Neberte nám naši hru. Projekt podpořil i útočník Slavie Stanislav Vlček | SK Slavia Praha
Více

Neberte nám naši hru. Projekt podpořil i útočník Slavie Stanislav Vlček

Fotbal - nejpopulárnější sport planety - si drží svou pozici také v českém prostředí. Na našich hřištích můžeme vidět spousty malých sportovních nadšenců, pro které jsou...

PRAHA/EDEN - Fotbal - nejpopulárnější sport planety - si drží svou pozici také v českém prostředí. Na našich hřištích můžeme vidět spousty malých sportovních nadšenců, pro které jsou hlavními hrdiny ligoví fotbalisté nebo reprezentanti českého národního týmu.

Pražský fotbalový svaz registruje ve svých oficiálních strukturách tisíce nadějných fotbalistů a fotbalistek, ke kterým se každý rok přidávají noví milovníci kulatého nesmyslu. Fotbal je pro většinu dětí prvním sportem, se kterým se ve svém životě setkají.

Ne vždy ale fotbal přináší dětem pouze radost. Přestože sport ze své podstaty vyzdvihuje myšlenky fair-play, podporuje týmového ducha a pomáhá dětem s prvotní integrací i socializací, setkáváme se často na fotbalových utkáních těch nejmenších se zarážejícími jevy, které berou dětem chuť do hry a sportu jako takového.

Snahou o dosažení okamžitých výsledků, přehnaným důrazem na výkony jednotlivců a potlačením myšlenky fair-play se u dětí postupně vytrácí úcta ke spoluhráčům, protihráčům i rozhodčím. Zároveň se tak vytrácí to základní, s čím mladí fotbalisté a fotbalistky přicházejí na první trénink – touhou zahrát si fotbal, najít v kolektivu nové kamarády a v neposlední řadě si vysloužit pochvalu od trenérů či rodičů. Právě rodiče jsou přitom často těmi, kteří, i když nevědomky, stojí na pomyslném žebříčku negativních emocí na samém vrcholu.

Iniciativa „Neberte nám naši hru“ nemá za cíl celkově změnit prostředí na pražských fotbalových turnajích, má však ukázat možnou cestu a především pak rozpoutat debatu na toto téma.

Iniciativu podpořily všechny pražské ligové celky. Za Slavii Praha se stal tváří projektu Stanislav Vlček spolu se svými dvěma dcerami – Natálií a Anetou.

„Obě holky hrají tenis a chodí na gymnastiku. Zejména na těch větších turnajích jsem se už také bohužel setkal s hodně vyhrocenými a až nepřiměřenými reakcemi ze strany některých rodičů, nad kterými opravdu zůstává rozum stát,“ kroutí hlavou Stanislav Vlček, který přiznává, že i když jsou to na závodech občas velké nervy, tak je potřeba si zachovat patřičný nadhled.

A jak si jeho dcery vedou na tenisových turnajích? „Tak do Petry Kvitové mají holky zatím ještě hodně daleko,“ říká s úsměvem Stanislav Vlček.

„Jsme s manželkou moc rádi, že to holky baví a že je to pro ně zábava. Doufám, že tento projekt pomůže tomu, že se někteří rodiče nad sebou trošku zamyslí a uvědomí si, že děti by měly mít ze sportování především radost,“ zakončil slávistický útočník.

Motto projektu Neberte nám naši hru:

Budu rád, pokud se mému dítěti bude na hřišti dařit. Hlavně však chci být tím nejlepším fanouškem a nejoblíbenějším spoluhráčem. i dítě jsme tým, který vždy drží spolu a podpoří se navzájem i v době nezdarů. Nebudu nadávat, budu respektovat rozhodnutí trenéra i rozhodčího. Společně vytváříme takové prostředí, které by děti mělo udržet u sportování co možná nejdéle. Po zápase si podám ruce s rodiči druhého týmu. Spojuje nás společná vášeň našich dětí a hodiny strávené u fotbalového trávníku. Fotbal nezná nepřátele, pouze soupeře na několik desítek minut. Není důležité, jestli dítě bude hrát ligu nebo s kamarády pro radost. Mým přáním je, aby se fotbal a sportovní principy staly nedílnou součástí jeho života.

Projektu Neberte nám naši hru je věnováno poslední utkání této sezony s Bohemians 1905.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články