Do nové sezony v historické trikoloře | SK Slavia Praha
Více

Do nové sezony v historické trikoloře

Národní barvy. Červená, bílá a modrá. Tato kombinace bude Slavii provázet v celé sezoně.

Tradiční červenobílou doplní pro novou sezonu na dresech Slavie třetí barva – modrá. V tomto ročníku si tak připomeneme jak sto let republiky, tak úspěšné sezony, v nichž Slavia oblékla modré štulpny. Protože SPOLU PÍŠEME HISTORII!

V červenobílém dresu a v modrých štulpnách zažila Slavia nejúspěšnější období ve své historii. V první polovině dvacátého století získala celkem 14x mistrovský titul, 10x Středočeský pohár, 3x Český fotbalový pohár a Středoevropský pohár.

Právě od posledního jmenovaného úspěchu si letos připomínáme 80leté výročí. Odbor přátel nechal jako dárek k tomuto výročí pro Slavii kolorovat slavnou týmovou fotku se Středoevropským pohárem (autor Jiří Navrátil sr.), a právě štulpny jsou na ní vidět v původní barvě.

Není modrá jako modrá

I proto jsou letošní štulpny zvoleny v původní historické modré barvě, která tak doplní červenou a bílou na dresu a vytvoří tradiční slávistickou trikoloru. „Po vzniku Československa si sešívaní přesné odstíny barev „uzákonili“ zařazením do klubových stanov, a to včetně výrobních čísel odstínů červené, bílé a modré dle tehdy platných technických norem,“ vysvětluje slávistický historik Vladimír Zápotocký.

„Za ochranou této barevné kombinace stál dr. Milan Hodža, místopředseda celé Slavie, spravující veškerý majetek klubu a jeho právní ochranu, v té době současně i ministr pro sjednocení norem tuzemských a používaní zahraničních v nově vzniklé Československé republice,“ připomíná jednu z postav na letošních permanentních vstupenkách.

Modré štulpny tak nosili hráči jako Josef Bican, Antonín Puč, Vlastimil Kopecký, Ferdinand Daučík, Čestmír Vycpálek. Nebo třeba legendární brankář František Plánička.

I v pozdějších letech se slávisté opakovaně vraceli k modrým štulpnám, popřípadě k její tmavší variantě. V sezoně 1995/96 jsme v tmavě modrých štulpnách získali mistrovský titul a postoupili do semifinále Poháru UEFA.

Spolu píšeme historii

Modrými štulpnami vzdáváme hold sto letům Československa, ale i historickým úspěchům Slavie. Protože právě s modrými štulpnami byla Slavia nejúspěšnější!


Domácí dresy doplní dvě venkovní sady. Ta pro ligová utkání bude tmavě modrá jako v minulé sezoně, v evropských pohárech budou venkovní dresy světle modré.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články