Návštěva byla fantastická, diváci nám pomohli zvítězit | SK Slavia Praha
Více

Návštěva byla fantastická, diváci nám pomohli zvítězit

Sešívaní porazili doma v 16. kole FORTUNA:LIGY Teplice 3:0. ​„Nebyl to zdaleka tak jednoznačný zápas, jak napovídá výsledek," říká trenér Jindřich Trpišovský.

„Hlavně bych poděkoval lidem, že přišla taková návštěva. Zhoršilo se počasí, navíc hrajeme hodně zápasů a je fantastické, kolik na ligu přišlo lidí. Jsme také strašně rádi za trávník, v jakém je stavu, od loňska je to velký posun. Obě tyhle věci nám nám hodně pomohly k vítězství, které se nerodilo lehce. Byli jsme zbrklí, spoustu situací jsme nedotáhli. Teplice byly navíc hodně pracovité a houževnaté, udržely spoustu míčů. Nebyl to zdaleka tak jednoznačný zápas, jak napovídá výsledek. Nedali jsme dlouho druhý gól, Teplice pak přidaly vysoké hráče a mohlo se stát cokoliv. Náš druhý gól přišel hodně pozdě, soupeř měl v 75. minutě výborný protiútok, střela ale naštěstí mířila na Koliho. Mrzí mě především zahozené šance, které jsme měli, napočítali jsme jich asi sedm. Na druhou stranu, dovolili jsme si vzadu, dokázali jsme vyjíždět z těžkých pozic, i když dopředu nám to tolik nešlo. Jsem rád, že jsme to nakonec zvládli,“ hodnotí vítězství nad Teplicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Ani s defenzivní hrou týmu ale kouč Slavie nebyl zcela spokojen. „V první půli nám létalo do vápna dost centrů z levé strany, Teplice měly nějaké šance. Pomáhají nám ale hodně zápasy v Evropě, hráčům vzadu roste díky nim sebevědomí. I podle statistik je situací ve vápně i střel na naši bránu v letošní sezoně minimum. V posledních utkáních chodí do našeho vápna deset míčů za zápas, my jich posíláme do pokutového území soupeře průměrně padesát. Čím víc ve vápně máte míčů, tím větší je šance, že se tam něco odrazí nebo spadne.“

Skóre utkání otevřel kapitán Tomáš Souček, který proměnil penaltu po faulu na Petera Olayinku. „Přéma Kovář to s ním trénuje, minule mu radil špatně, tentokrát dobře. Matematicky penaltu někdy zkrátka nedáte, je dobře, že to Tomáš zvládl. Je to velký hráč a je u něj strašná výhoda variability jejich zahrávání, má pět šest míst, kam to dává. Minule neproměnil v momentě, kdy nás to tolik nebolelo, tentokrát uspěl,“ těší trenéra sešívaných.

„Jeho případný odchod by pro nás byl hodně citelný. Tomáš sám to teď nechce řešit, soustředí se jen na svoje výkony. Někdy je lepší si v té formě, ve které hrajete, počkat na opravdu dobrou nabídku. Někteří velcí hráči zůstávají celý život v jednom klubu. Když přestup není naplánovaný, může to dopadnout všelijak. Bude to na rozhodnutí Tomáše, čím déle tady bude, bude to skvělé pro nás a pro celou Slavii. On je teď absolutně šťastný, je kapitán, táhne reprezentaci a má i malé dítě. Když je člověk úspěšný, neměl by podle mě věci moc měnit. Například Nico změnil kopačky a od té doby nedal gól,“ přibližuje Jindřich Trpišovský.

Rumunská letní posila Slavie zatím v sezoně vsítila pouhé dvě branky. „Vyměnil kopačky za jinou firmu. Gólů by měl dávat víc, i na pozici, na které hraje. Na jeho obhajobu, nutíme ho hrát něco, na co není zvyklý. U nás se pohybuje hodně z hloubky, navíc je tady stále jen tři měsíce. Jsem stoprocentně přesvědčený, že na jaře bude o padesát procent lepší než teď. On je jedním z nejběhavějších na hřišti, dostává se do jiných prostorů než byl zvyklý, hodně zakládá protiútoky. Vidím u něj neklid v zakončení, protože ví, že góly nedává, v tréninku ty situace naprosto neomylně proměňuje. Až dá gól, prolomí to. Někdy střílí ze zbytečně velké dálky, celkově ale mění svůj styl, často ho vidím vydýchávat, není na to zatím zvyklý a stále se s tím sžívá. Nechme mu půl roku, jsem přesvědčený o tom, že bude skvělý. Osvojil si hodně věcí, je to jen o nějakém klidu, který musí získat,“ ví trenér Slavie.

Ve zcela ideální formě zatím nehraje ani bahrajnský útočník Júsuf Hilál. „Nevydrží ještě devadesát minut, od padesáté minuty už ztrácel míče. Chtěli jsme proti Teplicím hrát do něj, aby v tříobráncovém systému sbíral míče. Chtěli jsme také, aby chodil do kombinace do hloubky. Je to u něj jako u Nica, potřeboval by nějakou situaci, gólovku, kterou by proměnil. Jediný problém je, že potřebujeme, aby byl daleko pohyblivější, napadal a byl v pohybu,“ má jasno Jindřich Trpišovský.

Sešívaným skončila náročná série sedmi zápasů v jednadvaceti dnech. „Myslím, si, že strašná výhoda Ligy mistrů je, že hrajete úterky a středy. Tím že nastoupíte v úterý a v neděli, máte velký luxus těch dvou dnů navíc. Čtyři dny mezi zápasy jsou ideální, tři horší a dva strašně náročné. Tak, jak hrajeme teď, je to úplně ideální a je to znát,“ říká kouč Slavie.

Ligu čeká v následujícím týdnu reprezentační pauza, ve které budou sešívaní postrádat většinu užšího kádru. „Zbudeme jenom my trenéři, v pondělí budeme mít na tréninku sedm lidí. Odjíždějí i reprezentanti mládeže, některé hráče máme navíc zraněné, tým tak doplníme mladými hráči. Trénovat budeme do čtvrtka, pak budou tři dny volno, potřebujeme, aby si oddechl hlavně realizační tým, zejména maséři a fyzioterapeuti,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články