Před 60 lety byl otevřen Eden, gól dal Bican | SK Slavia Praha
Více

Před 60 lety byl otevřen Eden, gól dal Bican

Eden se původně nezačal stavět pro Slavii, ale osud tomu chtěl, že se stal jejím domovem.
Slavnostně byl otevřen 27. září 1953 tehdejším primátorem doktorem Václavem Vackem. A přestože tento muž nebyl ani minutu členem našeho klubu, stadion nesl jeho jméno v názvu. Když byl kolaudován, tak „bylo opomenuto vybudování ozvučení“. Skvělý muž tehdejšího Energovodu, pan Oldřich Bartůněk, to ale všechno napravil, aby se tu stal mistrem zvuku a i hlasatelem na dalších dlouhých čtyřicet let.

Slavia alias Dynamo začínala ligovým zápasem s vojenskými Křídly vlasti Olomouc. Skončilo to 1:1 a snad symbolicky náš první gól tu dal už čtyřicetiletý Josef Bican. Naši ani nehráli v tradičních červenobílých dresech, ale v modročervených, místo slávistické hvězdy byl nápis DSO Dynamo.

Unikátní už byl žákovský předzápas. Naši žáci v tradičních červenobílých barvách tu přehráli Teslu Žižkov 2:1. Prim hráli budoucí ligoví borci Karel Nepomucký (dal vítězný gól) a František Morávek (byl kapitánem), s nimi i pozdější hokejový trenér ve službách Slavie Zbyněk Zavadil… A také dnešní archivář fotbalové Sparty Václav Boreček. Není divu. Jeho otec Jaroslav tu byl mládežnickým činovníkem a rodinným přítelem Pepiho Bicana, Seiferta, Jezbery a řady dalších...

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články