Historie: Anonym odstartoval „studenou válku“ pražských S | SK Slavia Praha
Více

Historie: Anonym odstartoval „studenou válku“ pražských S

PRAHA – Studium a fotbal? V dnešní době zcela běžná záležitost, ale v minulosti neměli studující hráči Slavie rozhodně na růžích ustláno. Od události, jejímž následkem bylo to, že vztahy mezi Slavií a Spartou byly poté po dlouhých jedenáct let na bodu mrazu, uplynulo přesně 120 let.
15. listopadu 1896 se hrálo na Císařské louce na Smíchově utkání mezi DFC (Deutsche Fussbal Club) a SK Slavia v rámci „II. mistrovství Království Českého“. Tento zápas skončil výhrou Němců 4:2.

Za Slavii tehdy nastoupili studenti, kteří si dávali pseudonymy: Stöckel jako Šťastný, Strádal jako Novotný, Heuschneider jako Horáček, Kindel jako Červený a podobně.

Další mistrovský zápas měli slávisté sehrát na stejném hřišti za týden se Spartou. Konkrétně v neděli 22. listopadu a mělo jít o druhé vzájemné střetnutí v historii. K zápasu ale nedošlo, protože pří nástupu mužstev zakázali přítomní profesoři na základě anonymního udání sedmi hráčům Slavie nastoupit. „Je nás málo, kantoři nás vyhmátli, boj vzdáváme,“ měl uvést legendární kapitán slávistů Karel Freja.

„Že Slavia nestartovala, bylo všeobecně litováno. Příčina toho jest známa. Více výtečných hráčů Slavie bylo u ředitelství gymnasií udáno, že účastní se veřejného závodění. Na anonymní udání to se dostavili páni profesoři na hřiště a zakázali studentům svým zápasu se zúčastniti. Dosti smutný to úkaz, možný snad jedině u nás, neboť všude jinde se fedruje, vydatně nejen athletické cvičení, ale i závodění školního žactva. Bylo by záhodno, aby se zjistilo, kdo si to libuje v denunciantství, aby bídný ten charakter veřejně na pranýř mohl býti postaven. Doufáme, že se Slavia překážkou jí činěnou nedá odstrašit v pilném dalším cvičení,“ psal tehdejší tisk.

A kdo měl být pisatelem onoho anonymního udání? Údajně mělo přijít ze sparťanského tábora. Vítězslav Houška v knize Věčná Slavia napsal: „Divme se pak, že slávisté se na sparťany mračili, že se ti i oni cítili uražení, že Slavia nechtěla se Spartou ani mluvit, ani hrát a že další, třetí (a vlastně teprve druhý) zápas těchto dvou „S“ se uskutečnil až po dlouhých jedenácti letech.“ 

V horní řadě uprostřed brankář Vosátka, vedle něho obránci Stöckel (vlevo) a Strádal (vpravo). V prostřední řadě zleva záložníci Pressler, Hrabě a Krýž, dole zleva pak útočníci Moučka. Setzer, Freja (první kapitán), Kindl a Heuschneider.




Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články