15 let ve Slavii. „Teď to zvládnete beze mě!" | SK Slavia Praha
Více

15 let ve Slavii. „Teď to zvládnete beze mě!"

Dlouhých sedm let v A-týmu Slavie nastupoval záložník Jaromír Zmrhal, celkově v sešívaném dresu strávil více než patnáct sezon, ve kterých se Slavií získal dva tituly, dvě vítězství v ligovém poháru a úspěchy v Evropě.

Do Slavie přišel Jaromír Zmrhal téměř přesně před patnácti lety, konkrétně 12. července 2004 ze severočeských Blšan, a v červenobílém prošel všemi dorosteneckými kategoriemi. Od samého počátku prokazoval svoji fotbalovou kvalitu, a i díky tomu absolvoval v úvodu sezony 2012/13 svůj soutěžní debut za A-tým, když tři dny před svými devatenáctými narozeninami naskočil na závěrečných patnáct minut utkání s Jihlavou, ve kterých sešívaným pomohl k remíze 3:3. První branku v červenobílém dresu zaznamenal o měsíc později, kdy prudkou ranou z první jistil slávistické vedení proti brněnské Zbrojovce. Ve zbytku sezony se rychle vypracoval mezi opory týmu a pravidelně nastupoval ve středové řadě základní sestavy sešívaných.

„Lépe se bude vzpomínat na ty úspěšné sezony, ale ty neúspěšné sezony byly moje začátky ve Slavii. Na ty budu vzpomínat stejně, jako na ty pozdější úspěšné. Splnil se mi tehdy sen, zahrál jsem si s hráči, které jsem jako malý kluk obdivoval," vzpomíná Jaromír Zmrhal.

V následujícím roce nicméně zažil se Slavií jednu z nejhorších sezon v moderní historii, když sešívaní až do posledního kola bojovali o setrvání v nejvyšší soutěži. Nakonec se však Slavia dokázala zachránit a od ročníku 2014/15 se její situace začala pozvolna měnit k lepšímu. Jaromír Zmrhal a zejména jeho přesun na levé křídlo se stal jedním ze symbolů této změny a odchovanec táhl sešívané na cestě do vyšších pater tabulky. „Byly nějaké nabídky na přestup, ale vždycky, když Slavia potřebovala pomoct, tak jsem zůstal, protože jsem věděl, že ji můžu pomoct, a hlavně jsem ji chtěl pomoct," říká Jaromír Zmrhal.

V létě 2015 pomohl Slavii ke skvělému startu v lize, gólově se zapsal pod výhry nad Ostravou a Libercem a utkání s mistrovskou Plzní pak sám rozhodl prudkou hlavičkou po rohovém kopu. Pouhé dva roky poté, co sešívaní těsně unikli sestupu, skončila Slavia na pátém místě tabulky a po dlouhé době vybojovala předkola evropských pohárů. Jaromír Zmrhal měl i na tomto úspěchu velký podíl. V ročníku nastřílel pět ligových branek a jediným gólem utkání navíc rozhodl i o vítězství v derby proti Spartě. „Gólů mohlo být samozřejmě více, jsem ale rád, že jsem alespoň v nějakých zápasech pomohl gólem nebo asistencí pomoci týmu," přibližuje dlouholetá opora Slavie.

V sezoně 2016/17 si Zmrhal svá čísla ještě vylepšil. K sedmi vstřeleným brankám přidal i devět asistencí a stal se tak jedním ze strůjců ligového titulu. Přesně se trefil i ve venkovním utkání proti Spartě, ve kterém po úniku po levém křídle pojistil vítězství a nastartoval sešívané k jízdě za ligovým triumfem. Další důležitou branku zaznamenal i při remíze v Liberci, gólem přispěl také k vítězství v bitvě O krále Vršovic. V následujícím ročníku si se Slavií poprvé v kariéře zahrál základní skupinu Evropské ligy a na konci sezony slavil zisk další trofeje, tentokrát MOL Cupu, ke kterému sešívaným pomohl i jednou asistencí ve finálovém utkání proti Jablonci.

Nejlepší období své kariéry však Jaromír Zmrhal zaznamenal zřejmě až v minulém ročníku. I přes velkou konkurenci v kádru si udržel své místo v základní jedenáctce a ze své dnes už tradiční pozice levého křídla pomohl Slavii důležitými brankami i přihrávkami k nejúspěšnější sezoně posledních desetiletí. V paměti fanoušků zůstane zejména jeho vítězná rána z úvodního zápase základní skupiny Evropské ligy proti Bordeaux, či postupový gól proti ruskému Zenitu. Velký podíl měl český reprezentant i na postupu přes Genk, ke kterému přispěl dvěma asistencemi. Důležité branky však zaznamenal i na ligové scéně, jediným gólem rozhodl utkání proti Bohemians 1905 a hned dvěma přesnými zásahy zařídil vítězství na hřišti Opavy.

„Zažil jsem tu hodně lidí, hodně spoluhráčů. Tohle je ale jedna z nejlepších part, kvůli tomu jsme měli i tyto výsledky. Já mám každého toho kluka velmi rád. S každým si můžu jít sednout, povečeřet. Jsou to všechno moji kamarádi. Já jsem z toho týmu nadšený. Proto si myslím, že je ideální chvíle odejít, protože vím, že klub zůstává v dobrých rukou. Teď už to zvládnete beze mě,“ uzavírá Jaromír Zmrhal.

Sešívaný dres oblékal Jaromír Zmrhal dlouhých sedm let, během kterých si sáhl se Slavií na dno, aby ji poté pomohl vrátit na samotný vrchol. Během těchto sezon nastoupil Zmrhal do 309 zápasů, ve kterých vsítil 39 gólů. V české lize naskočil do 187 utkání, ve kterých dal 26 branek a na dalších 28 gólů nahrál. Se Slavií získal dva tituly pro mistra ligy a dvě trofeje za vítězství v českém poháru. Před svým odchodem do Itálie byl druhým nejdéle sloužícím hráčem v A-týmu Slavie. Jardo, děkujeme!

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články