Simon Deli přestupuje do Brug | SK Slavia Praha
Více

Simon Deli přestupuje do Brug

Obránce Simon Deli po čtyřech a půl letech opouští Slavii. Další část své kariéry se rozhodl napsat v týmu belgického vicemistra Club Brugge.

Simon Deli se Slavii upsal 15. ledna 2015 a právě tehdy se začal psát příběh jednoho z nejlepších obránců, kteří kdy běhali po českých ligových trávnících.

„Napsal jsi mi, že jsem víc než tvůj šéf, že jsem jako tvůj táta. A že nyní potřebuješ moje požehnání na cestu za novými výzvami. Je to hrozne těžké, Simone, budeš nám hrozně chybět. Ale máš právo udělat to nejlepší pro svoji rodinu a štěstí. V Edenu budeš vždy doma, Titáne," komentoval během dne na svém twitterovém účtu Simonův odchod předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Na svých sociálních sítích se s klubem, spoluhráči i všemi fanoušky rozloučil i sám Simon Deli. „Pět nezapomenutelných let po vašem boku. V životě jsou věci, na které nikdy nezapomenete. Navždy budeme rodina. Děkuji vám za to, že jste mě učinili tímhle člověkem. Slavia a její fanoušci zůstanou navždy v mém srdci. Nepřestanu vám děkovat za sílu, kterou jste mi vždycky dávali, abych bránil tyto barvy. Pojedu domů, kdykoliv jen to bude možné. Uvidíme se brzo moji drazí milovaní. Navždy!" Příspěvek zakončil jako obvykle svým všudypřítomným #borntoshine.

SLÁVISTICKÝ PŘÍBĚH SIMONA DELIHO

Rodák z Pobřeží slonoviny do Slavie přestoupil po krátkém angažmá v Příbrami, kde působil na hostování ze Sparty. V letenském klubu ovšem prostor v A-týmu nedostal, a i proto ochotně zamířil na druhý břeh Vltavy do Edenu.

Svůj debut prožil o měsíc později na hřišti Liberce, odkud si sešívaní odvezli tři body. Simon Deli ihned zapadl do sestavy a stal se jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů sešívané obranné řady. Zbytek jara se však slávistům na rozdíl od zápasu v Liberci příliš nepovedl a klub tak skončil na neuspokojivém 11. místě. Bezprostřední ohrožení sestupem se však na rozdíl od předešlého roku naštěstí nekonalo, i díky přispění právě Simona Deliho. V sezoně 2015/16 dovedl Deli ve stoperské dvojici s Jiřím Bílkem nebo Martinem Latkou Slavii ke výrazně lepšímu výsledku – 5. místu v lize – a sešívaní tak mohli po dlouhých letech okusit evropské poháry. Důvody k radosti měl však Simon i další. V červnu mu přišla první pozvánka na reprezentační sraz, kde si v zápase s Gabonem odbyl svůj debut v dresu Pobřeží slonoviny.

Ačkoliv se v ročníku 2016/17 postup do základní skupiny Evropské ligy vybojovat nepodařilo, sešívaní na konci sezony rozhodně nemuseli smutnit. Simon Deli, který společně Michaelem Ngadeuem vytvořil neprostupnou obrannou zeď, kterou se útočníci většiny soupeřů dokázali jen těžko prodrat. Ligový titul definitivně stvrdil návrat Slavie na výslunní českého fotbalu, pouhé tři roky po těsné záchraně. Právě po mistrovské sezoně Simon Deli podepsal se Slavií novou smlouvu platnou do konce června 2020.

Následující ročník byl pro Simona z osobního pohledu možná nejtěžším v kariéře. Kvůli zdravotním potížím zasáhl pouze do deseti ligových utkání a většinu ročníku strávil snahou o uzdravení. Nicméně i tak mu přibyla do výstavní skříně – už pod vedením Jindřicha Trpišovského – další trofej, a to za vítězství MOL Cupu.

Až následující ročník představoval však skutečné vyvrcholení úspěchů současné Slavie. Historický double, během kterého sešívaní bořili jeden rekord za druhým lze v kombinaci s tažením Evropskou ligou, které se zastavilo až na Stamford Bridge, považovat za jeden z největších úspěchů celé slávistické historie. Simon Deli nechyběl na hřišti při vítězné odvetě v Genku, při obou zápasech se Sevillou, ani při zápasech s Chelsea. Jeho unikátní výkonnost v uplynulé sezoně dokazuje i nevídaná disciplinovanost, kdy v průběhu celého ligového ročníku neobdržel jedinou žlutou kartu. V nadstavbě nechyběl na hřišti ani minutu a ze zadních řad zajistil zisk ligového titulu, stejně jako o pár dní později zisk MOL Cupu. Po závěrečném hvizdu posledního kola si tak mohl užít závěrečné oslavy s vědomím, že má svůj lví podíl na většině novodobých úspěchů sešívaných.

Simon Deli celkově během svého čtyř a půl letého působení ve Slavii nastoupil do 128 soutěžních zápasů, ve kterých si připsal sedm asistencí a vstřelil tři góly. Od prvního zápasu v Liberci v únoru 2015 až po derby, které uzavřelo uplynulou sezonu, šlo o velkou cestu velkého hráče a lídra, na kterého se mohl tým vždy spolehnout i v dobách, kdy záře titulů nebyla vidinnou nejbližších dnů. O to sladší pak byly okamžiky fotbalové slávy, ke kterým Simon Slavii společně se svými spoluhráči dovedl.

Simon Désiré Sylvanus Deli se stal v Edenu po právu obdivovanou fanouškovskou ikonou a jedním ze symbolů generace fotbalistů, kteří se postarali o zmrtvýchvstání Slavie a její návrat na výslunní. Zapsal se tak nejen navždy do srdcí a vzpomínek fanoušků, ale i velkým písmem do slavné slávistické historie.

SIMONE, DĚKUJEME!

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články