Před 15 lety odešel do slávistického nebe Josef Bican | SK Slavia Praha
Více

Před 15 lety odešel do slávistického nebe Josef Bican

EDEN - Před 15 lety (12. prosince 2001) dotlouklo srdce Krále střelců a nejlepšího kanonýra světa Josefa Bicana. Kanonýra, kterého sotva kdy někdo překoná... A osud tomu zřejmě chtěl, že na den přesně, ale o deset let později, za ním do nebe odešla i jeho manželka Jarmila Bicanová.
„Poslední zápas za první mužstvo hrál už jako hrající trenér v Durbanu v jižní Africe a po skončení prvního poločasu, když odcházel do kabin, mně bylo nějak smutno. Uvědomoval jsem si konec jedné krásné legendy. Nikdy jsme si s Pepou Bicanem netykali a myslím si, že to bylo správné, protože Králům se nemá tykat,“ zavzpomínal na slávistickou legendu jeho někdejší spoluhráč a kamarád ze Slavie Jan Andrejkovič. 

Josef Bican (25. září 1913 až 12. prosince 2001). Ve Slavii Praha 1937 až 1948 jako hráč a 1953 až 1956 jako hrající trenér. Po roce 1959 hrál ještě čtvrtstoletí v dresu staré gardy. Komisí světových fotbalových archivářů FIFA byl v roce 2001 prohlášen nejlepšém ligovým střelcem na světě 20. století.

Srpen 1934. Josef Bican na pravidelné prázdninové návštěvě v Sedlici u své babičky a dědečka. Tady ho navštívili funkcionáři Slavie (včetně sportovního ředitele ing. Jaroslava Cháni - brankáře prvního mužstva v období před Pláničkou).

V srpnu 1938 a po velkých peripetiích získává Josef Bican československé občanství. Domovskou obec mu nabídl a vyřídil starosta obce Slivenec Bohumil Růžička. V září 1938 vyhrává Slavia slavně Středoevropský pohár. Josef Bican je s desítkou vstřelených gólů v jediném ročníku rekordmanm této soutěže. 

Červenec 1943. Nastupuje Sparta se Slavií, vedou je kapitáni Karel Kolský a Josef Bican. Slavia vyhrává pohárový duel dnes neslýchaným poměrem 8:4, vrcholí její jedinečná bilance. Mistr ligy 1940, 1941, 1942, 1943, vítěz poháru 1941 a 1942. Josef Bican je pokaždé jejím nejlepším střelcem a králem ligových střelců a v následujícím ročníku utvoří patrně nepřekonatelný rekord 57 gólů v jediném ligovém ročníku!

Srpen 1945. Český pohár (přejmenován na Pohár osvobození). Vyhrává ho Slavia. V nádherném strahovském semifinále přehrává rivala Spartu před 45 000 diváky 4:3 (Bicanův hattrick) a ve finále si poradí s Rakovníkem. Kapitán Josef Bican s pohárem v ruce září štěstím a spokojeností, vedle stojící věrný nahrávač Vlasta Kopecký má v obličeji ještě znatelné stopy únavy. 

Květen 1967. Slavné foto bývalého hráče a trenéra Slavie Jiřího Nedvídka. Dva velcí hráči a přátelé. Pepi Bican a Vlasta Kopecký. Patrně poslední foto zachycující druhého z nich. O dva měsíce později Kopecký zemřel. Při zápase na hřišti v Hlinsku. V dresu Slavie... 

Červen 1948. Toto mužstvo drží rekordní výsledek v dějinách naší ligy. Slavia Praha vs SK České Budějovice 15:1. Zleva stojí Hlaváček, Bican, Deršák, Říha, Kocourek, Hanke a Antonín Bradáč. Dole zleva jsou Vlastimil Kopecký, Vlk, Trnka a Hemele. Kolik dal Bican toho dne gólů? Archivy zaznamenávají sedm... 


Josef Bican je nesmrtelný. Důkaz? Slavné testamenty dokládající, že na nebi obíhá planetka s názvem Pepibican... 

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články