PŘEDSTAVENÍ: Inter Milán | SK Slavia Praha
Více

PŘEDSTAVENÍ: Inter Milán

Jako první sešívané ve skupině Ligy mistrů čeká souboj na půdě Interu Milan. Pojďme si našeho úterního soupeře představit.

Ze třetího koše byl Slavii ve skupině F při losu kromě Barcelony a Dortumndu nadělen milánský Inter. Právě na jeho půdě odehrají sešívaní první skupinové utkání Ligy mistrů už v úterý 17. září od 18:55. Je tak ideální příležitost si našeho soupeře, jeho slavnou historii, vzájemné zápasy se Slavií, nebo například letošní transformaci týmu pod taktovkou Antonia Conteho připomenout.

HISTORIE

Vznik Interu Milán se datuje zpět k roku 1908, kdy došlo k rozdělení tehdejšího Kriketového a fotbalového klubu Milán. Svůj dosavadní klub opustit a založit si nový se rozhodla skupina Italů a Švýcarů, kteří nebyli spokojeni s velmi omezeným přijímáním neitalských členů – zrodilo se tak milánské Internazionale, které jak už sám název naznačuje, bylo více ochotné do svých řad přijímat hráče z ciziny. Z Kriketového a fotbalového klubu Milán se pak časem vyvinul současný AC Milán. Rivalita a město tak to není jediné, co oba milánské kluby pojí. Je to i jejich sdílená historie a původ.

Hned o rok později v sezoně 1909/10 oslavil Inter první vítězství v nejvyšší italské soutěži – Serii A. Tento úspěch za svoji dosavadní historii dokázal Inter zaznamenat celkově 18× přičemž naposled pod vedením Josého Mourinha v sezoně 2009/10, tudíž přesně o sto let později. Z vítězství v Coppa Italia se Nerazzurri, což je přezdívka odkazující na černo-modré pruhy na dresech, radovali celkově 7×, italský superpohár pak zvládli ukořistit dohromady 5×. Milánský Inter ale dokázal během své 111 let dlouhé historie zazářit i v Evropě. Třikrát dokázal zvítězit jak v Poháru UEFA, tak i v Lize mistrů. Na poslední vítězství v Lize mistrů navázali černomodří také triumfem na Mistrovství světa klubů v roce 2010. Toho už se ovšem José Mourinho, který svůj tým dovedl k výhře v nejslavnější klubové soutěži Evropy, nedočkal. Po jeho odchodu do Realu Madrid využil možnosti zahrát si o titul klubového mistra světa Španěl Rafael Benítez. Právě s José Mourinhem se pojí poslední historická epizoda Interu, který děsil bez výjimky všechny kluby v Evropě, kdy hned ve své první sezoně vyhrál titul Serie A a v následujícím ročníku přidal unikátní treble. S výjimkou výhry zmíněného mistrovství světa a italského poháru v následující sezoně už Inter žádnou klubovou trofej nepřidal, a proto fanoušci netrpělivě čekají, co přinese nedávná změna vlastnických poměrů v klubu, příchod ambiciózního Antonia Conteho a jeho revoluce v kádru Nerazzurri.

SLAVNÍ HRÁČI V BARVÁCH NERAZZURRI

Během dlouhé historie milánského Interu za klub nastoupila spousta světoznámých hráčů a legend evropského fotbalu. Opomenout nelze Giuseppe Meazzu, po kterém je pojmenován stadion, ne kterém Inter hraje své domácí zápasy, ačkoliv se mu častěji přezdívá San Siro. Tento střelec například doposud drží italský rekord v počtu vstřelených gólů v první sezoně, kdy zvládl nasázet úctyhodných 31 gólů. Éru takzvaného "La Grande Inter" ze 60. let charakterizuje nejlépe Sandro Mazzola, který za Inter odehrál 417 zápasů, ve kterých vstřelil 116 branek. V moderní historii nelze opomenout velikány světového fotbalu, kteří klubem prošli, jako brazilský "El Fenomeno" Ronaldo, Esteban Cambiasso, Samuel Eto´o, nebo Zlatan Ibrahimovic. Zřejmě největší moderní ikonou je však Javier Zanetti, který v klubu strávil neuvěřitelných 19 sezon, během kterých odehrál 858 soutěžních zápasů.          

CONTEHO REVOLUCE

Po restrukturalizaci vlastnických poměrů začal klub s výhledem na novou sezonu silně investovat ve snaze navrátit Interu slávu let minulých. Pod vedením nového trenéra Antonia Conteho do klubu přišli Diego Godín z Atlética Madrid, Nicolo Barella z Cagliari, nebo hvězdné posily Romelu Lukaku a Alexis Sánchez Manchesteru United. Kromě těchto posil se může severoitalský celek spolehnout na služby Lautara Martíneze, Antonia Candrevy, Stefana de Vrije, nebo Milana Škriniara. V trvalý přestup pak bylo přetvořeno hostování například Mattea Politana ze Sassuola.

VZÁJEMNÁ STŘETNUTÍ

Sešívaní se s Interem, který během fašistické éry nesl název Ambrosiana-Inter, střetli celkově dvakrát, a to u příležitosti dvojzápasu 2. kola Středoevropského poháru (Mitropa Cup) v roce 1938, který Slavia nakonec celkově opanovala.

  • 1. zápas: Slavia 9:0 Ambrosiana-Inter, Praha
    Střelci: 4× Bican, 2× Horák, 2× Bradáč, Vytlačil
  • 2. zápas: Ambosiana-Inter 3:1, Milán
    Střelci: Vytlačil

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články