Pohled do slávistického archivu na listopadová jubilea | SK Slavia Praha
Více

Pohled do slávistického archivu na listopadová jubilea

Podívejte se s námi do slávistického archivu na zajímavá listopadová jubilea...

SYNOT TIP ARENA/EDEN - Podívejte se s námi do slávistického archivu na zajímavá listopadová jubilea.

Před 110 lety...


Slavia C s Edvardem Benešem na levém křídle zvítězila nad Spartou A dnes neuvěřitelným výsledkem 6:1. Přední a populární klub ČAFC Praha (dnes hraje Pražský přebor) uspořádal turnaj „O stříbrný věnec lipový“. Hned v prvním zápase hraném 1. listopadu přehrála garnitura SK Slavia C AC Spartu A neuvěřitelně 6:1. A právě před tím zápasem se slávisté nechali vyfotografovat (klub pořizoval snímky všech tří svých jedenáctek).

Ta fotografie se stala až po třech desetiletích cennou a vyhledávanou. Důvod? Byl na ní v dresu přispívající člen Slavie. Velmi významný. Ministr zahraničí, předseda vlády a nakonec i prezident republiky dr. Edvard Beneš. Výřez z toho snímku použil dr. Beneš ve svých knihách, použilo ho i nakladatelství Orbis roku 1947 ve významném reprezentačním titulu „Beneš ve fotografii“ (podtitul zněl: Historie velkého života), kde na přání samotného prezidenta byl tento okamžik zařazen hned v úvodu knihy po podobiznách jeho rodičů a hned vedle portrétu jeho ženy Hany. Foto opětovně zařadila do svého archivu i fotbalová Slavia hned poté, co přestala být Dynamem.

Edvard Beneš pravidelně působil v rozmezí 1901 až 1904 pouze ve Slavii C, což byla vlastně propagační garnitura. Jezdila především po českém venkově, předváděla hru ve cvičných zápasech, učila pravidla, prováděla osvětu. Pozdější prezident hrál vždycky na levém křídle, především pro svou hbitost. Nikdy však nehrál pod svým jménem. Pseudonymu používal v několika podobách: Spolný, König, Bělský, Berger, Novotný a Šícha. Pod tím jménem také opustil území mocnářství a začal pracovat pro T.G.M. na vzniku Československa...

Před 80 lety...

Franci Svoboda po Zamorovi pokořil i Combiho. Franci Svoboda už měl své reprezentační a mezinárodní střelecké renomé. Poté, co jeho dělovka protrhla síť sparťanské brány za legendárním Španělem Zamorou a zpívaly se o jeho „bombách“ kuplety, přesvědčil i na římském stadionu Nazionale. Hrál se zápas Italie - Československo. Déšť, nasáklý trávník, těžký terén. Po půlce už nikdo míč pořádně „neukopl“… jenom on. Byl kapitánem a útok vedl naprosto přesvědčivě. Jeho dva góly znamenaly ceněnou remízu a trochu pohoršily renomé domácímu kapitánovi v brance – Combimu z Juventusu. A protože domácí útočníci Pláničku taky překonali dvakrát (jednou ale budoucí slavný trenér Bernardini z penalty), nakonec ty dvě Svobodovy dělovky v síti uctívaného Combiho tolik „nebolely“. Skončilo to smírně 2:2...

Před 50 lety...

Rudolf Vytlačil světovým trenérem. Památné datum celého československého fotbalu: 29.listopad 1961, Heysel stadium v Bruselu, rozhodující zápas o postup na mistrovství světa Československo – Skotsko. Naše reprezentace ho vyhrála po prodloužení 4:2. Trenér Rudolf Vytlačil byl veleben a uznáván. A naprostým právem. Někdejší elegán na křídle Slavie, spoluhráč Bicana (nezapomenutelný gól ve slavném finále Středoevropského poháru 1938 na Ferencvárosu!), vytvořil kádr reprezentace, který Československu za pár měsíců záviděl celý svět. Vždyť na MS 1962 hrála poté naše reprezentace s Brazílií ve finále!. „Brusel“ udělal z Vytlačila hodně žádaného trenéra. V letech následujících přivedl Československo i do finále Olympijských her, Bulharsko dvakrát po sobě na světový šampionát, Levski Sofia a Rapid Vídeň do Poháru mistrů, přednášel, byl aktivní… Rudolf Vytlačil je opravdu nesmrtelnou postavou v dějinách našeho klubu...

Text připravil Vladimír Zápotocký, repra fotodokumentů Vladimír Brada a archiv SK Slavia Praha.


Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články