Prvním soupeřem evropského jara bude KRC Genk | SK Slavia Praha
Více

Prvním soupeřem evropského jara bude KRC Genk

Sešívané čeká na jaře souboj s aktuálně vedoucím týmem belgické nejvyšší soutěže KRC Genk.

Prvním soupeřem pro Slavii bude v jarní části Evropské ligy UEFA belgický KRC Genk. Klub, který v loňské sezoně skončil v domácí lize na pátém místě, prožil letos výjimečný podzim. Po 19 zápasech vede domácí Jupiler League o 7 bodů před druhým Club Brugge a dokonce o 11 bodů před Anderlechtem. Na svém kontě mají svěřenci trenéra Philippa Clementa 12 výher, 6 remíz a jen jednu prohru. S 11 body Genk také ovládl svou skupinu I, ve které si připsal 3 výhry, 2 remízy a 1 prohru a předčil tak Malmö, Besiktas a Sarpsborg.

Genk je ve srovnání se Slavii klubem-děťátkem. Byl oficiálně založen teprve v roce 1988 (sloučením dvou starších klubů), od té doby ale stačil být třikrát belgickým mistrem (v letech 1999, 2002 a 2011) a čtyřikrát také získal domácí pohár (v letech 1998, 2000, 2009 a 2013). Své domácí zápasy hraje na stadionu Luminus Arena otevřeném v roce 1990 s kapacitou 24 604 diváků.

Největší útočnou zbraní belgického klubu je Mbwana Samatta z Tanzánie, který v letošní sezoně vstřelil 21 branek ve 28 zápasech. Levé křídlo Belgičan Leandro Trossard pak zaznamenal 16 branek ve 25 utkáních. Jedenáct branek pak zaznamenal ukrajinský střední záložník Ruslan Malinovskij.

Hušbauer: Bude to o aktuální formě

„Myslím si, že je Genk velmi silný soupeř, ale není to úplně zvučné jméno, a my jsme přeci jen chtěli nějaké zvučnější. Na druhou stranu si zřejmě hodně lidí řekne, že je to hratelný soupeř. Těžko ale říct. Uvidíme podle toho, jak se na ně připravíme a v jaké fázi oni budou. Vyřazovací část je vždycky jenom o aktuální formě. Je to trochu jiné, trestá se každá chyba. Není tu prostor na chyby, které pak můžeme několik zápasů napravovat,“ říká Josef Hušbauer.

Kdybychom se dobře chytli hned na začátku, tak ten závěr jara může dopadnout dobře. Klíčový bude leden, musíme se hlavně dobře připravit, dobře potrénovat a vstoupit do soutěže. Věřím, že když zvládneme hned Teplice, tak nás to nastartuje i na vyřazovací část a zápas s Plzní,“ hodnotí evropský los záložník sešívaných.

Škoda: Soupeř má obrovskou kvalitu

„Jsem z losu trochu zklamaný. Čekal jsem, že dostaneme atraktivnějšího soupeře, ale nedá se nic dělat. Nejhorší na tom je, že soupeř není vyloženě tak atraktivní, ale má obrovskou kvalitu. Belgickou ligu vedou suverénně před Anderlechtem a dalšími týmy, takže kvalitu mají jednoznačně velkou. Nicméně na jarní část evropských pohárů se samozřejmě těším. Těšil jsem se už i na losování a zápasy ve vyřazovací části budou určitě super,“ hodnotil los kapitán Milan Škoda.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články