Extrémně těžký zápas, hodnotil Jindřich Trpišovský | SK Slavia Praha
Více

Extrémně těžký zápas, hodnotil Jindřich Trpišovský

Slavia odehrála v Opavě divoké utkání, nakonec veze tři body za výhru 3:2: „Jsem rád, že zvládneme třeba i takový zápas, který se pro nás nevyvíjí dobře," těší trenéra.

Trenéra před utkáním zaskočila smutná událost: „Začnu z jiného soudku. Den pro mě začal smutnou událostí v Nelahozevsi na Mělnicku na benzínce. Tu paní jsem znal, stavoval jsem se tam třikrát v týdnu. Je hrozné, že se takové věci dějí. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a věnovat jí vítězství. Lidé by se vůbec měli zamyslet nad tím, že se takové věci pro pár korun dějí, pro mě je to nepochopitelné. Událost mě hodně zasáhla, když jsem jel na zápas, tak jsem jel okolo. Je to katastrofa, zanechalo to ve mně stopy," povzdychl si kouč.

Jindřich Trpišovský následně zhodnotil utkání v Opavě: „Do zápasu jsme vstoupili dobře. Hráli jsme dobře kombinačně, vytvořili jsme si nějaké možnosti, po dlouhém autu jsme dali gól. V té pasáži hry jsme hráli výborně tak, jak jsme chtěli. Dobře jsme kombinovali a otáčeli hru. Byli jsme silní na míči a byly tam hezké akce. Bohužel místo toho, abychom dali gól na 2:0, kdy tam Milan Škoda trefil tyč a pak z dorážky Jan Sýkora mířil vedle, tak vzápětí přišla chyba na naší straně, následně pokutový kop, který domácí proměnili na 1:1. Dostali se pak do tlaku a měli pasáže, kdy dominovali oni. Pak tam měli ještě břevno a šanci Kuzmanoviče, zbytek poločasu jsme strašně znervózněli. Domácí hráli výborně, hnali je lidi," hodnotil trenér první poločas.

„Začátek druhého poločasu jsme nezachytili, přišel brejk a domácí vedli. Hodně nám pomohla situace, kdy přišla přihrávka za obranu na Jardu Zmrhala a gól na 2:2. Pak jsme měli ještě jeden nebezpečný brejk, byla ale spousta možností na obou stranách. Samozřejmě jsme chtěli hrát na vítězství, hra od nás byla otevřená. Měli jsme hodně hráčů v ofenzívě. Po krásné akci jsme dokázali vstřelit branku na 3:2. Pak jsme měli spoustu možností, které jsme neproměnili. Zápas byl divoký, pro všechny aktéry zajímavý, ať už u televize nebo na stadionu. Chtěl bych pochválit opavské diváky, kulisa tu je skvělá. Dále chci poděkovat za fantastické hřiště, které bylo na tuhle dobu skvěle připraveno pro fotbal. Pochvalu zaslouží také hráči domácích, kteří se rvali, k zápasu přistoupili velice sportovně. Přeji Opavě, aby se v lize udržela a hrála se tu liga dále, protože tu bylo skvělé hřiště a skvělý soupeř, tvrdý, neústupný, ale férový. Výborná kulisa,“ komentoval trenér druhý poločas zápasu.

Trenér se také vrátil ke střídání Michaela Ngadeu: „Michael byl zdravý, ale my jsme na levé straně měli jeho, který měl žlutou kartu, a Jana Bořila, který ji měl také. Kayamba a Kuzmanovič tam hráli velice dobře, domácí spoléhali na brejky. Za stavu 2:2 jsme se hodně tlačili dopředu, Simon je hodně rychlý, my jsme potřebovali jednoho z hráčů se žlutou kartou vyndat, chtěli jsme zajistit Bořila. Bylo to z taktických důvodů, abychom ulevili přetížené levé straně," zdůvodnil střídání.

Pomohlo sešívaným vyloučení Smoly? „Byli přes něj nebezpeční,vyhrával všechny souboje. Chodil dobře do těla, míče vypadávaly kolem něj. Kuzmanovič je chytrý hráč a sbíral je. Určitě jim v tomhle chyběl, neměli to na koho nakopnout. O to více jsme mohli za stavu 2:2 posunout hráče do ofenzívy, na hřišti bylo více místa. Domácí hráli hodně náročně, dobře se přesouvali, stálo je to hodně sil. Samozřejmě pak je minus jeden hráč znát."

Trenér věřil ve výhru, i když nebyl výsledek příznivý: „Věřil jsem, že máme dobré hráče. Podařilo se nám naši hru dobře oživit střídáními. Olayinka nám hodně pomohl, ať už v pressingu, aktivitě a v nábězích. Na druhou stranu jsme věděli, že to bude hodně těžké. Za stavu 2:1 hráli domácí dobře. Když vás žene stadion do brejků, navíc Kayamba a Kuzmanovič jsou extrémně rychlí hráči, tak jsem věděl, že to nebude nic jednoduchého. Ale také jsem věděl, že bude ještě spousta času. Věděl jsem, že jsme měli dobrou pasáž. Kdyby náš výkon do té doby nebyl tak klidný, tak bych byl neklidnější."

Jaromír Zmrhal a Miroslav Stoch si  na hřišti hodně měnili strany: „Někdy to určíme nastálo, jinak jsme domluveni podle toho, jak silní jsme na míči a jak dominujeme. Věděli jsme, že domácí hrají hodně 4-4-2 a přesouvají se. Pokud si to dobře navedeme na střed, tak před stopery bude místo. Byla tam pak podobná situace v prvním poločase, kdy to Zmrhal navedl na střed a střílel těsně vedle, takže tím, že jsme opticky byli hodně na míči, tak jsme potřebovali mít nohu dovnitř, abychom to otevírali pro obránce."

Trenér také popsal situaci během strkanice v závěru utkání: „Přiznám se, že jsem to v první chvíli neviděl. Pak už jsem se snažil to co nejvíce uklidnit, protože hrajeme o hodně, Opava také, bál jsem se zbytečných karet. Bavili jsme se se Zavadilem, abychom situaci uklidnili. Co jsem pak viděl na videu, tak tam šel míč pod naše asistenty, snažili se ho vyndat a podat, pak tam došlo k nějaké strkanici, přiběhli tam hráči. Já jsem se spíše bál toho, aby nedošlo k něčemu většímu, což z těch emocí nejde vzít zpět. Držel jsem Stocha ještě s jedním hráčem, abych byl mezi nimi. V emocích se může stát cokoliv."

Penaltu šel zahrávat sám faulovaný Miroslav Stoch: „Máme určené tři hráče. Je to nejvíce na pocitu hráče. Domlouvali se s Milanem Škodou, že má Miňo hodně gólů a Miňo si na ni věřil, minule ji dal. Miňo hrál dobře, ale naštěstí nedal v momentu, kdy nás to nemrzelo," zdůvodnil výběr exekutora Jindřich Trpišovský.

Trenér se také vyjádřil k postavení v tabulce: „Jsme spíše spokojeni s našim bodovým ziskem a že to bodově zvládáme. Tohle byl extrémně těžký zápas. Bylo vidět, že domácí tu porazili Baník, se Spartou hráli dobré utkání, i když hrálo šest hráčů, kteří normálně nehrají. Myslím si, že Opava bude v domácím prostředí hodně úspěšná, hráči mají dobrý charakter, jsou dobře organizovaní. My si vážíme vítězství. Co se týče bodového zisku, tak loni byl náskok 14 bodů a hrálo se do posledního kola. Letos je nadstavba. Jsme rádi za to, že jsme ztratili jen ve třech zápasech. Jsem rád, že zvládneme třeba takové utkání, které se pro nás nevyvíjí dobře a dokážeme ho zvrátit," zakončil Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Výhra s Brnem, řádila pětigólová Nekesa

26. 3. 2024
Fotbalistky Slavie pokračují ve spanilé jízdě, na hřišti Lokomotivy Brno vyhrály vysoko 11:0, pět branek dala útočnice Marjolen Nekesa, která se vyhoupla do čela ligových střelkyň. Poprvé v letošní sezoně chytala Tereza Fuchsová.

Informace pro fanoušky do Plzně

26. 3. 2024
Ve 28. kole bude hrát Slavia v Plzni. Zápas se hraje 14. dubna od 18:00. Přečtěte si bližší informace v článku.

Další články