 za Slavii, kam na dva roky přestoupil. Na neuvěřitelný počet branek mu přitom stačilo jen 190 ligových utkání. Zemřel jako válečný hrdina, když byl raněn v antifašistickém odboji během 2. světové války.

Ladislav Kareš 

Ligové góly: 163 | Ligové góly ve Slavii: 21

Kariéru nastartoval pražský rodák Ladislav Kareš v klubu Bohemia AFK Vršovice a po několika štacích se na konci kariéry znovu vrátil do Prahy, ale tentokrát do tehdejšího Dynama Slavia Praha. Byl to výjimečný kanonýr, který zvládl dál za svoji ligovou kariéru skvostných 163 gólů a z toho hned 21 v dresu Slavie, kde se loučil s bohatou kariérou.

Vojtěch Bradáč 

Ligové góly: 155 | Ligové góly ve Slavii: 103

Pověstná levá spojka v sešívaném dresu, legenda a střelec 155 ligových branek, z nichž 103 právě ve Slavii. Tím vším byl Vojtěch Bradáč, rodák ze Žižkova, který uměl okouzlit každého fanouška na tribuně. Červenobílou oblékal deset let, slavil v ní i osm mistrovských titulů a dovedl Slavii k triumfu ve Středoevropském poháru. Jeho bratr Antonín je rovněž v klubu ligových kanonýrů. Bohužel, jeho čísla mohla být ještě vyšší, kdyby ve věku 33 let nezemřel.

Pavel Kuka 

Ligové góly: 153 | Ligové góly ve Slavii: 94

Za Slavii nastupoval Pavel Kuka už od svých šesti let a prošel v ní všemi mládežnickými kategoriemi. Ligovou kariéru nastartoval v Chebu, odkud se po krátkém čase znovu vrátil do Slavie, v sešívaném odehrál s přestávkou na zahraničních angažmá dohromady deset let, připsal si 153 ligových branek a z toho hned 94 v červenobílém. Je považovaný za novodobou legendu Slavie. Poslední zápas za Slavii odehrál Pavel Kuka v roce 2005 na hřišti Baníku Ostrava.

Jiří Pešek 

Ligové góly: 151 | Ligové góly ve Slavii: 38

Jiří Pešek byl odchovaným hráčem vršovických Behomians a celoživotním fotbalovým cestovatelem po mnoho pražských klubech, mezi kterými nechyběla ani Slavia. Do ní přestoupil ze Sparty v roce 1955 a ze svých 151 ligových branek v červenobílém dresu vstřelil 38. Na sklonku kariéry ještě přestoupil do Motorletu. Později se stal velmi úspěšným trenérem, působil v Řecku, vedl finské olympioniky nebo islandský celek Valur Reykjavík.

Ota Hemele 

Ligové góly: 133 | Ligové góly ve Slavii: 94

Už od útlého věku si prý Ota Hemele přál nastupovat s tehdejšími legendami Slavie jako byl Vlastimil Kopecký či Josef Bican. Když ho pak Slavia jeho nového mladíka v sestavě nasadila v přáteláku proti Slanému, nasázel 5 branek. Byl to vyhlášený univerzál, hrál tam, kam ho trenéři postavili. Většinu kariéry naskakoval právě za Slavii, kde vstřelil 94 ligových branek. Dohromady jich ale dal hned 133.

Josef Silný

Ligové góly: 127 | Ligové góly ve Slavii: 32

Rodák z Kroměříže Josef Silný je především považován za legendu úhlavního rivala Slavie z pražské Letné, ale člen Klubu ligových kanonýrů dva roky oblékal i sešívaný dres. Stihl v něm také vstřelit 32 branek ze svých celkových 127.

Antonín Puč 

Ligové góly: 123 | Ligové góly ve Slavii: 112

Jeden z nejslavnějších slávistů v historii a střelec branky ve finále Mistrovství světa v roce 1934 přišel do Slavie v osmnácti letech. Za sešívané hrál téměř dvě dekády, nejprve nastupoval na pozici levé spojky, poté se přesunul na křídlo. Za svoji kariéru nastřílel ve Slavii 112 ligových branek, dalších 11 přidal na sklonku kariéry ve Viktorii Žižkov a je tak členem klubu ligových kanonýrů.

Josef Kadraba

Ligové góly: 117 | Ligové góly ve Slavii: 25

Za sešívané nastupoval řevničovský rodák dvě sezony v letech 1965-1967, ve kterých za sešívané nastoupil ke 46 ligovým zápasům, ve kterých vsítil 25 branek. Československý reprezentant a člen reprezentačního kádru na Mistrovství světa v Chile zamířil poté ze Slavie do Rakouska, kde až do konce kariéry hrál za SK Slovan Vídeň.

Peter Herda

Ligové góly: 110 | Ligové góly ve Slavii: 79

Slovenský kanonýr nastupoval za Slavii v sedmdesátých a na začátku osmdesátých let minulého století. V týmu hrá se svým bratrem Dušanem Herdou a v sezoně 1981-82 se stal nejlepším střelcem sezony s patnácti vstřelenými brankami. Po odchodu ze Slavie krátce působil ve Slovanu Bratislava, poté se přesunul do Chebu, kde svoji kariéru zakončil.

Jiří Sobotka

Ligové góly: 106 | Ligové góly ve Slavii: 70

Obávaný střední útočník hrál za Slavii ve třicátých letech minulého století, krátce se pak k sešívaným vrátil ještě v roce 1942. Mezi těmito dvěma obdobími působil v chorvatském Hajduku Split. Několikanásobný československý reprezentant celkem ve Slavii nastřílel sedmdesát ligových branek a do klubu ligových stovkařů se definitivně zapsal při svém následném angažmá v SK Baťa Zlín. Poté odešel do Švýcarska, kde se později stal uznávaným manažerem.

Stanislav Vlček

Ligové góly: 106 | Ligové góly ve Slavii: 44

Současný vedoucí A-týmu Slavie začínal s fotbalem v Bohemians Praha, ze kterých se přes Budějovice, Olomouc a krátkou zastávku v ruském Dynamu Moskva dostal k sešívaným. V červenobílém dresu nastřílel přes třicet branek a vystřelil Slavii postup do Ligy mistrů, což mu na sklonku kariéry vyneslo přestup do Anderlechtu. Po návratu z Belgie oblékal Stanislav Vlček slávistický dres ještě další tři roky a v roce 2012 v ní ukončil svoji bohatou kariéru.

Antonín Bradáč

Ligové góly: 103 | Ligové góly ve Slavii: 97

Obávaný kanonýr padesátých let vyhlášený svou houževnatostí odehrál ve Slavii většinu kariéry a nastupoval v jejím dresu jedenáct let. Se sešívanými získal celkem pět titulů a na sklonku kariéry odešel do Viktorie Žižkov. V Československé reprezentaci odehrál celkem šest utkání.

František Svoboda

Ligové góly ve Slavii: 101

Na celém kontinentu obávaný útočník přišel do Slavie v roce 1926 a strávil v ní čtrnáct let. Se sešívanými získal osm ligových titulů a s Československou reprezentací se zúčastnil Mistrovství světa v roce 1934, na kterém vsítil i jednu branku. Všechny své ligové branky vsítil za Slavii a díky 101 zásahům byl zapsán do klubu ligových kanonýrů.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články