Slávistická stopa v postupu na EURO | SK Slavia Praha
Více

Slávistická stopa v postupu na EURO

Česká fotbalová reprezentace si díky výhře nad Kosovem zajistila postup na EURO 2020. Do kvalifikace zasáhlo hned 12 hráčů, kteří prošli Slavií.

I přes neslavný začátek a prohru 0:5 s Anglií hned v prvním kole dopadla nakonec kvalifikační skupina A pro český národní tým podle představ. Před posledním zápasem mají svěřenci někdejšího trenéra sešívaných Jaroslava Šilhavého bilanci 5 výher a 2 proher a dosavadní zisk 15 bodů jim stačí k jistotě druhého postupového místa. Čtyři body za Čechy je reprezentace Kosova, s 18 body pak na čele skupiny najdeme Anglii. Té její jedinou prohru (první v kvalifikaci za posledních deset let) připravili právě čeští fotbalisté, a to navíc v Sinobo Stadium v Edenu.

Do dosavadních kvalifikačních zápasů zasáhlo hned sedm hráčů současného kádru Slavie a spolu s nimi dalších pět fotbalistů, kteří za sebou mají čerstvější nebo dávnější červenobílou minulost. Do všech sedmi utkání naskočili ze slávistů Tomáš Souček a Lukáš Masopust (každý z nich přispěl jednou brankou), čtyři starty má Jan Bořil, o jeden méně pak Vladimír Coufal. Do jednoho zápasu nastoupili Milan Škoda, Josef Hušbauer a Petr Ševčík, který si při vítězství nad Kosovem odbyl svou reprezentační premiéru. Slavia je tak klubem se suverénně největším zastoupením v české reprezentaci v aktuálním kvalifikačním cyklu.

Kromě zmíněných jmen zasáhli do kvalifikačních bojů i exslávisté Ondřej Čelůstka a Jakub Jankto, kteří odehráli všech sedm dosavadních utkání. Vedle nich naskočil do šesti zápasů Alex Král (dva z toho stihl jako slávista, zbylé čtyři už jako posila Spartaku Moskva), čtyři utkání odehrál kapitán reprezentace Marek Suchý a v jednom se objevil i Jaromír Zmrhal.

V nominacích trenéra Šilhavého se objevili také brankář Ondřej Kolář a obránce Ondřej Kúdela, kteří ale šanci na hřišti nedostali. Pro říjnové zápasy byl nominován i další ze slávistických stoperů David Hovorka, tomu však účast na srazu překazilo zranění kolene ze zápasu v Plzni.

O narůstajícím významu Slavie v rámci české reprezentace svědčí i počet sešívaných, kteří se objevovali v sestavě na jejím začátku a na konci. Zatímco u úvodní prohry 0:5 v Anglii byl na hřišti od začátku pouze Tomáš Souček a jako střídající hráči Lukáš Masopust a Milan Škoda, při závěrečné výhře nad Kosovem se na hřiště dostalo hned pět slávistů (čtyři z toho v základu) a stejně tak čtyři slávisté se objevili v základní sestavě při vítězství 2:1 nad Anglií.

Kromě hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého a jeho asistentů Jiřího Chytrého a Milana Veselého nesmíme zapomenout na současného člena realizačního týmu Slavie Radka Černého, který v roli trenéra brankářů působí i u reprezentace. Ve Slavii v minulosti působil i současný kondiční trenér národního týmu Pavel Čvančara.

Celému českému reprezentačnímu týmu gratulujeme ke kvalifikaci na EURO 2020 a těšíme se závěrečný turnaj!

Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články