Využitá přesilovka | SK Slavia Praha
Více

Využitá přesilovka

V nedělním napínavém a kvalitním duelu v Jablonci jsme si před domácím dvojzápasem připsali povinné tři body. Zásluhu na tom má především kvalitní výkon z první půle a pevné nervy v závěru, kdy severočeši snížili a spěchali za vyrovnáním.
Domácí byli v úvodu aktivnější - ve 2. minul Homola, stejně tak o minutu později Vávra. Poté ovšem převzala taktovku Slavia, v 9. pálil nad břevno Petrouš a v 11. zkoušel pozornost Lovasíka střelou z dálky Skála. V 16. jsme se radovali poprvé: jablonecký Kordule chyboval při odkopu, míče se zmocnil Sedláček, přesně nacentroval do vápna a Tomáš Kuchař se hlavou nemýlil. Po vedoucí brance se naše převaha stala ještě výraznější, k čemuž dopomohlo vyloučení Vodehnala ve 31., který neudržel nervy na uzdě a v přerušené hře inzultoval Zelenku. Přesilovku mohl ještě před přestávkou využít Pavel Kuka, ve vyložené příležitosti však minul bránu.
Druhý poločas pro nás mohl začít pohromou, Radek Černý se ale vyznamenal a velešanci Čížka ve 46. zlikvidoval. Další výtečný zákrok našeho brankáře nás zachránil v 56. po střele Jirouska. Jablonec vycítil šanci a tlačil se i v deseti dopředu. Branku jsme však dali my - v 60. centroval po ojedinělém protiútoku znovu Sedláček, domácí gólman pouze vyrazil před Kuku, který si spravil chuť: 0:2. V 72. zkoušel štěstí Dostálek, po jeho střele se ale kopal pouze roh. Sedm minut nato se znovu potvrdilo otřepané pravidlo “nedáš dostaneš”: v závaru před bránou napálili Dostálek Lovasíka a Zelenka břevno. Bezprostředně poté založil na pravé straně akci Čížek, našel ve vápně Maška, a ten pohodlně doklepl.
V dramatickém a hektickém závěru se skóre i přes šance Slezáka a Jirouska už neměnilo. Vítezství nám tedy zůstalo, stejně jako šance na konečnou druhou příčku.
Jak to viděli naši hráči
Celý zápas provázela hustá mlha, hru to však podle Ríši Dostálka neztěžovalo: “Byli jsme v pohodě, hůř na tom možná byli brankáři, přece jenom na druhou stranu je to sto metrů. U hráčů v poli problém vůbec nebyl.” Příčiny převahy Jablonce v druhé půli viděl Luděk Zelenka takto: “Všechno nám hrálo do karet, dali jsme gól, vyloučili jim hráče, takže jsme to měli v klidu podržet. Po druhém gólu jsme ale opustili střed hřiště a Jablonec se v deseti hráčích dostával do šancí… Trochu jsme spoléhali na to, že je nás o jednoho víc, mužstvo asi hrálo podvědomě na půl plynu. Důležité jsou však tři body a s těmi jsem maximálně spokojený.” Luděk byl jedním z aktérů “červené” situace ve 31. minutě: “Šel jsem do souboje s Vodehnalem a při odkopu balónu jsem trefil i jeho. On se pak neovládl a uhodil mě.” Tomáš Kuchař otevřel skóre: “Byl to můj první gól hlavou, tedy alespoň v lize. Sedláček vypíchl míč Kordulemu a poslal mi perfektní centr. Byli tam sice tři beci, nabíhal jsem ale z druhé vlny, a tak mě nestačili zachytit.” Střelecký půst ukončil Pavel Kuka a je tak zpět ve hře o nejlepšího ligového kanonýra, svůj gól však hodnotil skromě: “Branka padla po chybě gólmana. Mám z ní samozřejmě radost, ale bylo by lepší využít moji první šanci, ta byla určitě fotbalovější. Nejdůležitější je výhra, přijít tady o vítězství by bylo moc smutné.”
Jak to viděl náš trenér
“První poločas byl z naší strany velmi dobrý. Po změně stran se hráči zbytečně stáhli a nedodržovali, co jsme si v kabině řekli. Z protiútoku soupeř snížil a o výsledek jsme se báli až do konce,” hodnotil zápas asistent trenéra Pavel Řehák.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články