Výstava k Brazílii se Zlatými míči slavnostně zahájena! | SK Slavia Praha
Více

Výstava k Brazílii se Zlatými míči slavnostně zahájena!

Trenérské a hráčské osobnosti dnes slavnostně zahájily výstavu Česko – Brazílie v muzeu Slavie v Edenu. Pro veřejnost se brány muzea otevírají ve 14 hodin. Kromě dvou Zlatých míčů Pavla Nedvěda a Josefa Masopusta si mohou návštěvníci prohlédnout spoustu dalších vzácných artefaktů.

„Stadion Slavie zažívá velké dny, v nás slávistech ještě pořádně nedozněl čtvrteční postup do čtvrtfinále Evropské ligy a už se chystá další velká událost,“ řekl na úvod slavnostního zahájení moderátor a fanoušek Slavie Pavel Zuna.

Od dnešního dne až do konce března budou vystaveny v prostorách muzea Slavie artefakty vztahující se ke vzájemným zápasům Česko (Československo) – Brazílie a významné trofeje našich reprezentantů.

„Výstava je věnována soupeři české reprezentace Brazílii, jsou zde vystaveny velmi cenné fotbalové relikvie, kterým vévodí Zlaté míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda. V muzeu jsou také vystaveny exponáty připomínající historii a kulturu původního brazilského obyvatelstva, které zapůjčil etnolog a spisovatel Mnislav Zelený,“ doplnil Pavel Zuna.

Prostřednictvím fotografií, videí a dresů si návštěvníci muzea připomenou například MS v Chile 1962, kde českoslovenští reprezentanti vybojovali stříbrné medaile, když ve finále prohráli právě s Brazílií 1:3.

„Mám na šampionát jen ty nejlepší vzpomínky, úspěchem bylo už jen dostat se do nominace, bylo nás tam 16 hráčů, dva vedoucí a jeden výborný trenér,“ podělil se o vzpomínky útočník a stříbrný medailista Josef Jelínek.

Mistr Evropy z roku 1976 brankář Ivo Viktor zavzpomínal na svůj reprezentační křest na Maracaná, kdy mu hvězdný Pelé vstřelil dvě branky. O Konfederačním poháru FIFA 1997 v Saúdské Arábii, kde získala česká reprezentace bronzové medaile, pohovořil další z hostů – trenér vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin.

„Bylo mi ctí, že jsem mohl jako trenér nastoupit proti takovému mužstvu jako je Brazílie,“ řekl bývalý reprezentační trenér.

Další z čestných hostů, který výstavu slavnostně zahájil, byl současný trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý, kterého čeká 26. března ve 20:45 přátelský zápas s Brazílií.

„Zápas v Edenu s Brazílií bude pro nás i pro fanoušky za odměnu. A až tady bude příště další výstava k zápasu Česko – Brazílie, doufám, že zážitky z toho našeho posledního vzájemného zápasu budou jen pozitivní,“ přeje si trenér.

Na slavnostním zahájení nechyběl ani reprezentant a kapitán Slavie Tomáš Souček. „Máme před sebou dva skvělé zápasy s českou reprezentací proti Anglii a s Brazílií. A potom se Slavií nás čeká dvojzápas s Chelsea, to je fotbalový sen. Na všechny zápasy se moc těším,“ uzavřel Tomáš Souček.

Výstava Česko – Brazílie potrvá v muzeu Slavie až do konce března. Vstupenky můžete kupovat on-line na stránkách Ticketportalu nebo na pokladnách v Sinobo Stadium v rámci otevírací doby muzea. 

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články