Vyjádření Slavie ke kriminálnímu činu během posledního zápasu | SK Slavia Praha
Více

Vyjádření Slavie ke kriminálnímu činu během posledního zápasu

Mimořádné společné zasedání představenstev SK Slavia Praha – fotbal a.s. a Eden Arena, a.s. reagovalo na nedělní události ze závěru utkání SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc.

Incident, který se odehrál v závěru utkání mezi SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc, byl výsledkem sofistikované a dopředu připravované a promyšlené trestné činnosti. Došlo k rozvinutí choreografie uprostřed Tribuny Františka Pláničky. Pod plachtou v podobě dresu se pachatelé svlékli a zamaskovali obličej kuklami tak, aby zabránili svojí následné identifikaci. Po samotném odpálení pyrotechniky a jejím vhození do sektoru hostujících fanoušků došlo opět k převlečení a změně zamaskování.

Způsob provedení znemožňuje standardní identifikaci kamerovými systémy, používanými na stadionu. SK Slavia Praha proto plně spolupracuje s Policií ČR na identifikaci a potrestání pachatelů trestné činnosti.

V reakci na samotný incident a dlouhodobé problémy spojené s bezpečností na stadionu přijala v pondělí 29. července 2019 představenstva obou společností následující opatření:

1. Byl novelizován návštěvní řád, jehož předmětem jsou nově konkrétní sankce za jednotlivá porušení bezpečnostních pravidel platných na stadionu:

a) Za vnášení a používání pyrotechniky bude udělena pokuta ve výši 25.000 Kč a zákaz vstupu na stadion na dva roky. Při opakovaném porušení doživotní zákaz vstupu na stadion.

b) Za vhazování předmětů na hrací plochu bude udělena pokuta ve výši 50.000 Kč a zákaz vstupu na stadion na dva roky. Při opakovaném porušení doživotní zákaz vstupu na stadion.

c) Při napadení osob vykonávajících funkci pořadatele akcí nebo představitelů UEFA, FAČR nebo při napadení a ohrožení ostatních návštěvníků stadionu, dojde k doživotnímu zákazu vstupu na stadion.

2. Klub neprodleně rozšíří pokrytí stadionu kamerovým systémem, který bude umožňovat snazší a úplnější identifikaci pachatele na základě více identifikačních markantů. Pokrytí bude rozšířeno i na místa, která dnes nejsou monitorována v plném rozsahu.

3. Od následujícího domácího zápasu dojde k sektorizaci stadionu a bude omezen volný pohyb po stadionu.

Současně byl zastaven prodej permanentních vstupenek. Klub vyjde vstříc žadatelům, kteří projevili zájem o výměnu permanentky z TS na některý z jiných sektorů stadionu. Tato možnost platí po dobu následujících 10 pracovních dnů.

Představenstva obou společností vyjadřují lítost nad tím, že dochází ze strany TS k porušení dlouhodobě dohodnutých pravidel – především zákaz házení pyrotechniky, pyrotechnika nesmí nikoho ohrozit a nesmí dojít k přerušení utkání.

Je nám velice líto, že došlo k chování, které k fotbalovému klubu SK Slavia Praha prostě nepatří. Chování jednotlivců poškozuje tisíce ostatních návštěvníků fotbalových utkání. Jako klub jsme se snažili o toleranci a vstřícnost a podporovali jsme fanouškovské aktivity TS, které byly zpestřením a obohacením fotbalových zápasů.

Hranicí pro nás je skutečnost, že nesmí docházet k ohrožení bezpečnosti a zdraví organizátorů nebo návštěvníků. Ostře odsuzujeme nedělním incident, při kterém byla ohrožena bezpečnost fanoušků hostujícího týmu, včetně dětí.

Uděláme maximum pro to, abychom pachatelům podobných incidentů, poškozujících klub a jeho skutečné fanoušky, zabránili navštěvovat fotbalová utkání SK Slavia Praha.

Prosíme o podporu a pochopení našich kroků. 

Nový návštěvní řád si můžete v celém znění přečíst zde či od 1. srpna u vstupů na stadion.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články