Dresy vítězů Zlatého míče v muzeu Slavie | SK Slavia Praha
Více

Dresy vítězů Zlatého míče v muzeu Slavie

V pátek 22. listopadu bude v muzeu Slavie otevřena další speciální expozice. Tentokrát se bude jednat o unikátní sbírku originálních dresů všech vítězů Zlatého míče.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout celkem 44 dresů, sbírka začíná prvním vítězem Sirem Stanleym Matthewsem, který získal Ballon d´or v roce 1956.

Nejnovějším přírůstkem sbírky je dres Luky Modriče z Realu Madrid, který byl vyhlášen Nejlepším evropským fotbalistou roku loni v prosinci.

„Hlavní částí výstavy je kromě Zlatého míče Josefa Masopusta věnována unikátní sbírce maltského sběratele Kennetha Johna Formosy. Jedná se o sbírku originálních zápasových dresů všech vítězů nejprestižnější fotbalové ankety Zlatý míč. Sbírka je jediná v Evropě a je tak skutečně unikátní s velkou historickou hodnotou,“ uvedl fotbalový filantrop a předseda Klubu přátel Josefa Masopusta Jiří Hora.

Fotbalové hvězdy Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kaká, Ronaldinho, Luís Figo, Ronaldo, Zinédine Zidane, Roberto Baggio, Marco van Basten, Franz Beckenbauer, Johan Cruijff, Bobby Charlton, George Best, Alfredo Di Stéfano a další budou mít své dresy vystaveny v prostorách muzea Slavie do poloviny prosince.

Českou respektive československou stopu zastupují Josef Masopust – vítěz z roku 1962 a Pavel Nedvěd – vítěz z roku 2003.

Medailonky a fotografie všech vítězů budou také k vidění na videowall v prvním patře. V sekci Zlatý míč Josefa Masopusta bude na obrazovce promítán nový dokument Fotbal jménem Masopust zapůjčený Českou televizí.

Výstava Vítězové Zlatého míče - unikátní sbírka dresů se pro veřejnost otevře v pátek 22. listopadu ve 13 hodin. Vstupné je 150 korun, děti do 15 let zaplatí za vstup 50 korun.

Vstupenky je možné zakoupit on-line přes Ticketportal nebo v předprodeji na pokladnách u vstupu číslo 4 v rámci otevírací doby muzea Slavie.

Aktuálně

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

Další články