278. derby mezi Slavií Praha a Spartou Praha mělo ve čtvrtek odpoledne dohru u Disciplinární komise FAČR.

"> Pokuta za derby 150 tisíc korun | SK Slavia Praha
Více

Pokuta za derby 150 tisíc korun

<p style="margin-bottom: 0cm"> 278. derby mezi Slavi&iacute; Praha a Spartou Praha mělo ve čtvrtek odpoledne dohru u Disciplin&aacute;rn&iacute; komise FAČR.</p>

 

 

Komise vyslechla zástupce SK Slavia Praha a na základě všech důkazů rozhodla, že došlo k porušení povinnosti pořadatelské služby (použití nedovolené pyrotechniky a vniknutí diváka na hrací plochu) a rasistickým projevům domácích diváků vůči hráči Kweukemu. DK FAČR se rozhodla potrestat Slavii Praha peněžitou pokutou ve výši 150 tisíc korun.

 

 

Disciplinární komise FAČR doporučila Slavii Praha v souvislosti s dalšími rozhodnutími v rámci svého čtvrtečního zasedání, aby se obrátila na klub AC Sparta Praha a domluvila se na náhradě materiálních škod, kterých se prokazatelně v sektoru pro hostující fanoušky dopustili příznivci letenského celku.

 

 

Na zasedání Disciplinární komise FAČR byli za SK Slavia Praha – fotbal a.s. přítomni generální ředitel Zbyněk Kusý a organizačně-provozní ředitel Jiří Trepeš.

 

 

Po zvážení všech okolností podá klub proti rozhodnutí Disciplinární komise odvolání ve snaze zmírnit výši trestu i s ohledem na to, že se jedná o první disciplinární prohřešek v tomto soutěžním ročníku.

 

 

Výše uděleného trestu je podle klubu neadekvátní, protože má dopad pouze na domácí celek SK Slavia Praha, i když je zřejmé, že derby pražských S se týká fanoušků obou táborů. Disciplinární komise tak nevzala v potaz předloženou dokumentaci materiálních škod ani princip klubové spoluzodpovědnosti za chování fanoušků hostů, který FAČR po vzoru UEFA prosazuje.

 

 

Klub nerozporoval porušení předpisů týkající se použití pyrotechniky nebo vběhnutí fanouška na hrací plochu při přerušené hře, ale zároveň poukazoval na to, že na bezbariérovém stadionu anglického typu je téměř nemožné zabránit předem plánovanému excesu exhibujícího fanouška Sparty, jenž je za tento delikt stíhán Policií ČR pro trestný čin výtržnictví.

 

 

Slavia si zakládá na tom, že hraje své zápasy na nejmodernějším stadionu v republice, kde může svým fanouškům nabídnout komfortní výhled, který není narušen žádnými bariérami nebo sítěmi. Pokud by ale mělo k podobným excesům docházet i nadále, bude muset klub ve spolupráci s vlastníkem stadionu přistoupit k dodatečným technickým úpravám jako jsou ploty nebo sítě. A to přesto, že by přijetí takových opatření znamenalo cestu, která jde proti trendu vyspělé fotbalové Evropy.

 

 

 

 

 

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články