Bez srdce nemáte šanci | SK Slavia Praha
Více

Bez srdce nemáte šanci

PRAHA - Prezident klubu a předseda představenstva Jiří Šimáně poskytl obsáhlý rozhovor pro páteční magazín Deníku Sport. O čem hovořil?

O změně života po vstupu do klubu

„Moc se mi nezměnil, jen je v něm více emocí než dříve, protože fotbal je přináší. Jinak musím víc pracovat, protože mám svůj byznys a k němu teď i Slavii. Proto si odpoledne nebo večer musím najít chvilku, abych s týmem, který v klubu pracuje, vyřešil věci, které je nutné vyřídit. Musím to nějak spojit a zvládnout obojí."

Ohlas na převzetí Slavie ze světa byznysu

„Upřímně řečeno jsem nezaznamenal jediný negativní ohlas. Lidé z byznysu, s nimž se stýkám, tento krok kvitovali, považovali ho za správný. Na druhé straně mě i dost litovali. Říkali: Máš to zapotřebí? Svých starostí máš přece dost, máš svůj byznys..."

Fanouškovství vs. závazek

„Je to rozhodně závazek, ale především to beru jako velkou odpovědnost. Nejen vůči klubům a zaměstnancům, ale i fanouškům. Slávistické srdce ovšem zůstalo, jinak bych do toho vůbec nešel."

Problémy Slavie v posledních letech

„Hlavní chyba byla v tom, že firmu z mého pohledu nikdo neřidil. Spousta lidí si dělala, co chtěla. Teď mluvím o posilách, nevýhodných smlouvách, spoustě právních sporů s hráči, trenéry, agenty. Klub, který pracuje dobře a má ekonomickou a právní stránku pod kontrolou, to takhle daleko nemůže dovést. Stane se, že třeba k právním sporům dojde, ale to by měly být výjimky."

Vztah CEFC ke Slavii a fotbalu

„Myslím si, že si přáli mít ve svém portfoliu nadační nebo sportovní projekt, který by upozornil veřejnost na to, že jejich investice do českých projektů jsou míněny vážně a seriózně. Projekt Slavia jejich požadavkům a potřebám plně konvenuje. Fotbal je navíc světový fenomén a oni by zkušenosti ze Slavie chtěli využít pro popularizaci fotbalu v Číně. Zamýšlejí tam vybudovat fotbalové akademie, na kterých by se Slavia měla personálně podílet. CEFC se, jak víte, navíc stala také partnerem našeho fotbalového svazu a reprezentace."

Role Jaroslava Tvrdíka

„Já jsem předsedou představenstva a ze zákona vyplývá, co tahle funkce obnáší. Pan Tvrdík je místopředsedou dozorčí rady a také jeho povinnosti vyplývají ze zákona. Jinak je ale hybnou silou našeho marketingu a velmi důležitou osobou při získávání nových partnerů. Jeho ambicí určitě není zasahovat do přestupů."

Priority pro přestupní období

„Máme prioritu útok a zálohu. Obranu máme dobrou, svědčí o tom i počet inkasovaných gólů. Do derby s Bohemians skoro vůbec nechybovala stoperská dvojice Latka - Deli, kterou považuji za nejlepší v lize, i když Delimu, který hrál fantasticky celý podzim, zápas nevyšel. Dal si v podstatě dva góly. Ale chystal se po delší době na cestu domů, tak mu zřejmě soustředění dělalo trochu potíže. Obranu tedy máme dobrou, i když ji potřebujeme posilít."

Vztah k hráčům

„Chci jim prokázat respekt, protože jsou součástí klubu, pracují pro něj a také ho navenek reprezentují. Přál bych si, aby byli hrdí na to, že jsou součástí tak slavného klubu. Stejně tak ale oni musí prokázat respekt poslední uklízečce, protože když jim neuklidí šatnu, také se nebudou na tréninku cítit bůhví jak. Klub by měl být vybudován na vzájemném respektu.“

Očista fotbalu

„Ano, určitě, je to taky naše povinnost vůči fotbalu. Nechceme nikoho platit za to, že nás nechá být. Že nás nechá hrát fotbal. Je to přece sport. Když dojde k něčemu, co se nám nebude líbit, tak si to necháme pro sebe. My jsme Slavia 1892."

CELÝ OBSÁHLÝ ROZHOVOR NALEZNETE V DNEŠNÍM MAGAZÍNU DENÍKU SPORT

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články