Máme svůj styl a nechceme od něj ustupovat ani tady | SK Slavia Praha
Více

Máme svůj styl a nechceme od něj ustupovat ani tady

Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před skupinovým utkáním Ligy mistrů proti Interu Milán dal jasně najevo, jak chce, aby se hráči prezentovali. „Máme svůj styl a nechceme od něj ustupovat ani tady."

Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před prvním skupinovým utkáním Ligy mistrů na půdě milánského Interu připouštěl, že si je vědom toho, že je Slavie outsiderem, ale rozhodně vylučoval, že budou kvůli této skutečnosti slávisté měnit svůj styl hry. „Vnímáme naší pozici, a to, jaký kádr proti nám stojí. Na druhou stranu, máme svůj styl a nechceme od něj ustupovat ani tady. Samozřejmě až samotný zápas ukáže, nakolik se nám to povede, k čemu donutíme Inter a k čemu donutí on nás. Tak to ale v moderním fotbale chodí. Oba týmy se jeden na druhého připravují. Snažíme se připravit na silné stránky Interu a případně se připravit i na věci, které by mohly vyhovovat nám. Takhle to bylo s vloni s každým soupeřem i v kvalifikaci. Budeme se snažit udělat všechno pro to, abychom tu byli co možná nejvíc konkurenceschopní.“

Hned z úvodu také vyloučil jakékoliv pochyby o tom, že by si snad Slavie jela účast v Lize mistrů do Milána pouze užít.
„V Champions League jsme nováček, ačkoliv je to historicky druhá účast Slavie. Téměř 99 % hráčů, trenérů a zaměstnanců jsou v soutěži nováčci. Dostali jsme se sem ze čtvrtého koše. Vnímáme to, že jsme ve skupině fotbalových gigantů. Kdybychom to vzdávali předem, tak bychom sem ale ani nemuseli jezdit a nemuseli tuhle soutěž chtít hrát. Jednou jsme tady, chtěli jsme sem. Musíme se těmto soupeřům postavit. Naším cílem, touhou a snem je v Evropě pokračovat i na jaře. Musíme kvůli tomu sbírat body a zítra máme první možnost je body. Pravda leží na hřišti a až tam se ukáže, na co každý tým má. Pevně věřím tomu, že máme na to, abychom všechny soupeře potrápili.“

Slavia loni často v Evropě těžila z momentu překvapení. Zdali však bude překvapivá taktika klíčová i proti Interu, si není Jindřich Trpišovský jistý.
„Těžká otázka. Člověk nevidí soupeři do hlavy. Loni jsme tím nějaké výsledky udělali. Týmy se ale změnily, i nám odešlo pět hráčů ze základní sestavy. Hrajeme trochu odlišným způsobem než vloni. Díky změně hráčů jsou některé věci jinak. Samozřejmě pokud se nám podařilo remizovat na Seville, vyhrát v Genku a v Kodani, prohrát o gól na Chelsea, tak vás týmy asi berou trochu jinak. Tohle je ale Liga mistrů a nikdo určitě nic nepodcení. Vědí, že ze čtyř týmů postoupí dva a musí udělat maximum, aby získali ve všech zápasech body. Nikdo určitě nepodcení zápas v Lize mistrů. Chceme budovat značku Slavie v Evropě a všeobecný respekt k ní. Teď k tomu máme další možnost. Uvidíme, na co to bude stačit.“

Inter Milán si může při výběr sestavy zvolit hned z několika útočníků. Kromě Romela Lukakua může na hrotu nastoupit jak Alexis Sánchez, Matteo Politano tak i Laurato Martínez. Na všechny varianty je však Slavia podle trenéra připravena.
„Počítáme se všemi variantami, nicméně kdybych si měl tipnout, tak bych vybral to, že Lukaku nebude hrát vzhledem k jejich náročnému programu a k tomu, že měl drobné zdravotní problémy. Víme o všech variantách, ale bude podstatný rozdíl v tom, jestli Lukaku bude hrát, protože on je takový velký atypický hráč. Pokud hrát nebude, ubude nám starost ohledně osobních soubojů a standardních situací. Pokud tam nebude, přibude nám zase starost s rychlostí a pohyblivostí, ať už je to Sánchez, Politano, nebo Martínez. Typologicky bude podstatný rozdíl v tom, jestli na hřišti bude, nebo nebude.“

Jindřicha Trpišovského před utkáním na San Siru může těšit také relativně úzká marodka.
„Vzali jsme všechny hráče, protože až na Laca Takácse jsme všichni zdraví. Vzali jsme ho s sebou zaprvé kvůli tomu, aby byl s týmem a zadruhé, aby se mu mohli věnovat fyzioterapeuti. Hráči, kteří nehráli o víkendu, jsou v pořádku. Problémy má jenom jeden hráč, který odehrál nedělní utkání se Slováckem. Máme na to ještě den, aby se dal dohromady.“

Milánský Inter trenér sešívaných vnímá v porovnání s loňskými soupeři v Evropě jako další výkonnostní úroveň, se kterou se musí Slavia popasovat.
„Kvalita soupeřů se vyvíjí jako pyramida, nebo jako počítačová hra, kdy projdete jednou úrovní a čeká na vás těžší soupeř. Zítřejší úroveň je hodně vysoká. My sice něčím budeme chtít překvapit, ale až praxe samozřejmě ukáže, jaká hra bude. V Seville jsme taky chtěli překvapit, ale překvapili jsme tím, že jsme si dali téměř po deseti sekundách gól. Inter je na druhou stranu velmi vyspělý tým. Budou chtít hrát svůj styl fotbalu. Bude to pro ně stejné, jako když k nám v české lize někdo přijede a naším úkolem je přijít na hřiště a vnutit mu náš styl. My trenéři neděláme nic jiného, než že ležíme v dostupných materiálech a snažíme se vyhledat věci, které by nám pomohly. Je náročné třeba připravit něco na Godína, když přihlédnete k tomu, jaké hráče dokázal pravidelně v minulosti bránit. Je to náročné, ale pro všechny je to velká škola. Pevně věříme, že i zítra s námi tihle hráči budou mít starosti,“ vyhlížel úterní souboj.

Úterní soupeř sešívaných se může pochlubit hráči světové třídy téměř na všech postech, ale za největší přednost trenér Jindřich Trpišovský považuje především schopnost gólově zakončovat akce.
„Všichni hráči Interu umí výborně vystřelit. Kdyby se mě někdo zeptal, jaká je největší přednost hráčů Interu, tak řeknu střelba. To je vidět i zápasech, kdy hráči trefují branky i z náročných pozic.

Na tiskové konferenci Jindřich Trpišovský zároveň všechny ujistil, že nehodlá nic měnit nejen na stylu Slavie, ale i na stylu svého oblékání.
„Oblečení bude klasika. Já nechci nic měnit, chci být stejný. Oblek je pro mě za trest. Máme krásné výjezdové oblečení, možná zatím nejlepší, co jsme zatím měli. Zůstanu věrný svému stylu a doufám, že to budou mít stejně i hráči na hřišti. Doufám, že to budeme my. Jsem hlavně rád, že nastoupíme v naší tradiční červenobílé kombinaci.“

Řeč ovšem kromě utkání s Interem přišla i na českého trenéra, který v italské lize zanechal silnou stopu – Zdeňka Zemana. „Pana Zemana znám, je to jeden z nejúspěšnějších českých trenérů v zahraničí. Je dokonce příbuzný s jedním z nejvěrnějších fanoušků Interu Milán v Čechách – s panem Pulpitem, kterému jsem měl možnost na začátku kariéry dělat asistenta. On před každým zápasem Interu Milán vyvěšuje vlajku z okna a fandí. I v Čechách jsou určitě lidé, kteří budou proti nám fandit Interu. Kdybych měl k panu Zemanovi něco říct, tak si myslím, že toho dokázal v zahraničí hrozně moc. Možná svou vizí a tvrdohlavostí, kterou si vždy prosadil svou. Souhlasím, že patří k lidem, kteří toho z Čechů ve světovém fotbale dosáhl možná nejvíc. Když si projdeme, koho trénoval a čeho dosáhl, tak je to na české poměry něco neuvěřitelného. Má můj obrovský obdiv,“ zhodnotil na závěr přínos Zdeňka Zemana.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články