Před dvěma roky odešel František Veselý | SK Slavia Praha
Více

Před dvěma roky odešel František Veselý

V neděli tomu byly dva roky, co do slávistického nebe odešla legenda legend – František Veselý.

PRAHA - V neděli tomu byly dva roky, co do slávistického nebe odešla legenda legend – František Veselý.


Tento fenomenální slávistický útočník zemřel 30. října 2009. Jednomu z největších slávistů bylo pětašedesát let. Mistru Evropy z roku 1976 selhalo srdce.


František Veselý v reprezentaci odehrál 34 utkání a vstřelil 3 branky. Účastnil se MS 1970 a vítězného ME 1976. S Duklou Praha se stal mistrem ligy 1964. Je rekordmanem v počtu zápasů odehraných v dresu Slavie – připsal si jich 920, odehrál nejvíce ligových utkání ze všech slávistů - 414 (Vlasta Kopecký 320, Pepi Bican 240) - což jej řadí i k elitě celé české či československé ligové historie. Navíc František Veselý odehrál v období let 1965-68 sto ligových utkání v řadě, což je taktéž rekordní počin.


A jak o Veselém píše v knize Věčná Slavia Vítězslav Houška? „Neustále mátl svým strážcům hlavu. Neběhával po jedné trati, fluktuoval z křídla na křídlo, centroval levou i pravou, pádil středem, kličkoval, rozehrával, přihrával, unikal, vnikal, pronikal, střílel. Byl nepostižitelný jako vlna v moři, byl nepolapitelný jako srna, byl nepotlačitelný jako myšlenka.“


V utkání se Slováckem, které Slavia vyhrála 3:1, na legendárního útočníka zavzpomínal také slávistický kotel.


Čest jeho památce!


Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články