Slavia ocenila (nejen) bývalé hráče | SK Slavia Praha
Více

Slavia ocenila (nejen) bývalé hráče

Slavia v pátek zahájila oslavy 120. výročí, které vyvrcholí v neděli večer v Národním divadle. Během slavnostního večera převzali ocenění funkcionáři, trenéři i bývalí hráči našeho klubu.
PRAHA/KAMPA – V pátek večer odstartovaly oslavy 120. výročí založení Slavie. Večer v Rytířském sále hotelu Kampa – Stará zbrojnice zahájil slavnostní akt předání ocenění dvanácti bývalým hráčům, dlouholetým funkcionářům nebo trenérům, kteří významnou část svého života spojili právě se Slavií a kteří svou energii a úsilí věnovali právě práci pro náš klub.

Čestná uznání, pamětní medaile, dresy nebo skleněné sošky slávistické hvězdy převzala paní Jaroslava Rinnerová a pánové Petr Karoch, Petr Doležal, Peter a Dušan Herdovi, Jan Mareš, Ivo Knoflíček, Robert Segmüller, Stanislav Vlček, Martin Vaniak, Milan Šimůnek a Ján Luža. Dalšími osobnostmi, které měly převzít čestná uznání, byli bývalí vynikající hráči Josef Jebavý a Jaroslav Jareš a bývalý generální ředitel Slavie Miroslav Platil, kteří se ale Slavii z účasti na večeru omluvili.

Fotogalerii z pátečního večera najdete zde


Připomeňte si, proč právě výše zmíněné osobnosti Slavia ocenila:

Petr Karoch


Pan Petr Karoch je ikonou slávistické mládeže. V našem klubu působí jako mládežnický trenér od roku 1987, později nastoupil také do role sekretáře celé mládeže. Pro dospělý fotbal pomohl vychovat například Marka Suchého, Marcela Gecova nebo Milana Černého. Z mladší generace potom hráče, kteří v současné době patří do kádru A týmu – Martina Hurku, Jaromíra Zmrhala nebo Viktora Šimečka. V roce 2010 byl jedním ze tří trenérů oceněných v kategorii nejlepší žákovský trenér roku. V prosinci oslavil Petr Karoch své padesáté narozeniny.

Petr Doležal


Pan Petr Doležal přišel do Slavie v roce 2006 na pozici generálního sekretáře, krátce nato nahradil Vladimíra Lešku a stal se generálním ředitelem klubu. V této pozici zažil postup do Ligy mistrů i dva ligové tituly. V současnosti působí jako ředitel Legislativně-právního oddělení Fotbalové Asociace České republiky.

Peter Herda


Pan Peter Herda je bývalým útočníkem pražské Slavie, za kterou mezi lety 1974 – 1983 odehrál celkem 495 utkání. V sezóně 1981/1982 se stal spolu s Ladislavem Vízkem z Dukly s 15 brankami nejlepším ligovým střelcem, v roce 1986 se dostal i do reprezentačního výběru Československa. Člen klubu ligových kanonýrů hrál čtyři roky v sešívaném dresu po boku svého bratra Dušana.

Dušan Herda


Pan Dušan Herda je mistrem Evropy z roku 1976. Do Slavie přišel jako sedmnáctiletý mimořádný talent ze slovenských Topoľčan a v sešívaném dresu působil od roku 1968 dlouhých dvanáct let. Za tu dobu stačil nastoupit do 564 zápasů. Celkově nastřílel pan Herda ve Slavii 68 ligových branek. V roce 1974 pomohl Slavii získat domácí pohár.

Jan Mareš


Pan Jan Mareš je bývalým obráncem Slavie. V klubu působil v letech 1969 – 1978 a odehrál celkem 374 zápasů. Spolu s Jánem Lužou vytvořil spolehlivou stoperskou dvojici a stal se oporou týmu, který v sezóně 1973/1974 vybojoval vítězství v Českém poháru. Ve dvou utkáních nastoupil za československý reprezentační výběr.

Ivo Knoflíček


Pan Ivo Knoflíček je jedním z nejlepších útočníků historie Slavie a ne nadarmo si mezi přáteli a svými svěřenci vysloužil přezdívku „legenda“. V sešívaném dresu odehrál celkem 342 utkání, ve kterých vstřelil 173 branek. Je posledním fotbalistou Slavie, kterému se podařilo získat trofej pro nejlepšího střelce ligy. V sezóně 1984/1985 dal do sítě soupeřů 21 branek. V současnosti působí jako asistent trenéra u úspěšné slávistické juniorky.

Robert Segmüller


Pan Robert Segmüller přišel do Slavie z druholigových Pardubic v roce 1973 a hned ve své první sezoně pomohl k zisku domácího poháru. A podíl na triumfu měl pan Segmüller opravdu velký – ve finálovém dvojzápase dokázal Spartě vstřelit dva góly. Důrazný kanonýr odehrál v sešívaném celkem 270 zápasů, ve kterých nastřílel celkem 177 gólů. I tato statistika napovídá, že byl Robert Segmüller třikrát za sebou nejlepší střelec Slavie v sezoně.

Jaroslava Rinnerová-Poláčková


Paní Jaroslavu Poláčkovou-Rinnerovou znají příznivci slávistického fotbalu spíše pod populární přezdívkou „Poly“. Bývalá skvělá fotbalistka je v současnosti manažerkou ženské sekce kopané ve Slavii. Za náš klub hrála dohromady patnáct let, pět let působila v italském AC Milán. V sešívaném dresu získala osm ligových titulů jako hráčka, dva další jako manažerka.

Stanislav Vlček


Pan Stanislav Vlček je bez přehánění novodobou legendou Slavie. Do srdcí všech fanoušků našeho klubu se tento útočník zapsal především dvěma brankami do sítě Ajaxu Amsterodam v předkole Ligy mistrů v roce 2007, díky kterým se Slavia poprvé v historii dostala do této nejprestižnější soutěže. Stanislav Vlček je členem Klubu ligových kanonýrů, když 39 ligových branek vstřelil právě v sešívaném dresu. Po skončení kariéry zůstal věrný Slavii a působí jako vedoucí A-týmu.

Martin Vaniak


Pan Martin Vaniak, nebo chcete-li „Čaroděj“. V létě 2007 přišel do Slavie z Mostu a začaly se dít věci. Dodnes máme všichni před očima Martinovy kouzelnické zákroky proti útočníkům Ajaxu, díky kterým postoupila Slavia poprvé v historii do hlavní fáze Ligy mistrů UEFA. Sezona splněných snů pokračovala otevřením nového stadionu a ligovým titulem po dlouhých dvanácti letech. Martin Vaniak svou skvělou kariéru dovršil obhajobou ligového titulu v roce 2009. Neoficiální mistr světa v chytání přímých kopů v současnosti pracuje jako trenér brankářů a asistent trenéra u slávistického áčka.

Milan Šimůnek


Pan Milan Šimůnek působil ve Slavii v letech 1983 – 1991 a za celý svůj život v první lize neoblékl jiný než sešívaný dres. Rychlý a razantní pravý obránce odehrál za náš klub celkem 362 utkání, z toho 143 v lize. V listopadu minulého roku oslavil kulaté padesáté narozeniny.

Ján Luža


Pan doktor Ján Luža je bývalým obráncem Slavie. S dvouletou přestávkou, kterou strávil na vojně v Rudé Hvězdě Cheb, působil v sešívaném dresu mezi lety 1970 – 1979 a odehrál celkem 377 utkání. Za Československou reprezentaci si zahrál dva zápasy, ve Švédsku a doma proti Lucembursku. Je vítězem Českého poháru ze sezóny 1973/1974.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Další články