Slávisté navštívili dětské pacienty v motolské nemocnici | SK Slavia Praha
Více

Slávisté navštívili dětské pacienty v motolské nemocnici

Zástupci Slavie navštívili ve čtvrtek dětské pacienty nemocnice v Motole. Před vánočními svátky se tak Martinové Vaniak a Latka snažili o zlepšení nálady nejen na transplantační...

PRAHA - Zástupci Slavie navštívili ve čtvrtek dětské pacienty nemocnice v Motole. Před vánočními svátky se tak Martinové Vaniak a Latka snažili o zlepšení nálady nejen na dětské transplantační jednotce. 


Návštěva trvala více než tři hodiny a nezapomnělo se ani na ostatní dětské pacienty. Nejprve však slávistická delegace potěšila dárky chlapce na onkologii – osmnáctiletého Kubu, patnáctiletého Františka a nejmenšího Péťu.


Martin Vaniak s Martinem Latkou se na šály, kartičky, plakáty nebo bloky podepisovali a debatovali s dětskými pacienty. Zejména František je velkým fanouškem slávistických barev a s Martinem Vaniakem se už setkal. „Františka si pamatuji, byl tady už v roce 2008, když jsem tu byl se Šmícou,“ vzpomínal Martin Vaniak. Františkovi se po dočasném vyléčení problémy bohužel vrátily.


„Nesmíte to vzdávat, je to hlavně o vůli, o hlavě,“ přál Martin Vaniak klukům, kteří ho bedlivě poslouchali. Poté současný asistent trenéra s úsměvem dodal: „Já bych ještě pokračoval v kariéře, jenomže jsem musel skončit kvůli lidem jako tady kolega (Martin Latka – pozn. autora), takoví lidi mě psychicky deptali,“ pronesl Martin Vaniak a alespoň na chvíli se oddělením ozýval dětský smích.


„Navíc mi Laty sebral moje číslo, myslel jsem, že bude viset na stadionu, že už si ho nikdo nevezme,“ bavil dále kluky dobře naladěný Martin Vaniak. „Pro mě to bylo jasný, já se osmadvacátého narodil,“ oponoval Martin Latka.


Poté byla na programu návštěva Martina z České Lípy, který byl hospitalizován ve čtvrtek ráno. „Pamatuju si, jak jste v září 2009 u nás doma porazili Českou Lípu v poháru 4:2. Na zápase jsem byl, čtvrtý gól vstřelil z penalty Tijani Belaid,“ předvedl skvělou paměť slávista Martin. „Ano, dostal jsem tam blbý gól ze standardky,“ odpověděl Martin Vaniak.


Před návštěvou ostatních dětí z dětského oddělení předali zástupcům onkologie slávisté PlayStation 3, podepsaný retrodres nebo slávistické křeslo. „To křeslo je krásné, už jsme jedno dostali,“ poděkovala Marie Choniawková z dětské transplantační jednotky. Martin Latka s Martinem Vaniakem se stali čestnými členy sdružení DONOR a podepsali přihlášky. Sdružení DONOR (http://www.donor.cz/) vzniklo na pomoc transplantační jednotce FN Motol.



Poté byla pro vzácnou návštěvu připravena beseda v dětské herně, děti i slávističtí fotbalisté si vzájemně vyměnili dárky. Jestli Martin Vaniak pije alkohol, kouří cigarety nebo jak má velkou nohu, takové dotazy nejčastěji padaly na bývalého brankáře.


A otázky na navrátilce z řeckého Panioniosu? Jak velký bude mít vánoční stromeček nebo jestli má doma nějaké zvíře. „Mám malého tygříka, je mu čtrnáct měsíců a dá mi pěkně zabrat,“ připomněl Martin Latka svého nedávno narozeného syna Martina.


Martin Latka také odpovídal na dotaz, jestli byl někdy v nemocnici. „V nemocnici jsem byl tři neděle, a to poměrně nedávno. Musel jsem na operaci , nebylo to příjemné. Utíkalo mi to pomalu, neměl jsem tak hezkou hernu jako vy,“ zakončil návštěvu směrem k usmívajícím se dětem Martin Latka.


„Musíme moc poděkovat za čtvrteční odpoledne, které jste pro naše děti připravili. Moc si toho vážíme, doufám, že i vy jste měli pěkný zážitek při pohledu na spokojené děti,“ děkovala zástupcům Slavie  Marie Choniawková z transplantační jednotky FN Motol. „I my moc děkujeme, to je to nejmenší, co pro děti můžeme udělat, určitě rádi zase přijdeme,“ odvětili společně Martinové.


Spolupráce Slavie s dětskou transplantační jednotkou motolské nemocnice má už mnohaletou tradici, bývalí pacienti i ti současní jsou v Synot Tip Areně v Edenu vždy vítanými hosty. Byli také patrony domácího utkání letošní sezony Gambrinus ligy s Duklou Praha. Také čtvrteční návštěva našich fotbalistů na transplantační jednotce nebyla poslední.


Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články