Před 119 lety vznikla sportovní Slavia | SK Slavia Praha
Více

Před 119 lety vznikla sportovní Slavia

23. listopadu si Slavia připomíná významné výročí. Před 119 lety byl totiž založen Akademický cyklistický odbor Slavia (datum vzniku sportovní Slavie)...

PRAHA - 23. listopadu si Slavia připomíná významné výročí. Před 119 lety byl totiž založen Akademický cyklistický odbor Slavia (datum vzniku sportovní Slavie).

2. listopadu 1892 na Valné hromadě „Literárního a řečnického spolku Slavia“ v Kaulichově domě číslo 285 na Karlově náměstí v Praze byl ustaven jeho sportovní odbor, jehož název byl „Akademický cyklistický odbor Slavia“. Jeho ustavující schůze se konala 23. listopadu, na této schůzi byl zvolen starostou dr. Václav Kubr.

Na začátku byli milovníci sportu Hausmann, Kratochvíl, Schöbel a Čížek. Právě posledně jmenovaný byl zkušeným pracovníkem studentského a řečnického spolku Slavia. A právě jeho plamenná řeč rozmetala námitky ostatních studentů, kterým slovo sport znělo nelibě. A výsledek zněl: nezakládat nový sportovní klub, ale organizovat studenty-sportovce v samostatném odboru Literární a řečnické Slavie. Oficiálně se mu říkalo Akademický cyklistický odbor Slavia, zkráceně ACOS a nebo také Malá Slavia.

Jak už název naznačoval, členové odboru se tehdy věnovali výlučně cyklistice. Na začátku Slavie tedy bylo kolo, fotbalový míč přišel na řadu teprve o tři roky později.

V knize Věčná Slavia Vítězslav Houška píše: Ale předtím ještě přišel do Slavie policejní výměr s lapidárním a nedvojsmyslným obsahem: „Vzhledem k opakované a neustávající podvratné protistátní činnosti většiny české a studentské mládeže se Literární a řečnický klub Slavia s okamžitou platností rozpouští!“ Zatímco Velká Slavia (ta literární, řečnická a řečnící) se více méně poslušně rozplynula, Malá Slavia se naopak semkla a upevnila, ztvrdla a zatvrdila se: dál se ti hoši scházeli k tréninkům („Scházeli jsme se často v bytě sluhy bývalé Slavie p. V. Kafky na Staré rychtě a tam při činkách a hommetrainech vedli dále pohrobný život svůj.“), k závodům, debatám, jakož i k pilnému provozování protirakušáckých podvratností.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články