Alex Král přestupuje za více než 300 milionů korun do Ruska | SK Slavia Praha
Více

Alex Král přestupuje za více než 300 milionů korun do Ruska

Alex Král přestupuje za 310 milionů korun do Spartaku Moskva a stane se druhým nejdražším hráčem v historii, který kdy odešel z české ligy do ciziny.

Záložník či obránce Alex Král Slavie odchází do ruského Spartaku Moskva. Jedná se o druhou nejvyšší přestupovou částku z české ligy do ciziny – odchovanec Slavie odchází do Ruska za více než 12 milionů eur.

„Alex nás po návratu všechny překvapil svou dravostí a bojovností. Způsob a rychlost, jakými se prosadil, a to, jak zvládl zápasy s těžkými soupeři zvučných jmen v Evropské lize, bylo neskutečné. Když se suma vyšplhala na astronomických 310 milionů korun, nechali jsme rozhodnutí na hráči samotném. Klub v čistém vydělal po odečtení vstupní investice a odvodu z procent na hráči přes 250 milionů korun, a to je nový rekord Slavie. Klub dostává i procenta z dalšího prodeje a další bonusy. Chci poděkovat i Spartaku Moskva, který o hráče extrémně stál, a jemu i Alexovi přeji naplnění všech jejich očekávání. V klubu bude mít Alex vždy dveře otevřené," uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

„Je to český reprezentant, hrál ve velké formě. Nejlepší zápasy odehrál v Evropské lize – v Genku, se Sevillou, Chelsea i proti Kluži. Svým pojetím se pozici osmičky trošku vymykal, byl atypický. Je to sportovní oslabení, ale na druhou stranu byla nabídka pro klub monstrózní a skvělá byla i pro hráče. Alex to chtěl zkusit, chtěl odejít. Kdyby řekl, že nechce, tak se to neřešilo. Klub měl eminentní zájem a nebyl jediný. Mnoho klubů ho sledovalo, nabídek na něj chodilo hodně. Nabídka Spartaku se ale během týdne navyšovala a skončila na astronomické výši," vysvětluje trenér Slavia Jindřich Trpišovský.

„Já Alexovi řekl, že mu bránit nebudu. Odvedl zde obrovský kus práce a byli bychom rádi, kdyby zůstal i nadále. Na druhou stranu je to druhý nejdražší přestup historie po Tomáši Rosickém a je to obrovská vizitka pro něj, pro klub i pro celý český fotbal. O české hráče v zahraničí zrovna rvačka není a pokud odchází, tak za zlomek ceny. Bylo složité odmítnout a chápali jsme i postoj Alexe. Bylo to o domluvě klubů," dodal Trpišovský.

„Musíme poděkovat hlavně Slavii. A to jak předsedovi představenstva Jaroslavu Tvrdíkovi, tak trenérovi Jindrovi Trpišovskému. Alexův transfer do Spartaku je velkou reklamou pro Slavii v Evropě,“ říká Karol Kisel z agentury K2K Sports Entertainment Group, která hráče zastupuje.

„Rozhodnutí přestoupit v zimě do Slavie se ukázalo jako nejlepší možné. Alex v klubu pod vedením týmu trenéra Trpišovského ještě vyrostl, o čemž svědčí nejen jeho prosazení se do základní sestavy, ale aktuálně i rekordní přestup do zahraničí,“ dodává Martin Latka z agentury K2K Sports Entertainment Group.

Do Slavie přišel defenzivní univerzál Alex Král už ve třinácti letech a nastupoval za mládežnické týmy včetně juniorky. V únoru 2017 přestoupil do prvoligových Teplic, kde si v květnu téhož roku připsal ligový debut proti Hradci Králové. Za Teplice celkem nastoupil ke 48 soutěžním utkáním, ve kterých vsítil dva góly a připsal si pět asistencí.

V lednu 2019 se pak vrátil do Slavie, a i přes svůj nízký věk se dokázal rychle prosadit v nabité sestavě sešívaných a pomoct klubu k jeho vytouženým cílům. Po přestupu do Slavie se také Alex Král po působení v mládežnických reprezentačních výběrech dočkal nominace do A-týmu. Za reprezentaci naskočil do třech utkání včetně dvou kvalifikačních zápasů proti Bulharsku a Černé Hoře.

Ve druhé polovině ročníku 2018/19 pomohl Slavii k zisku historického doublu a výrazný podíl měl i na postupu do čtvrtfinále Evropské ligy, kdy na jaře nechyběl ani v jednom evropském zápase. Za Slavii nastoupil Alex Král celkově ke 29 soutěžním zápasům, ve kterých si připsal jednu branku a dvě gólové asistence.

Poslední zápas v sešívaném dresu odehrál mladý reprezentant před domácím publikem v odvetě play-off Ligy mistrů proti Kluži, díky které si Slavia zajistila účast ve skupinové fázi nejprestižnější evropské soutěže po dlouhých 12 letech.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články