Hrát i fandit na Lize mistrů: Fotbal a basketbal se podpoří | SK Slavia Praha
Více

Hrát i fandit na Lize mistrů: Fotbal a basketbal se podpoří

Zdánlivě je tolik nespojuje, přesto jsou si blíž, než se zdá. Česká sportovní scéna v nich totiž v posledních týdnech našla své sportovní hrdiny, kteří reprezentují malý národ ze středu Evropy daleko za jeho hranicemi.

Oba dokonce probudili v českém sportovním fanouškovi do té doby málo vídanou věc – umění přijmout prohru. Řeč je o basketbalové reprezentaci a fotbalistech SK Slavia Praha.

Fotbalová Slavia dokázala spojit fotbalové fanoušky napříč Českou republikou. Basketbalisté zase na zářijovém mistrovství světa z daleké Číny poslali do středu Evropy basketbalovou horečku a konečné šesté místo je vyrovnáním československého historického výsledku. Oba sportovní týmy přitom spojuje jedna důležitá vlastnost – svým pojetím hry, atraktivitou a bojovností oslovily českého sportovního fanouška. Ten navíc nyní dokáže ocenit předvedený výkon i přes případnou prohru a o to víc se radovat z výher a dalších úspěchů.

Teď oba úspěšné celky spojí síly a navzájem se podpoří v důležitých momentech své rozběhlé sezony. Pravda, český basketbal bude v tomto „spojenectví“ reprezentovat ERA Basketball Nymburk, ale to je s pěti reprezentanty v kádru logickým krokem. Vznikne tak zajímavá fotbalovo-basketbalová podpora, jejíž první část je na programu už ve středu 16. října.

To nastoupí nymburští basketbalisté do svého úvodního zápasu letošního ročníku Ligy mistrů proti Bambergu (středa, 18:30). V hledišti zaplněné Královky jim v souboji s atraktivním soupeřem budou fandit i málo vídaní hosté – zástupci a fotbalisté SK Slavia Praha.

„Moc se na vzájemnou podporu těšíme. Tažení českých basketbalistů na mistrovství světa jsme sledovali hodně, kluci se na zápasy často dívali i v kabině. I když fotbal a basketbal jsou na první pohled vzdálené sporty, tak pojetí, jakým se česká reprezentace prezentovala je něco, co nám je velmi blízké. Touha po vítězství a týmový duch byly z týmu obrovsky cítit. Stejně tak budeme fandit i Nymburku v jejich tažení Ligou mistrů,“ uvedl k vzájemné podpoře trenér SK Slavia Praha Jindřich Trpišovský.

„Mistrovství světa v basketbale bylo letos pro českého sportovního fanouška velkým zážitkem. Obrovský úspěch pro české kluky už byl vůbec postup na takto významný turnaj. Jenomže výsledky a hlavně výkony a projev, kterým se na světovém šampionátu tým prezentoval, vyvolal v Čechách doslova basketmánii. A to i u nás v kabině, zápasy jsme hodně sledovali v masérně. Klobouk dolů před hráči za to, co na turnaji předvedli. Těším se, že některé z nich uvidíme i ve středu,“ dodal za kabinu Slavie záložník Tomáš Souček.

Přesně o týden později si obě strany své role prohodí. Zatímco Slávisté budou v Edenu čelit super slavné Barceloně, z hlediště je budou podporovat i zástupci šestého nejlepšího basketbalového výběru světa. Chybět nebude třeba trenér Ronen Ginzburg, nymburští basketbalisté či hráči ze vzdálenějších končin České republiky jako Lukáš Palyza či Jakub Šiřina.

„Těším se hodně, na diváky, atmosféru, nejlepší český fotbalový klub a proti němu nejlepší hráč na světě Lionel Messi, něco takového se u nás nevidí každý den. Já nikdy nebyl na velkém fotbalovém utkání, takže se na tuhle premiéru moc těším,“ řekl klíčový hráč národního týmu i Nymburka Vojtěch Hruban.

Podobně to vnímá i jeho spoluhráč Martin Peterka. „Těším se hodně. V sezoně máme normálně málo času na to, abychom se mohli jít chodit dívat na jiné sporty. Teď to hezky vyšlo. Čekám, že bude narvaný stadion, bude super fotbal a doufám, že Slavia vyhraje,“ prohlásil nymburský pivot.

Oba podobný zápas zažili na mistrovství světa, kde se postavili americkým hvězdám z NBA nebo v duelu s Řeckem bránili jednoho z nejlepších hráčů světa Janise Adetokunba. „Asi se to dá k tomu trochu přirovnat, i když tohle je na klubové úrovni. Barcelona však přináší nejlepší kvalitu a v posledních letech patří k nejlepším týmům na světě, takže slávisty čeká velká fuška. Myslím, že do toho zápasu půjdou s podobným cílem jako my proti USA. Tedy neudělat si ostudu,“ míní Hruban.

„Asi se to k tomu dá přirovnat. Stejně jako my budou hrát s týmem, který má obrovské jméno. Je to ale jediný zápas, ve kterém se může stát cokoli a věřím, že i soupeře, který má Lionela Messiho, mohou překvapit,“ přidal Peterka.

„Fotbal docela sleduji, tak jsem rád, že se potkáme se slávisty, kteří jsou momentálně nejlepší klub v České republice. Je hezké, že se přijdou podívat na nás a že my pak můžeme jít fandit jim na takový zápas jako je s Barcelonou,“ dodal.

Dva sporty, dvě Ligy mistrů a dva úspěšné celky. To zní jako základ pro zajímavou sportovní podívanou. Fanouškům totiž nabídne nejen hvězdy na hřišti, ale i v hledišti.

„Basketbalová reprezentace ČR a současná fotbalová Slavia jsou mimořádné sportovní kolektivy a jejich sportovní sounáležitost je nádherný projekt. V mládí jsem basket hrál a to, že budeme moci reprezentanty přivítat na zápase s Barcelonou bude další zážitek tohoto významného slávistického dne,“ okomentoval vzájemnou podporu předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

„Jsem rád, že se daří spojovat úspěšné kolektivy napříč českým sportem. My jsme si svou pohádku prožili na mistrovství světa a věřím, že pozitivní basketbalová nálada ve společnosti stále zůstává. Slavia si svůj nádherný příběh prožívá právě teď. Pro zápas s Barcelonou bych slávistům propůjčil motto naší reprezentace – prostě se rvěte jako lvi,“ vzkázal do Edenu předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Bude to zajímavý týden, který orámují dva třaskavé souboje v Ligách mistrů. Český sportovní fanoušek se má na co těšit.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články