O pohár Ferdinanda Daučíka už v pátek! | SK Slavia Praha
Více

O pohár Ferdinanda Daučíka už v pátek!

Po tradičním mládežnickém turnaji Bican cupu se Slavia rozhodla vzdát hold další své významné legendě tím, že pojmenuje prestižní zápas po Ferdinandu Daučíkovi.

Přípravný zápas s tradičním soupeřem sešívaných Slovanem Bratislava tak ponese název O pohár Ferdinanda Daučíka. Jeho vítěz získá po utkání pohár. Přikládáme tomuto utkání velkou důležitost, před jeho zahájením zazní naživo česká a slovenská státní hymna, které zazpívá sólistka Národního divadla Eva Charvátová. Čestný výkop provede Ján Andrejkovič, jedna z nejstarších žijících legend Slavie a také Slovanu Bratislava, jehož dres oblékal. Na Chodníku slávy před tribunou Johna Williama Maddena přibude pamětní deska Ferdinanda Daučíka.

Kdo byl Ferdinand Daučík? Do historie Slavie se zapsal zejména jako kapitán týmu, který získal v roce 1938 nejvýznamnější trofej slávistické historie, Středoevropský pohár. Letos v září si tedy připomeneme 80. výročí zisku poháru.

Ferdinand Daučík se narodil 30. května 1910. Fotbal začal hrát v sedmnácti letech. I když se narodil v obci Šahy, kde se mluvilo více maďarsky než slovensky, zaklepal na dveře nejslavnějšího slovenského klubu 1. ČsŠK Bratislava (dnešní Slovan). V roce 1935 ho přemluvil slovenský reprezentant a hráč Slavie Štefan Čambal k odchodu do Prahy.

Slavia o Daučíka hodně stála. Z 1. ČsŠK Bratislava ho vyplatila a on se stal okamžitě stálým hráčem prvního mužstva. V létě 1938, když si František Plánička na MS ve Francii zlomil ruku a ukončil kariéru, byl místo něj Ferdinand Daučík jmenován kapitánem prvního mužstva Slavie.

V červenobílém dresu dosáhl Ferdinand Daučík největšího hráčského úspěchu své fotbalové kariéry, když přebíral jako kapitán trofej pro vítěze Středoevropského poháru v jeho dvanáctém ročníku. V roce 1941 musel na pokyn orgánů opustit Protektorát Čechy a Morava, a tak se vrátil zpět do Bratislavy.

Po skončení druhé světové války se aktivně zapojil do opětovné spolupráce českých a slovenských fotbalistů. Stal se významnou postavou tolik vzpomínaných přátelských duelů mezi SK Slavia a ŠK Bratislava hraných jako deklarace obnovy Československého státu (24. června 1945 ŠK Bratislava – SK Slavia 1:3, 6. července 1945 SK Slavia – ŠK Bratislava 4:2). Ve Slavii ho nikdo z jeho spoluhráčů nenazval jinou přezdívkou než Gándhí.

Po válce se jeho novým domovem stalo Španělsko, kde působil jako respektovaný trenér ve slavných klubech FC Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla FC a dalších.

Rychlý, důrazný a technický obránce odehrál ve Slavii 231 zápasů. Vítěz Středoevropského poháru 1938 a čtyřnásobný mistr ligy (1935, 1937, 1940 a 1941). Za Československo nastoupil v patnácti zápasech, zahrál si i na MS 1938 ve Francii.

Jeden z nejvýznamnějších hráčů Slavie odešel do slávistického nebe 14. listopadu 1986.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články